Fenerbahçe'nin iptal edilen golünde karar doğru mu?

Fenerbahçe'nin Samsunspor'u 2-0 mağlup ettiği maçta Fred'in ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golü geceye damga vurdu. Peki Fred'in iptal edilen golü için hakem yorumcuları ne dedi?

GİRİŞ 22.08.2023 11:18 GÜNCELLEME 22.08.2023 15:05
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Trendyol Süper Lig'de Samsunspor ile Fenerbahçe arasında oynanan karşılaşmada sarı-lacivertlilerin bir golü ofsayt nedeniyle iptal edildi.

Maçın 72. dakikasında Fenerbahçe'nin Manchester United'dan yeni transferi Fred attığı golle skoru 2-0 yaptı.

Mücadelenin orta hakemi Volkan Bayarslan, VAR hakemi Hakan Ceylan ile görüştükten sonra pozisyonun başlangıcında ofsayt olduğu gerekçesiyle golü iptal etti.

Sosyal medyada bazı Fenerbahçeli taraftarlar, atak başlangıcından sonra topun Samsunspor'un kontrolüne geçtiğini ve bu nedenle ofsayt kararının yanlış olduğunu savundu.

GOL İPTAL KARARI DOĞRU MU?

Bahattin Duran: Bu pozisyon, sınırda bir pozisyon. Pres altındaki oyuncu pası verdi. Samsunsporlu oyuncu ceza alanı önünde topu kontrol altına alıp devam ediyor orada, 3 adım atıyor topla. Kötü bir pas verdi. Fenerbahçeli oyuncu topu kaptı. Samsunsporlu oyuncu pası verdiğinde 3 oyuncuyla karşılaşsa iptal kararı doğru olurdu. Samsunsporlu oyuncu topu kontrol ediyor, topa hakim oldu. 3. adımında pres yedi ve topu kaptırdı. Gol verilmesi daha doğru olurdu. Sınırda bir pozisyon. Benim futbol anlayışımda burada gol verilmeliydi.

Bülent Yıldırım: Bu talihsiz bir ofsayt. Bir ofsayt söz konusu. VAR protokolünde belirlenen, eğimi verilen bu atak fazının içinde mi, değil mi? O yüzden teori der ki, top Fenerbahçe takımında çok kalmış olsaydı, en son golle sonuçlanan atağın başında bütün pozisyon Fenerbahçe'de kalsaydı, golle sonuçlanan fazın son aşamasında ileriye doğru atak nerede başladı, orada olurdu. Atak fazı ne zaman biter? Çok net bir uzaklaştırma olacak. Ceza alanından veya çevresinden uzaklaştırmanız gerekiyor. Net ve açık bir şekilde. İki, size pres yapan hiçbir rakip oyuncu olmadan o topu sağlıklı bir şekilde pas vermeniz gerekiyor başka bir alana. Alim uzaklaştırmaya çalıştı ama tehlike bölgesinden uzaklaştıramadı. Karşısında oyuncu olduğunu biliyor ve ardından top Fenerbahçe'de kaldı. Uzaklaşamadılar. Pres altındayken kötü bir pas veriliyor. Alan kapalı, topu uzaklaştıramadılar. Hücum pres var. İnsanlar kafayla vurdu, pas verdi falan diyebilir insanlar ama VAR kuralları çerçevesinde atak fazı içerisindedir. Teoride de, pratikde de çok gördü. VAR kararı doğru. Bu pozisyon yorum gerektiriyor.

Deniz Çoban: Kitapta atak fazını tarif ederken 'Subjektif bir konudur, kişiden kişiye değişir. VAR kendi yorumunu katar. Futbol ne bekliyor yaklaşımını benimser.' der. Bu yorum gerektiren, hakemin yorum katması gereken bir pozisyon. Kural, VAR'da oturan kişiye cevazı vermiş. Onun yaklaşımına göre atak fazı bitmemiş. Bahattin Duran, VAR'da oturan olsaydı kimse itiraz edemezdi. Ben kendi penceremden baktığımda ifadeler açık. İlk kafa vuruşundan itibaren atak bitti diyemeyiz. İkinci oyuncu baskı altında topu arkadaşına aktardı. Bu oyuncu için baskı altında kalmadan topu uzaklaştırdı fikrindeyseniz, kaliteli bir pas yapamadı fikrindeyseniz atak başlangıç fazı bitti. Yeni bir atak başladı ve ofsayt geçmişte kaldı dersiniz. Bu oyuncu baskı altında, sağlıklı şekilde pas veremedi diyorsanız atak bitmemiş olur dersiniz. Fenerbahçeli oyuncunun baskı kurduğunu, beyazlı oyuncunun baskı altında takım arkadaşına ulaşamayan bir pas verdiğini düşünüyorum. Atak başlangıç fazı sonuçlanmadı. Bahattin Hocam diyor ki, 'Oyuncu topu kontrol altına aldı, baskı altında değil, istese daha kaliteli pas verir, uzaklaştırır'

Fırat Aydınus: Fenerbahçe’nin iptal edilen golünde karar yanlış! Top, Samsunsporlu oyuncunun kontrolüne geçiyor. Gol kararı verilmeliydi. Fenerbahçe’nin iptal edilen golünde hakem ekibinin yorum hatası mevcut. Samsunsporlu futbolcu topa üç kez müdahale ediyor ve kendisi tarafından top kontrol altına aldığı için APP (Atak Başlangıç Fazı) sonlanıyor. Golün verilmesi gerekirdi.

Erman Toroğlu: "Net ofsayt var. Ofsaytta yorum olmaz."

Sezer Yavuz Haber7.com - Spor Editörü
Haber 7 - Sezer Yavuz

Editör Hakkında

Sezer Yavuz, 20 Şubat 1994'te İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul'da tamamladıktan sonra Kastamonu Üniversitesi gazetecilik bölümünden mezun oldu. İş hayatına 2017 yılında Anadolu Ajansı'nda başladı. 9 Temmuz 2020 yılından itibaren Haber7.com'da çalışmaya devam etmektedir.
YORUMLAR 31
  • Salih Tuğra 8 ay önce Şikayet Et
    çok net ofsayt.
    Cevapla
  • erdem 8 ay önce Şikayet Et
    Fenere gelince ofsayt gs ye gelince ofsaytımsı türkiye liginin özeti.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Erman hoca yıllardır fb düşmanlığı yapıyor
    Cevapla
  • gölge 8 ay önce Şikayet Et
    Erman yıllarca bu ülkede hakemlik yaptı. Vah ki vah....
    Cevapla
  • Mehmet Fatih 8 ay önce Şikayet Et
    Burada Mhk nin açıklama yapması lazım yanlış karar ya da doğru karar diye.. Eğer karar doğru ise bundan sonraki tüm maçlarda bu şekilde uygulanmalı..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle