Fenerbahçe, UEFA'dan ceza alır mı?

UEFA'nın Fenerbahçe'ye soruşturma başlatmasına yönelik Spor Hukukçusu ve Avukat Ebrar Efkan Bilgiç, "Para cezası veya stadyum kısmen kapatılabilir" dedi.

Fenerbahçe, UEFA'dan ceza alır mı?
Fenerbahçe, UEFA'dan ceza alır mı?
GİRİŞ 29.07.2022 12:14 GÜNCELLEME 30.07.2022 13:38
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Fenerbahçe ile Dinamo Kiev arasında oynanan Şampiyonlar Ligi 2. Eleme Turu rövanş masüabaksında sarı-lacivertli taraftarlar, Dinamo Kiev'in ilk golü sonrası tezahüratlarda bulunmuştu. Bunun üzerine de UEFA, Fenerbahçe hakkında soruşturma başlattı.

Soruşturmayla ilgili konuşan Spor Hukukçusu ve Avukat Ebrar Efkan Bilgiç, "Atanan müfettiş, konuyla ilgili araştırmalar yapacak, deliller toplayacak ve bir dosya oluşturarak Etik ve Disiplin Komitesi'ne sunacak. Bu dosyayla ilgili de Fenerbahçe savunmasını Etik ve Disiplin Komitesi'ne verecek. Ancak kulüp her ne kadar bazı taraftarlar tarafından kısa bir süre bu eylemin gerçekleştiğini iddia etse de münferit olarak taraftarlarının yapmış olduğu eylemlerden sorumlu" ifadelerini kullandı.

"Para cezası veya stadyum kısmen kapatılabilir"

Yaşanan durumla ilgili UEFA'nın prosedürlerine değinen Bilgiç, "Konuyla ilgili eylemin karşılığı UEFA Disiplin Talimatı'nın 16. ve yine aynı disiplin talimatının 14. maddesinde vücut buluyor. Disiplin Talimatı'nın 23. maddesinde disiplin cezalarının belirlenmesiyle ilgili düzenleme var. Bu maddeye göre yetkili disiplin mercii ağırlaştırıcı ve hafifleştirici sebepleri dikkate alarak ihlalin objektif ve sübjektif unsurları doğrultusunda hükmedilecek disiplin cezasının türünü ve kapsamını belirler. Ayrıca aynı maddenin son fıkrasında da söz konusu dosyada şartların durumuna göre verilecek disiplin cezasında artırıma ya da indirime gidilebilir. İşte bu noktada gerek kulübün resmi açıklama yapması gerek tezahürat yapan kişi sayısının taraftar sayısına oranı ve de gerekse tezahüratın zamansal olarak kısa sürmesini savunmasına kullanabilir. Ayrıca Kiev yedek kalecisi Boyko'nun hareketi de tahrik olarak değerlendirilebilir. Disiplin Talimatı'ndaki ilgili maddeler ve UEFA'nın benzer olaylarda verdiği cezalara bakıldığında Fenerbahçe'nin para cezası veya para cezasının yanında stadyumun kısmen kapatılmasıyla karşılaşacağını düşünmekteyim. Daha önce Şampiyonlar Ligi'nde Barcelona ile Bayer Leverkusen arasında 2017 yılında oynanan maçta bağımsız Katalonya bayrakları ve tribünlerdeki bağımsızlık tezahüratları nedeniyle, UEFA tarafından ev sahibi kulübe 40 bin Euro ceza verildi. En güncel örnek olarak ise UEFA, 17 Şubat 2022 tarihinde Avrupa Konferans Ligi'nde Azerbaycan'ın Karabağ takımıyla yaptığı maçta, 'Karabağ, Ermenistan'ındır' yazılı pankart açılması nedeniyle Fransa'nın Olimpik Marsilya kulübüne 20 bin Euro para cezası verdi" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Mehmet Can Belören Haber7.com - Spor Sorumlusu
Haber 7 - Mehmet Can Belören

Editör Hakkında

Gazeteciliğe 2007 yılında Marmara FM'de başladı. 2009 yılından bu yana Haber7.com kadrosunda yer alıyor. Haber7.com'da gündem editörü, görsel editör, spor editörü görevlerinde bulundu. Şu an Haber7.com Spor Sayfası sorumlusu olarak meslek hayatına devam etmektedir. Mehmet Can Belören; Medya ve İletişim ile Uluslararası İlişkiler bölümlerinden mezundur.
YORUMLAR 46
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz uefayı türkiyeden çıkartalım biz kendi uefa gibi kurum kuralım bunlar değilmi fenerbahçe yi bitirmeye çalışanlar vede trabzonspor yalakaıs
    Cevapla
  • Halk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yorumları okuyunca hayret verici Fener düşmanlığı görüyorum bu kin aynı şey siyasette de var hükümet gitsin de ne olursa olsun diyenlere benziyorlar..
    Cevapla
  • OF li 1 yıl önce Şikayet Et
    fener Türk futbolunun vampiridir..
    Cevapla
  • Emre 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok beklersiniz Fenerbahçe düşmanları sizi. Konu Fenerbahçe olunca saldırın bakalım ama topunuz gelse ne yazar. UEFA cas TFF HEPİNİZ BİRLİKTE GELİN.
    Cevapla
  • Temelli 1 yıl önce Şikayet Et
    1 yıl men cezası gelebilir.
    Cevapla
  • Aydın 1 yıl önce Şikayet Et
    İçinden geçen bu değil mi?
    Cevapla
  • Ali Yvz 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunu engellemenin tek yolu ,ülkenin tek büyük kulübü Beşiktaş ın etrafında kenetlenmektir, oluşacak duruş, kültür böyle şeylere müsaade etmez, kaotik ortam oluşmaz.
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Günün fıkrası.
    Cevapla
  • Emre 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz kimsiniz kimsiniz pardon da ne büyüklüğünüz var sana tek soru soracağım FB ve gs den üstün olduğun bi tarafınızı veya başarınızı söylerimisin.? Sanırım sen bu yorumu yaparken tner kafa yaptı sanırım
    Cevapla
  • turgen 1 yıl önce Şikayet Et
    siz bu ülkenin cumhur başkanın yeni stad açılışında yuhalamış taraftarsınız
    Cevapla
  • Salih 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten harika yorum Beşiktaş şaka herhalade
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle