Şenol Güneş kimdir?

Trabzonspor, Beşiktaş ve Milli Takım'daki başarılarıyla Türk futboluna adını altın harflerle yazdıran Şenol Güneş'in kariyerinden satır başları şöyle...

Şenol Güneş kimdir?
Şenol Güneş kimdir?
GİRİŞ 26.11.2020 21:52 GÜNCELLEME 26.11.2020 21:52

Şenol Güneş, 1 Haziran 1952 tarihinde Trabzon’da doğdu. Güneş, aslında futbol yerine basketbola ilgi duyan bir çocuktu. Ancak mahallede gidebileceği bir basketbol takımı bulunmuyordu, bu yüzden diğer arkadaşları futbol topunun peşinden koşmaya başladı. İyi bir kaleci olsa da mahalle maçlarında forvet oynardı.



KARİYERİ ERDOĞDU GENÇLİK'TE BAŞLADI

Şenol Güneş futbol kariyerine Erdoğdu Gençlik'te kaleci olarak başladı. 17 yaşındayken Trabzonspor'un amatör takımına geçtikten sonra, buradan da Sebat Gençlik’e transfer olarak profesyonel futbolculuğa ilk adımını attı. Şenol Güneş bu süreler içinde öğrenimine devam etti. 1972 yılında Trabzonspor'a geri transfer oldu. 20 yaşındaydı ve bir yandan da Eğitim Enstitüsüne devam etti.



TRABZONSPOR'LA 1.LİG'E ÇIKTI

23 Eylül 1972'de İstanbulspor ile oynanan maçta 22. dakikada İkican'ın yerine oyuna dahil olarak ilk kez Trabzonspor forması giydi. 4 Mart 1973'te Bandırmaspor ile oynanan maçta ilk kez 11'de sahaya çıktı ve 90 dakika forma giydi. Maçı gol yemeden tamamladı. İlk sezonunda 10 maçta forma giyen kaleci, bunların yedisinde gol yememe başarısı gösterdi. Trabzonspor, birinci Kayserispor'un averajla gerisine düşüp, 1. Lig'e çıkamadı. Bir sonraki sezon ise 18 maçta forma giydi ve Trabzonspor'un grup birincisi olarak 1. Lig'e çıkmasına büyük katkıda bulundu. Güneş, 18 maçta sadece dört gol yedi. Türkiye Kupası'nda da çeyrek finale çıkma başarısı gösterdiler ancak Fenerbahçe'ye elendiler.



8 Eylül 1974'te Fenerbahçe ile oynanan maçta 90 dakika kaleyi koruyarak ilk Süper Lig maçına çıktı. İlk sezonunda 26 maça çıktı. Trabzonspor, ligi dokuzuncu bitirirken yediği 17 golle ligin en az gol yiyen takımı oldu. 



KUPALAR VE REKORLARLA DOLU YILLAR

Trabzonspor forması altında 1972–1987 yılları arasında kalecilik yapan Şenol Güneş, 6 Türkiye 1. Lig Şampiyonluğu, 3 Türkiye Kupası Şampiyonluğu, 5 Cumhurbaşkanlığı Kupası Şampiyonluğu ve 3 de Başbakanlık Kupası Şampiyonluğu yaşadı. Trabzonspor’un Türkiye 1. Ligi’nde 3 büyüklerin hakimiyetine son verip 4. büyük olarak bu yarışa dahil olmasında en büyük payı olan oyuncu olan Güneş, halen kırılamamış olan Türk futbol tarihinde Süper Lig’de en uzun süre gol yememe rekoru (1.112 dakika) ve bir sezonda en az gol yiyen kaleci (6 gol) olma rekorlarını bu dönemde kırdı.



31 KEZ MİLLİ FORMAYI GİYDİ

1976-1987 yılları arasında Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın da kalesini koruyan Güneş, milli forma altında 31 uluslararası maça çıktı. 1987 yılında hem Trabzonspor’dan hem de Milli Takım’dan ayrılan Güneş, emekli olmasının ardından teknik direktör olarak çalışmaya başladı.



İKİ AYRI JÜBİLE MAÇI OLDU

Şenol Güneş'in jübilesi için iki maç düzenlendi. Önce 1 Ağustos 1987'de Fenerbahçe Stadı'nda Trabzonspor ile Beşiktaş arasında oynanan bir maç oynandı. Bu maçı Beşiktaş 4-1 kazandı.

9 Ağustos 1987'de ise bu sefer Hüseyin Avni Aker Stadı'nda taraftarının karşısına son kez çıktı ve beşinci dakikada oyundan alındı. Trabzonspor, bu maçta Samsunspor'u 2-0 yendi.



TEKNİK DİREKTÖRLÜK KARİYERİ 1988'DE BAŞLADI

Ocak 1988'de Şenol Güneş, Trabzonspor teknik direktörü Metin Türel'in yardımcılığına getirilerek antrenörlük hayatına başladı. Eylül 1988'de Alman teknik adam Werner Biskup'un istifasından sonra Şenol Güneş, Trabzonspor'un başına geçerek teknik direktörlük kariyerine adımını attı. İlk sezonunu 5. sırada tamamlayan Şenol Güneş, Trabzonspor'daki ikinci sezonunda yeni transfer Belçikalı kaleci Jean-Marie Pfaff ile anlaşamadı. Bu süreç bir türlü çözümlenemeyince, Güneş ve yardımcısı Sadi Tekelioğlu 17 Ağustos 1989'da görevlerinden istifa ettiler.



TRABZONSPOR'DA İKİNCİ DÖNEM

1989-1993 yılları arasında Boluspor ve İstanbulspor'da teknik direktörlük yapan Şenol Güneş, 1993-1994 sezonuna iyi başlayamayan Trabzonspor'da Georges Leekens'in yerine yeniden göreve getirildi. İyi bir sezon geçiren Şenol Güneş, ilk sezonunda Trabzonspor'la ligi üçüncü olarak bitirdi. Türkiye Kupası'nda ise yarı finale çıktı. Sezon sonunda Fenerbahçe ile Başbakanlık Kupası finaline çıkıp, rakibini 4-3 yenerek Trabzonspor'da ilk kupasını kazandı. Bir sonraki sezonda da Güneş başarılı performansını sürdürdü. Ligi ikinci olarak bitiren Trabzonspor, Türkiye Kupası'nda finale çıkarak Galatasaray'ı 3-2 ve 1-0'la geçip kupayı müzesine götürdü. Sezon sonunda Beşiktaş ile Cumhurbaşkanlığı Kupası finaline çıkan Trabzonspor, bu maçı 2-0 kazanarak bir kupa daha aldı. Böylece Güneş, Trabzonspor'daki ikinci sezonunun sonunda Türkiye'de kazanabilecek dört resmi kupanın üçünü kazanmış oldu.



KAYBEDİLEN ŞAMPİYONLUK VE AYRILIK

Bir sonraki sezonda başarılı çizgisini devam ettiren Trabzonspor ligin 32. haftasına girilirken ikinci Fenerbahçe'nin bir puan önündeydi ve rakibini kendi sahasında ağırlıyordu. Maçın ilk yarısını 1-0 önde bitiren Trabzonspor, ikinci yarıda yediği iki golle maçı 2-1 kaybetti. Son iki hafta rakibinin puan kaybetmesini bekleyen Trabzonspor, Fenerbahçe'nin iki maçını da kazanmasıyla şampiyonluk özlemine son veremedi ve ligi ikinci bitirdi. Beklentilerin yükseldiği sonraki sezonun 20. haftasında alınan Beşiktaş mağlubiyeti ve takımın dördüncü sıraya düşmesi nedeniyle Trabzonspor'dan ayrıldı.



MİLLİ TAKIMI 48 YIL SONRA DÜNYA KUPASI'NA GÖTÜRDÜ

Trabzonspor'dan ayrıldıktan kısa dönem Antalyaspor ve Sakaryaspor'u çalıştıran Şenol Güneş, Ağustos 2000'de Mustafa Denizli'nin yerine Türk Milli Takımı'nın başına getirildi. Eylül ayında 2002 FIFA Dünya Kupası elemeleri başladı. Güneşli milli takım, 10 maçta sadece son dakikalarda yediği gollerle grup birincisi İsveç'e yenildi. Grup ikincisi olarak play-off'lara kalan Türkiye, Avusturya'yı 1-0 ve 5-0'lık galibiyetlerle geçerek, 48 yıl aradan sonra ilk kez bir FIFA Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandı.



TÜRK FUTBOL TARİHİNİN EN BÜYÜK BAŞARISINA İMZA ATTI:
DÜNYA KUPASI ÜÇÜNCÜLÜĞÜ!


Japonya ve Güney Kore'de düzenlenen Dünya Kupası'nda Brezilya, Kostarika ve Çin ile aynı grupta yer alan Milli Takım grubu Brezilya'nın ardından 2. tamamlayarak 2. tura çıkmaya hak kazandı. 2. turda turnuvanın ev sahibi Japonya'yı eleyen Milliler çeyrek finalde de Senegal'i saf dışı etti. Yarı finalde Brezilya'ya 1-0 yenilen Şenol Güneş'in öğrencileri 3.lük maçında ev sahibi Güney Kore'yi 3-2 mağlup ederek 48 yıl aradan sonra katıldıkları turnuvada 3. olma başarısı gösterdi.  Güneş turnuvanın ardından, UEFA’nın resmi internet sitesinde düzenlenen ankette 2002 yılının en iyi teknik adamı seçildi.



LETONYA SÜRPRİZİ VE AYRILIK

Türkiye, 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde de sadece bir kez (grubunun birincisi olan İngiltere'ye) yenilerek, İngiltere'nin bir puan arkasında grup ikincisi oldu. Play-off'larda pek şans verilmeyen Letonya ile eşleşen Türkiye, sürpriz bir şekilde rakibine elendi. Güneş, bu mağlubiyetin ardından 6 Mart 2004'te görevinden ayrıldı.



FENERBAHÇE ŞAMPİYONLUĞU VE AYRILIK

2005 yılında Trabzonspor'da bir kez daha göreve getirilen Şenol Güneş, şampiyonluğu yine Fenerbahçe'ye kaptırdı. İlk sezonunda başarılı bir grafik çizen Şenol Güneş şampiyonluğu ezeli rakibe kaptırsa da Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkmış ve Şampiyonlar Ligi ön elemesi oynamaya hak kazanmıştı. Ancak bir sonraki sezona kötü başlayan Trabzonspor, Devler Ligi'ne ön eleme aşamasında veda etti. Ardından da ligde üst üste kötü sonuçlar alındı. Tecrübeli teknik adam yedinci hafta sonunda görevinden istifa etti.



GÜNEY KORE YILLARI

Güney Kore'deki FIFA Dünya Kupası performansı ile tanınan Şenol Güneş, 8 Aralık 2006'da bu ülke takımlarından FC Seoul'da yurt dışı deneyimi yaşadı. İlk sezonunda ligi 7. sırada tamamlayan FC Seoul, bir sonraki sezon ise Güneş yönetiminde ligi 2. sırada tamamladı. Ancak takım 2009 Asya Şampiyonlar Ligi'ne katılma hakkı kazandı. 2009'da Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finale kadar çıkan takım, ligi ise averajla yine 2. sırada bitirdi. Şenol Güneş, Güney Kore kariyerini kupasız tamamlayarak sezon sonunda Türkiye'ye dönmeye karar verdi.



82 PUANLA KAÇAN ŞAMPİYONLUK

1 Aralık 2009'da Trabzonspor'da yeniden göreve getirilen Şenol Güneş, ilk yılında Fenerbahçe'yi finalde mağlup ederek Türkiye Kupası'nı müzesine götürdü. Ligi ise 5. sırada tamamladı. Bir sonraki sezon ise ligi kasıp kavuran Bordo-Mavililer 82 puan topladı ancak Fenerbahçe'ye ikili averajla geçildi ve şampiyonluğu ezeli rakibine kaptırdı.



2011-12 sezonunda şampiyon Fenerbahçe'nin yerine Şampiyonlar Ligi'ne giden Şenol Güneş'in ekibi grupta 7 puan topladı ve 3. olarak UEFA Avrupa Ligi'ne kaldı. PSV'ye karşı iki maçta da mağlup olan Trabzonspor normal ligi de 3. sırada tamamladı.

Bir sezon daha Trabzonspor'un başında lige başlayan Şenol Güneş 19. hafta sonunda üst üste alınan mağlubiyetlerin ardından görevinden istifa etti.



BURSASPOR DÖNEMİ

Trabzonspor'la yollarını ayıran Şenol Güneş bir sezon dinlendi ve 29 Mayıs 2014 tarihinde Bursaspor ile 1 yıllık sözleşme imzaladı. Bursaspor'un başında bir sezon kalan Şenol Güneş ligi 6. sırada tamamladı ve Türkiye Kupası finaline çıktı. Finalde Galatasaray'a yenilen Bursaspor'da Şenol Güneş dönemi böylece sona ermiş oldu.



BEŞİKTAŞ'LA 2 ŞAMPİYONLUK!

Şenol Güneş, 11 Haziran 2015 tarihinde Beşiktaş ile 2+1 yıllık sözleşme imzalayarak Beşiktaş'ın teknik direktörü oldu. İlk sezonuna müthiş başlayan Şenol Güneş, yine Fenerbahçe ile amansız bir şampiyonluk yarışına girdi. Fakat bu kez ipi göğüsleyen Güneş'in öğrencileri oldu. Beşiktaş 33. hafta kendi evinde Osmanlıspor'u 3-1 mağlup ederek şampiyonluğunu ilan etti. Böylece Güneş, başarılı kariyerine Türkiye Lig Şampiyonluğu'nu eklemiş oldu. 



2015-16 sezonunda da şampiyonluk yaşayan Güneş, Beşiktaş'ı üst üste şampiyon yapan ilk Türk teknik adam oldu. Şenol Güneş döneminde Siyah-Beyazlılar, Şampiyonlar Ligi'nde başarılı bir grafik çizdi. Şenol Güneş'le ilk Şampiyonlar Ligi deneyiminde grubu 7 puanla 3. sırada tamamlayan Beşiktaş, 2017-18 sezonunda tarihe geçecek bir başarıya imza attı. Şenol Güneş'in Beşiktaş'ı bu sezonki Şampiyonlar Ligi performansı takım tarihinin en iyi performansı oldu. Beşiktaş o sezon, beşinci maçlar sonunda mağlubiyet yüzü görmeden grubunu birinci bitiren ilk Türk takımı oldu ve son 16'ya yükseldi. Bir sonraki sezon Beşiktaş'la yollarını ayıran Şenol Güneş'in Milli Takım kariyeri yeniden başladı.



Şenol Güneş, Semra Güneş ile evli olup; Ayça Güneş Egemen, Günçe Güneş adlarında iki çocuk babasıdır. Bahaddin Güneş, Zekeriya Güneş adlarında iki kardeşi vardır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL