FIFA'da büyük deprem

İsviçre Başsavcılığı, FIFA Başkanı Sepp Blatter'e soruşturma başlattı.

FIFA'da büyük deprem
FIFA'da büyük deprem
GİRİŞ 25.09.2015 22:05 GÜNCELLEME 26.09.2015 00:30

İsviçre yargısı FIFA Başkanı Sepp Blatter hakkında cezai soruşturma dosyası başlattı. Dosyada, 'kötü yönetim ve zimmete para geçirme' iddiaları yer alıyor. İsviçre Başsavcılık Ofisi'nin özellikle 2005 yılındaki televizyon yayın hakları anlaşmaları üzerinde durduğu belirtiliyor. Öte yandan soruşturmada flaş bir iddia da yer alıyor: UEFA Başkanı Platini'ye de usulsüz bir şekilde 2 milyon Dolar ödendi... Bu iddia sonrasında bir açıklama yapan Platini ise konu hakkında ifadesinin alındığını doğruladı.

Dünya futbolunun kalbindeki yolsuzluk krizinde yeni perde... İsviçre Başsavcılık Ofisi, FIFA Başkanı Sepp Blatter hakkında 'zimmetine para geçirme ve kötü yönetim' iddialarıyla bir soruşturma açtı.

Ajansların geçtiği bilgiye göre, İsviçre yargısı bugün Sepp Blatter'i hem sorguladı hem de ofisinde aramalar yaptı. Blatter'in bugün yapılacağı açıklanan bir basın toplantısı da kısa süre önce sebep gösterilmeden iptal edilmişti. İptalin soruşturma nedeniyle olduğu sanılıyor. 

ABD'den New York Times'a göre, 'zimmete para geçirme' iddialarının olduğu soruşturma dosyasında 2005 yılındaki bazı televizyon yayın hakları anlaşmaları temel gerekçe. 

''HAYATIMDAN ENDİŞE EDİYORUM AMA OK YAYDAN ÇIKTI''

İngiltere'den The Guardian ise iddialar hakkında daha fazla ayrıntı veriyor; "12 Eylül 2005 tarihinde FIFA ile CONCACAF arasında imzalanan televizyon yayın hakları anlaşmasında usulsüzlükler olduğu iddia ediliyor. Bu anlaşmayla FIFA bilinçli olarak zarara uğratıldı."

Bu anlaşma imzalandığı sırada CONCACAF Başkanı olan Jack Warner, geçtiğimiz aylarda FIFA'da başlayan soruşturma sonrasında ülkesi Trinidad Tobago'da yaptığı açıklamada, "Blatter'in yaptıklarını biliyorum. Her şeyi anlatacağım. Hayatımdan endişe ediyorum ancak ok yaydan çıktı" demişti.  

Geçtiğimiz aylarda ABD merkezli olarak başlayan FIFA soruşturmasından bu yana uluslararası bir yolculuk yapmadığı dikkat çeken Blatter hakkında ABD yargısı tarafından yakalanma kararı çıkartıldığı İsviçreli futbol adamının da yakalanma ve ABD'ye iade edilme korkusu nedeniyle seyahat yapmamaya dikkat ettiği iddia edilmişti. 

FIFA'daki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını yürüten İsviçre Başsavcısı Michael Lauber geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada ise, 2005 yılındaki televizyon anlaşmalarından daha ciddi iddialara sahip olan 2018 ve 2022 Dünya Kupalarının ev sahiplerinin belirlenmesi konusunda önemli bir soruşturmayı sürdürdüklerini kabul etmişti.   

MARCA: SORGUSU SÜRÜYOR, TUTUKLANABİLİR...

Ünlü İspanyol spor gazetesi Marca ise internet sitesinde, Sepp Blatter'in sorgulamasının halen İsviçre Başsavcılığı'nda sürdüğünü ve sorulama neticesinde tutuklanabileceği yönünde iddialar olduğunu yazdı. 

FIFA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

FIFA'dan yapılan açıklamada ise, "27 Mayıs 2015 tarihinden beri İsviçre Başsavcılığı ile FIFA arasındaki görüşmeler devam etmektedir. İsviçre Başsavcılığı tarafından talep edilen veriler temin edilmektedir. FIFA merkezine bugün gelen yetkililer bazı görüşmeler yapıp, soruşturmayla ilgili evrakları aldı. FIFA, İsviçre Başsavcılığı ile işbirliğine devam edilecektir" ifadesi kullanıldı. 

PLATINI'YE DE 2 MİLYON DOLAR ÖDENDİ İDDİASI

İsviçre Başsavcılığı'nın yaptığı soruşturma açıklamasında, UEFA Başkanı ve yeni FIFA Başkanlığı seçiminde başkanlık adaylığını koyan Michel Platini'ye de, 2011 yılında usulsüz bir şekilde 2 milyon Dolar ödendiği iddiası da bulunuyor. 

PLATINI AÇIKLAMA YAPTI: İFADEM ALINDI

UEFA Başkanı Michel Platini ise soruşturmanın kendisine uzanmasının ardından bir açıklama yaptı. Fransız futbol adamı, "İsviçre Başsavcılığı konu ile alakalı olarak ifademi aldı. Ben bu tür olaylarda adli makamlara her zaman yardımcı olmaya hazır biriyim. FIFA'dan bana bir ödeme yapıldığı doğrudur. Ancak bu, FIFA ile yaptığım resmi sözleşme karşılığında aldığım bir paradır. İsviçreli yetkililere bu konuda herhangi bir usulsüzlük olmadığını da belgeledim. Ayrıca kendilerine, İsviçre'de yaşadığımı hatırlatarak ne zaman isterlerse soruşturmayla ilgili olarak yardımcı olmaya hazır olduğumu söyledim" diye konuştu.

KAYNAK: AJANSLAR