Nihat Özdemir: Belki de seyircili oynayacağız!

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, "Eğer her şey iyi giderse, planlamasını yaparak belki de maçlarımızı seyircili oynayacağız" diyerek gelecek hakkında umut verdi.

Nihat Özdemir: Belki de seyircili oynayacağız!
Nihat Özdemir: Belki de seyircili oynayacağız!
GİRİŞ 16.05.2020 10:51 GÜNCELLEME 17.05.2020 08:45
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, koronavirüsün ekonomideki ve futboldaki yansımalarını canlı yayında değerlendirdi.

İşte Özdemir'in açıklamaları:

Ligin başlaması bizim kendi başımıza aldığımız bir karar değil. Bizim hiçbir zaman Avrupa'dan futbol olarak kopmamız mümkün değil. 55 ülkenin üye olduğu UEFA'nın biz de bir üyesiyiz. Dolayısıyla bütün çalışmalarımızı UEFA ile danışarak yapıyoruz. Ayrıca TFF'nin Başkanvekili Sayın Servet Yardımcı, aynı zamanda UEFA'nın yönetim kurulu üyesi. Birçok profesyonel arkadaşım da UEFA'nın çeşitli kurumlarında görev alıyorlar. Biz UEFA'nın bir parçasıyız. UEFA'nın da görüşleri bizim için çok önemlidir. UEFA diyor ki bize; "Yapılabilirse, futbolcu ve insan sağlığı önde olmak üzere bu maçları oynayabilirseniz, temmuz sonuna kadar tamamlayın. Ben de Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi maçlarını ağustos ayında oynayayım ve bunun finallerini ağustos ayı sonunda yapalım."

Bu bizi niye ilgilendiriyor? Çünkü ağustos ayı sonunda yapılacak olan Şampiyonlar Ligi finali, İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak. Bu bizim için önemli.


İkinci taraf; Sayın Bakan Mehmet Kasapoğlu, Kulüpler Birliği Başkanı Sayın Mehmet Sepil'in de olduğu telekonferans yaptık. Acaba haziran ayında başlanabilir mi? Bütün bunları değerlendirdik ve 7 tane üst, 3 de alt olmak üzere 10 senaryo hazırladık. Sayın Bakan'ın da görüşü bu. Karar bir istişareyle alındı ama alternatiflerimiz var. Ben diyorum ki; Ligler şimdilik haziranda başlayacak. Benim alternatiflerime göre temmuz ayının ortasında da ben başlayabilirim. 12-13-14 Ağustos'ta da ben bu ligi tamamlayabilirim gibi elimde 10'a yakın senaryom mevcut.

Neye bakacağız? Türkiye'de kovid-19 olayı nasıl gidiyor? Çok şükür çok iyi gidiyor. Bırakın çok iyi gitmesini, bence dünyada bu işi en başaran ülke Türkiye'dir. Sağlık altyapı yatırımlarımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın yönlendirmesi, Bilim Kurulu'nun almış olduğu etkili kararlarla biz bu noktaya geldik. En iyi durumda olan ülkelerin başında çok Türkiye gelmektedir. Her gün daha iyiye doğru gidiyor.

"BELKİ DE SEYİRCİLİ OYNAYACAĞIZ"

12 Haziran'a daha neredeyse 1 ay var. Ama elimizde alternatiflerimiz var. Dolayısıyla zaman yönünden bir sıkışıklığımız yok. Belki biz temmuz ayındaki maçlarımızı, şimdilik seyircisiz olmasına rağmen seyircili oynayabileceğiz, eğer her şey iyi giderse. Nasıl takımlarda önlemleri almışsak, stadyumda oturma düzeninden giriş çıkışların hepsinin planlamasını yaparak belki de maçlarımızı seyircili oynayacağız.

"İKİ KATIMIZ ÖLÜM OLAN ALMANYA BAŞLIYOR"

Sağlık Bakanımızı çok takdir ediyorum. Bugün bu noktada olmamızın en büyük nedenlerinden birisi kendisidir ve onun Bilim Kurulu'dur, Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Biz bu işi çok başarılı bir şekilde götürdük. Kendisine durumu anlattım ben. Biz başlangıç kararını almak istiyoruz dedim. Vefat sayısı Almanya'da 8 bine yakınken, benim Türkiyemde 4 bin. Almanya'da bugün Bundesliga başlıyor ve bizim için önemli bir rehber: Ne yaptılar, nasıl hazırlandılar?

Bir çok ülke bizden kötü olmasına rağmen İtalya, İspanya, İngiltere gibi ülkeler bugün liglerine başlama tarihini ilan ettiler. Ben de Sayın Bakan ile konuşurken dedi ki; "Biz direkt hiçbir şeyinize karışmayız. Siz kararınızı alırsınız." Ben o gün de TFF Sağlık Kurulu'nun Futbola Dönüş Protokolünü kendisine takdim ettim. İnceledi; kapsamlı, iyi bir protokol olduğunu kendisi bana ifade etti. "Siz yolunuza devam edin, başınız sıkıştığında bana soru sorabilirsiniz" dedi. TFF'nin bir Sağlık Kurulu var ve bunun yanında tamamen enfeksiyon hastalıklarıyla ilgilenen bir Sağlık Kurulu Danışma Kurulumuz var.

"11-12 TAKIM OYNAMAK İSTİYOR"

Almanya, İtalya ve İspanya'nın protokollerinden aldık ve onlardan daha iyi bir protokol hazırladık. Hiçbir zaman sağlıktan ödün vermeyiz. Bizim hedefimiz sağlık şartları içinde bu ligi oynatmak. Basketbol ve voleybol bizden farklı. Onlar salon sporları yapıyorlar. Başkanlarıyla görüştüğümüzde 2 takımdan başka kimse oynamak istememiş. Futbolda öyle değil, 11-12 takım oynamak istiyor.

Son yönetim kurulu toplantısında almış olduğumuz bir karar var: Süper Lig'i 12 Haziran'da başlatalım. 19 Haziran'da 1. Ligi başlatalım. Temmuz'un 18'inde ise 2. Lig, 3. Lig ve BAL maçlarını oynatalım diye bir karar aldık. Sağlık şartları elverirse şimdilik kararlar bunlardır.

Mustafa Cengiz'e canı gönülden geçmiş olsun demek istiyorum. Her gün durumunu takip ediyorum. Sayın Gümüşdağ ağır bir süreç geçirdi. 2 gün evvel de Sayın Çebi pozitif çıktığını ifade ettiler. Dün telefonla görüştüm henüz belirti gözükmediğini, sağlık durumunun iyi olduğunu ifade ettiler. Kısa zamanda onun da bunu atlatmasını ve Beşiktaş'taki başkanlık görevini yürütmesini canı gönülden diliyorum.

Bütün takımlarımıza şunu diyorum; lütfen açık olun, adil olun, dürüst oldun. İstedikleri bir kararda onlar için özel karar alamayız. Lütfen adil olsunlar. Kendileri sık sık açıklamalarda bulunuyorlar. Sosyal medyadan paylaşımlar yapan birçok kulüp yetkilisi mesajlar yolluyorlar. Hiçbir sporun ferdi kendisi için özel bir karar beklemesin. Ligden düşecek olanlar, düşmemek için küme düşme kaldırılsın gibi kararlar beklemesin bizden. Ne derlerse desinler TFF, futbol ve futbolcularla ilgili kararda sağlığı önde tutacaktır. Biz kararımızdan adım atmayız. Onların açıklamalarıyla kendilerine yarar karar çıkartmamızı beklemesinler. Süper Lig'de tahmin ediyorum, ligde kalma durumunda endişe olan kulüp ve teknik direktörlerimizin bazı açıklamaları var oynamama noktasında. Onların bu açıklamalarının bizim kararımızda herhangi bir etkisi olamaz.

"HERKES KENDİ STADINDA OYNAYACAK"

Tek bir planımız var. Bütün maçlar normal statüsünde seyircisiz olarak başlayacak. Bütün takımlar kendi stadında başlayacak. Herhangi bir senaryomuz bugüne kadar konuşulmadı. Daha liglerin başlamasına 1 ay. Ne olur ne biter henüz kesin ifadeler kullanmak istemiyorum. İşte İstanbul'da oynansın, Antalya'da oynansın gibi fikirler ortaya atılmış. Sayın Spor Bakanımıza da sorduk 'Böyle bir şeyden haberim yok' dedi. Bizim de yok. Süreç nereye gidecek son 1 ayda yaşayıp göreceğiz, ona göre karar alınır.

Yapılan anketlerin çok önemli bir kesimi futbolu çok özlediğini ve bugünkü şartlarda bile maç olsa koşa koşa gideceği belirtiyor. Ankete katılanların %89'u futbolun başlamasını istiyor.

Avrupa'da çoğu lig erken başlıyor. Zaten UEFA da seyircisiz başlamak istiyor.

Geçen hafta Kulüpler Birliği'nin yetkilileriyle bir araya gelerek FIFA'nın yayınladığı gibi futbolcu ile kulüp arasında bir anlaşmazlık olursa ne olacağı gibi durumda ne olacak konuları üzerine konuşup karar açıkladık. Herhangi bir anlaşmazlık olup da konu TFF'ye gelirse oturup kulübün ve futbolcunun dosyasına bakıp hukuki bir karar almaya çalışacağız. Ligde durumu nedir, maddi durumu nedir. Futbolcunun bugüne kadar ki tavırları nedir. UÇK dediğimizi çözüm kurumumuz bu kararları alarak yoluna devam edecek. Esas olan futbolcu ile kulüp arasında kendi yaptığı anlaşmalardır. O anlaşmaları da inceleyip bu kararları alacağız. Adil olmak çok önemli. Korona şartları bu kararları vermek daha da zor. Kulüplerin maddi durumlar ortada. Stadyum gelirleri, maç gelirler kalmamış. Kurumlarımız en adil kararı almaya çalışacaktır.

 

 

YORUMLAR 68
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Sen oyna Nihat sen oyna. Aman ağalar küsmesin.Kim ölmüş kim virus kapmış umurunuzda olmasın.Neymiş bu kör inat arkadaş ya.
    Cevapla
  • Kastamonulu 3 yıl önce Şikayet Et
    SESLENİYORUM:”Ey TFF Başkanı!Seni bu millet TFF Başkanı seçmedi çünkü sen iş adamısın .Futbolun eşiği Avrupa ülkelerinden Fransa’da Liglerin bitime 11 hafta puanla,Hollanda’da 10 hafta kala averajla ve diğer ülkelerde aynı şekilde tescil edildiğini,hem de 1 ay önce tescil edilmiş olduğunu çok iyi biliyorsun.Daha ne için bu kadar sıkıntıya futbol camiasını sokuyorsun? Maksadın İstanbuldan şampiyon çıkarmak ise başaramayacaksınız çünkü ligin en Hazır Takımı Trabzonspor.O halde uzatma kardeşim,ligi hükümete bırak,o da sağlık kuruluna bıraksın,zaten 26 maç yani %80’i oynanmış ve 8 maçı kalmış ligi tescil etsin gitsinler.Futbolcular da tatil yapsınlar.3 aydır mahpus yaşıyorlar.
    Cevapla
  • Boşver 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok mu önemli oynamayın sanki ne varsa hala oyun derdindeler bi durun aceleniz ne yahu ...
    Cevapla
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Koca Nihat erimiş gitmiş vah vah.Sana ligleri oynatman için kafana silah mı dayadılar yoksa torununu mu kaçırdılar.Söyle bilelim.İnadın yüzünden virus kaynaklı bir futbolcu yada görevli zarar görürse sorumlu sensin.Vazgeç bu inattan. teerim ve aganın gazına gelme.
    Cevapla
  • ufuk 3 yıl önce Şikayet Et
    görevden alın gitsin bu adamı....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle