Terör, Doğu'da futbolu da katletti!

Terör örgütü PKK'nın son dönemde artan saldırıları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki futbol kulüplerine büyük darbe vurdu.

Terör, Doğu'da futbolu da katletti!
Terör, Doğu'da futbolu da katletti!
GİRİŞ 23.10.2015 11:21 GÜNCELLEME 23.10.2015 11:21

Çözüm Süreci ile silahların sustuğu, huzur ve güven ortamının oluştuğu, normalleşmenin her alanda hissedildiği bölgede, terör örgütü PKK'nın yol kesme, asker ve polis kaçırma, araç yakma, yola patlayıcı yerleştirme, barikat kurma, hendek kazma ve silahlı saldırıları, ekonomi ve sosyal yaşamın yanı sıra sportif faaliyetlere de olumsuz yansıdı.

"İstediğimiz bazı futbolcuları da maalesef alamadık"

Kulüpler istedikleri transferleri gerçekleştiremezken, Amed Sportif Faaliyetler Kulübü ve Van Büyükşehir Belediyespor'un güvenlik gerekçesiyle gelişim liglerine alınmadığı belirtildi.

Spor Toto 2. Lig Kırmızı Grup takımlarından Amed Sportif Faaliyetler Kulübü Asbaşkanı Nurullah Edemen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan olayların, yaşamı olduğu kadar sporu da olumsuz etkilediğini söyledi.

Bölgedeki tüm kulüplerin olumsuz atmosferden etkilendiğini dile getiren Edemen, sezon başında bölgede yaşanan olaylar sebebiyle transfer çalışmalarında büyük sıkıntı yaşadıklarını aktardı.

Edemen, "Güvenliği gerekçe göstererek kente gelmek istemediğini bildiren sporcular oldu. Bu, transfer görüşmelerimize de olumsuz yansıdı. İstediğimiz bazı futbolcuları da maalesef alamadık" dedi.

"3 aydır şehir dışındayız"

Spor Toto 3. Lig 1. Grup takımlarından Cizrespor Kulübü 2. Başkanı Maruf Sevinç, yaşanan şiddet olaylarından dolayı Cizre'de konaklayamaz hale geldiklerini ifade etti.

Şehir şehir gezdiklerini ifade eden Sevinç, şunları dile getirdi.

"Olaylar nedeniyle 3 aydır şehir dışındayız. Nerede maç yapacağımız hiçbir şekilde belli olmuyor. Güvenlik endişesiyle maçlarımız Cizre'de oynatılmıyor. Stadımız, antrenman sahamız belli değil. Hergün otel masrafı ödüyoruz."

"Futbolcuları bölgede tutmakta zorlanıyoruz"

Spor Toto 3. Lig 3. Grup takımlarından Batman Petrolspor Kulübü Başkanı Aydın Gülmez, bölgedeki ortamın hem kulübü hem de futbolcuları olumsuz etkilediğini kaydetti.

Sezon başında transferde zorlandıklarını anlatan Gülmez, bölgeyi bilmeyenlerin, gelmekten endişe duyduklarını anlattı.

Gülmez, olayların futbolcuları da etkilediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Futbolcuları bölgede tutmakta zorlanıyoruz. Özellikle sezon başında sıkıntılı günler geçirdik, transferde zorlandık. Son transfer gününde dahi 3 futbolcumuz son anda Petrolspor'a gelmekten vazgeçti. Bunların aileleriyle de görüştük. İkna etmek içinde çaba gösterdik. Maalesef başarılı olamadık. Olayların futbola faturası ağır. Hedefe ilerlemek için futbolda ekibin güçlü olması önemli. Bunu gerçekleştiremediğimizden ligde bocalamaya başlıyoruz. İstediğimiz hedefe ilerleyemiyoruz."

Gülmez, amaçlarının bölge takımlarının çıtasını yükseltmek olduğunu ancak olaylar nedeniyle bunda zorlandıklarını aktardı.

Huzur istediklerini vurgulayan Gülmez, "Bölgemize, ilimize barış, huzur gelsin, başka bir derdimiz yok. Futbol da bir anlamda barış dilidir. Futbol, tüm görüşten kişileri kucaklayan evrensel bir spor. İsteğimiz bölgeye bir an önce huzur ve istikrarın gelmesi ve hedeflerimize ulaşmamızdır" dedi.

Kulübün Asbaşkanı İlhan Erken de, şiddet olaylarının olumsuzluklarını yaşadıklarını anlatarak, futbolcuların bölgeyi tercih etmemesinin büyük sıkıntısını yaşadıklarını belirtti.

Bölgedeki olayların transfer ücretlerini de etkilediğine işaret ederek, "Bölgedeki illere transfer söz konusu olduğunda fiyat 3 kat artıyor" diye konuştu.

Bölgeye gelmeyi tercih etmeyen futbolculara seslenen Erken, bölgede spora ve sporcuya şiddet uygulanmadığını, aksine büyük sevgi ve saygı gösterildiğini bu anlamda ayırım yapılmaksızın herkesi bölgeye beklediklerini dile getirdi.

"19 takımımızı dağıttık"

Spor Toto 3. Lig 3. Grup takımlarından Van Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanı Eşref Ukay, kulüpleri ile Van Büyükşehir Belediyespor'un güvenlik gerekçesiyle gelişim liglerine alınmadığını, mazeret olarak da bu liglerde yer alan çocukların ailelerinin, can güvenliğini öne sürdüğünü aktardı.

Ukay, bundan dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, "19 yaş altı takımımızı dağıttık. Bu çocukları amatör küme takımlarına göndermek zorunda kaldık" şeklinde konuştu.

Ukay, deplasmanlarda malum şartlardan dolayı sıkıntı yaşadıklarını, masraflarının diğer kulüplere göre yüksek olduğunu, bu nedenle batıdaki kulüplerle aynı şartlarda olmadıklarını sözlerine ekledi.

Spor Toto 3. Lig Kırmızı Grup takımlarından Diyarbekirspor Başkan Vekili Cemal Doğrul da bölgedeki olaylardan etkilendiklerini dile getirdi.

Bölgeye gelen kulüpleri en iyi şekilde ağırladıklarını, gittikleri bölgelerde de ilgi gördüklerini aktaran Doğrul, Karadeniz'de gördükleri ilginin örnek olmasını istediklerini anlattı.

Doğrul, bölgenin yanı sıra bölge dışındaki kulüplerin de bu sağduyu ile hareket etmesinin önemine işaret ederek, "Sporun evrensel dili olan barış, kardeşlik ve dostluk böylece çok daha gelişecektir. Aynı zamanda halklar arasına da yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.