Hakem camiasının duayenleri: Merkez Hakem Kurulu yetersiz sistem yanlış

Hakem camiasının duayen isimleri hakem hatalarının tercih, yönetim, sistem ve eğitim eksikliğinden kaynaklandığını vurguladı.

Hakem camiasının duayenleri: Merkez Hakem Kurulu yetersiz sistem yanlış
Hakem camiasının duayenleri: Merkez Hakem Kurulu yetersiz sistem yanlış
GİRİŞ 05.10.2021 18:51 GÜNCELLEME 05.10.2021 18:53
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Son haftalardaki hatalar Türk hakemlerini yeniden futbol tartışmalarının odak noktasına koydu. 8. haftanın kapanış maçında Ali Palabıyık ve ekibiyle, VAR hakemlerinin Rize'de gösterdiği yönetim ise adeta bardağın taşma noktası. Biz de camianın önde gelen isimlerine, sorunların kaynağını ve çözüm önerilerini sorduk. İsimlerinin verilmesini istemeyen duayenler, yapılan yanlışları sıralayıp, MHK'ye ve TFF'ye önerilerde bulundular.

"VAR sistemiyle hakemlerin uyumu her geçen gün iyiye gidecek yerde, bozuluyor. Geçen sene taraftar yoktu, bu sene baskı hataları daha da artıracak. 8'inci haftada böyleyse son haftalarda yarış kızıştıkça işler çok daha çıkmaza girer." diyen duayenlerin tespitleri şöyle:

1- HALİL UMUT MELER'E GEÇİLDİ MORALİ BOZULDU

Ali Palabıyık kendisini Cüneyt Çakır'dan sonra veliaht olarak görüyordu. Ancak Halil Umut Meler onu geçti ve ikinci sıraya yerleşti. UEFA, Halil Umut Meler'e Şampiyonlar Ligi'nde görev verirken, Ali Palabıyık'ı UEFA Avrupa Ligi'ne kaydırdı. Bu onun için düşüştür ve psikolojisini bozdu.

2- ARTI-EKSİ PUANLAMA ENDİŞESİ VAR

VAR hakeme müdahale eder ve hakem kararını değiştirirse puanı kırılıyor, tam tersine olursa bu kez VAR'ın puanı kırılıyor. Bu sistem de hakemleri tereddüte düşürüyor.

3- 71 YAŞINDAKİ UILENBERG'LE OLMAZ

TFF ve MHK Türkiye'de 65 yaşın üstüne gözlemcilik yaptırmazken, 71 yaşındaki Uilenberg'ten medet umuyor. 10 yıldır aynı kişi hakemlere eğitim veriyor. 71 yaşındaki bir kişi çağdaş futbolu ne kadar takip edebilir ve dinamiklerini anlatabilir.

4- TERCÜME HATALI "ÇEKME" İHLALİ YOK

Eğitim dairesinin hakemlere gönderdiği hem sorular, hem cevaplar yanlış. Çünkü kitapçığın İngilizce tercümesini yanlış yapmışlar. 'Tutma' ihlali diye bir şey yok tercümede. MHK'nin kitabında tutma eylemi olmadığı için Ali Palabıyık kitaba uydu.

5- TABLETLİ VAR DİKKATLERİ DAĞITIYOR

VAR'da geçen yılki sistem daha iyiydi. Son 2 haftada VAR hakemlerinin önüne bir de tablet koydular. Maç sırasında VAR ile ilgili yazılan yazılar tabletten kontrol ediliyor. Hakemler ekrana mı baksın, tablete mi baksın, pozisyonu mu istişare etsin.

6- "VAR" HAKEME FAZLA KARIŞMASIN!

MHK ve Uilenberg VAR'a hakemlerin işine fazla karışmayın talimatı verdi. Bu talimat sonrası VAR hakemleri pozisyonlara müdahale ederken iki kez düşünmek zorunda kalıyor.

7- ATAMA YAPAN İSİMLER DEĞİŞTİ!..

Geçen sezon atamaları Serdar Tatlı, Metin Tokat ve Erol Ersoy yapıyordu. Metin Tokat bu görevden ayrıldı. Tokat'ın yerine ise Mahmut Çetiner getirildi. Bu konuda rahatsızlıklar var.

UZMAN GÖRÜŞÜ | PROF. DR. RIDVAN EKMEKÇİ: TERİM KİLİTLEDİ

Hakemler de her insan gibi duygusal canlılardır, psikolojik olarak elbette olumsuz etkiler. Ama Ali, spor bilimleri alanında doktora yapmış biri, bunlarla nasıl başa çıkılacağını bilir. Maç gerek hava şartları gerekse müsabaka olarak zor bir maçtı.

Maçın sonundaki pozisyonda yorgunluk, maçın çok üst düzeyde hırslı oynanması ve dikkat, konsantrasyonun dağılması ile hakemin karar verme mekanizması iyice bozuldu. Ayrıca bu sadece Ali ile alakalı bir şey değil.

Galatasaray'ın yerine başka takım olsa örneğin Kasımpaşa'yı koy o gol iptal edilir mi? Bence yüzde yüz edilir.

Galatasaray'dan dolayı, Fatih Terim'den dolayı bilinç altında bir kilitlenme yaşandı, hiç kimse kılını kıpırdatamadı. Bu tür hatalar hakemin moral bozukluğuyla yapılacak hatalar değil. Perşembe Avrupa'dan dönen bir hakeme bu kadar zor bir maçı verirseniz toparlayamaz, dinlenemez, hem fiziksel hem de mental yorgunluk bunlara davetiye çıkarıyor, dağılması gayet normal.

Gole gidene kadar 3 tane faul var. Bu faul ceza sahasında yapılsa penaltı verir miydin, vermez miydin? Dışarıda olması oyunu oynatacağın anlamına gelmez ki.

Diagne omzundan çekip düşürüyor. Ceza sahasında bunu yapsa ne çalacak. Bilinç altında ben son anda sorumluluğu almayım düşüncesi, konsantrasyon eksikliği ve karar verememe durumu var.

Bir hakem maçın başında da sonunda da aynı kararı verebilmeli aksi taktirde hataları çoğalır. Her hakemin mental ve fiziksel durumu farklıdır, zamanında hakemlere DNA testi yapıp, fiziksel ve zihinsel kapasitelerinin ne olduğu toparlanma hızları ve sakatlık yakınlıkları nedir diye bakayım dedim federasyondakiler kabul etmediler.

Her hakemin hazırlık durumu farklıdır, bu maalesef göz ardı ediliyor ve herkese aynı program uygulanıyor. Her hakem aynı hazırlanamaz. Herkesin metabolizması farklı, kendilerini güzel hazırlamalılar. Hakemler geçen seneden kötü durumda. Uygulamalar kötü. VAR'daki hakemlerin hepsi stres altında. İki sezondur kullanılan sisteme sezon başladıktan sonra başka bir şey daha eklediler.

Önlerine pat diye yeni bir ekran daha kondu. Bu çok komplike bir iş, eğitimlerinin çok önceden yapılması gerekiyor ama her gün yeni bir şey ekleniyor bu da hakemlerin kafasını karıştıran bir durum. VAR hakemi ayrı olmalı ayrı eğitilmeli aktif maç yöneten hakem olmamalı. Bu konuda bir deneme oldu, ayrı bir VAR hakemi kadrosu kurdular ama hakemler kabul etmedi ve emrivaki olduğu için iptal edilmek zorunda kaldılar.

Hakemlerimiz yetenekli ve kaliteli ancak yöneticilerimizin uygulamaları maalesef çok amatörce. Umarım düzelir ve Türk sporunun kalitesi yükselir.

YORUMLAR

RIDVAN DİLMEN: "HER YIL GERİYE"

- "Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Çok tartışılacak bir maç. Türk futboluna Ali Palabıyık diye yepyeni bir hakem gelmişti. Bu Ali Palabıyık maalesef her yıl geriye gidiyor, her yıl!"

VOLKAN DEMİREL: "AMERİKAN FUTBOLU"

"İlk pozisyonda, korner atılırken bir faul var. Amerikan futbolundaki gibi ite kaka gitme var. Hadi hakem öyle yorumladı, VAR'daki hakemler ne yorumladı, bunu sorgulamak lazım."

METİN TEKİN: "ŞAİBELER KALIR!.."

- "VAR konusunun da masaya yatırılacağı bir maç izledik, kötü bir hakem yönetimi izledik. Son kararları ben anlayamadım, açıklanmaya çok muhtaç. Bütün bunların, MHK Başkanı Serdar Tatlı tarafından açıklanması lazım, yoksa çok şaibe kalır."

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 14
  • Es Efe 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu şampiyonluklar böyle kazanılıyor adaletsizce …Avrupa sıralamasında 19 sıraya düşmüşüz her şey ortada zaten
    Cevapla
  • malatya 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de hakemlik babadan oğula dayı dan yeğene sistemiyle işliyor bu düzeni değiştirmedikçe adil olunmasını merkez Hakem kurulundan beklemeyin..
    Cevapla
  • TATAR REMİ 2 yıl önce Şikayet Et
    türk futbolunun selameti için sinyor terim güle güle
    Cevapla
  • summeren 2 yıl önce Şikayet Et
    ulan bu erol ersoy fatih terimden sonraki gs li...
    Cevapla
  • Fifa 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne ala memleket 3 hafta sonra yine devam edecekler milletin gazını alma taktiği
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle