Başkan adayının büyük projesi: Judo TV

Judo Federasyonu Başkanlığı'na adaylığını koyan Necmi Saykun'in başkan olması halinde büyük bir projesi var. Judo TV. Saykun Tümspor'u ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu, önemli vaatler verdi...

                                Başkan adayının büyük projesi: Judo TV
Başkan adayının büyük projesi: Judo TV
GİRİŞ 03.09.2012 00:38 GÜNCELLEME 31.10.2018 17:21

Nusret Odabaş'ın röportajı

Judo Federasyonu'nun eski yöneticisi olan Necmi Saykun başkan adaylığı için kolları sıvadı. Önümüzdeki günlerde belli olacak başkanlık seçimi tarihi öncesi adaylağını basına açıklayan ve ilk olarak Tümspor'u ziyaret eden Saykun büyük projeleri ile yola çıktı. Saykun'un en iddialı projelerinden biri Judo TV.

İşte Necmi Saykun'la yaptığımız röportajın ayrıntıları..

Bize neden Judo Federasyonu'na başkan adayı oldunuz anlatır mısınız?

Elbette. Çok teşekkür ederim. Judoyu biliyorum. Judo Federasyonu'nun eski yöneticisi olarak yola koyuldum. Judo çok güzel bir spor branşı. Camiadan bu yönde istekler olduğu için adaylığımı açıkladım. Türk judosunu seviyorum. Türkiye'de Judo'ya hizmet vermek için başkan adayı oldum. Ben bir judo gönüllüsüyüm...

Bir judo TV projeniz var. Bu proje nasıl oluştu? Judo TV projesinden yola çıkarak başkan olmanız halinde neler vaad ediyorsunuz?

Şimdi bizim 28 tane projemiz var. Bu projelerimiz bizim başkan olmamız halinde yapabileceğimiz projelerimiz. Allah kısmet ederse arkadaşlarımızla beraber judo gönüllüleriyle beraber çalışırak hiç durmadan bu taahhüt ettiğimiz projelerini hayata geçirmeye çalışacağız...

Neden judo TV?

Aslında tüm branşların eksikliği bu. Sadece judonun eksikliği değil bu. Judonun geniş kitlelere ulaşması adına, insanların judodan haberdar olma adına böyle bir projemiz var. Gelişen bu dünyada yazılı görsel olarak sadece judonun değil tüm branşlarının bir TV'si olması gerektiğini düşünüyorum.

Judo TV konusunda bir çalışmanız oldu mu?

Elbette oldu. Bazı kanallarla frekans görüşmemiz oldu. Kısmetse başkanlığımız halinde iyi olacağına inanıyorum.

Biz judo sporu olarak dünyanın neresindeyiz, eksiklerimiz var mıdır?

Biz güçlü ve eski bir branşız. Burada geçmiş federasyonları eleştirmenin anlamı yok. Geçmişte 50 yıla yakın judoya hizmet etmiş insanlar var. Hep önümüze bakacağız. Geçmişe bakıp hiç kimseyi karalamak diye bir niyetimiz yok. Projelerimiz var. Bu 28 projemizi gerçekleştirirsek sorunumuz kalmayacağına inanıyorum.

Judo sporunun faydalı var mıdır?

Judo içinde barındırdığı 'do' felsefesiyle insana nezaket, sevgi, hoşgörü kazandırır. İyi ki de bu soruyu sordunuz. Bizim araştırmalarımız arasında cezaevlerinde yatan suçlularımızın judoya teşviki var. Bunu neden söylüyorum. Judo yapan insanın cezaevinden çıktıktan sonra tekrar suç işlemesi zor. Bu kanıtlanmış, bilimsel bir durum. Judo yapan insanın içinde iyi niyet vardır. Hoşgörü ve iyi niyet bir spor için yeterli. O yüzden diyorum ki herkes judo yapsın...

Genç Türk nüfusuna judo yapmaları konusunda çağrıda bulunacak mısınız?

Evet. Judoyu ailelerle buluşturacağım. Şimdi insanlar judoyu bilmiyorlar, tanımıyorlar. Türkiye'de öyle bir judo etkinlikleri olacak ki insanlar judodan haberdar olacak. İnsanları yapacağımız gösterilerle, seramonilerle judoyla tanıştırmayı düşünüyorum. Türkiye'nin tanıdığı sevdiği sanatçı doslarımızla judoyu süsleyerek judonun tanıtımını yapmayı düşünüyorum.

Dünyada hangi ülkeler judoda iyi ve siz o devletlerle dirsek temas halinde olacak mısınız?

Evet bu judodaki projelerimiz arasında öncelikli olmazsa olmazımız. Rusya, Çin, Azerbaycan. Bu ülkelerle sürekli iletişim halinde olacağız. Görüşmelerimiz sadece sporcu kamplarıyla değil, hem hakem hem de antrenör gelişimi konusunda da ortak çalışmalar yapacağız. Türk judosunu ancak dünya devletleriyle bu birlikteliklerle buluşturabiliz. Bunu yapacağız. Gelişimimiz açısında bu çok önemli...

Lisanslı sporcumuz sayımız yeterli mi sizce?

75 milyonluk bir ülkede yeterli sayımız yok. Fransa, Rusya ve Japonya'ya bakarak yeterli sayımız yok Türkiye'de.

Peki judoda tesis eksikliğimiz var mı? Sporcularımız kendi kulüpleri dahil milli takım düzeylerinde çalışırken sıkıntılar yaşıyorlar mı? Anadolu'da Belediyelerin judoya büyük destek verdiğini biliyorum, Federasyon olarak nasıl bir takip yapacaksınız?

Tesislerimiz yeterli değil. Judo Federasyonu'nun sadece Çankırı'da bir milli tesisi var. Bu sadece Çankırı'daki tesisle olmaz. Birkaç bölgede tesisimiz olması lazım. Belediyelerimiz sağolsunlar destek veriyorlar. Bizlerde Federasyon olarak devlet desteğiyle sponsorları sporcularla buluşturarak birtakım sıkıntılarımızı aşacağımızı düşünüyorum. Mevcut imkanlarırımızı oluşturacağız. Bunun için çalışmak zorundayız. Türkiye'deki tüm judo gönüllülerine ulaşıp desteklerini isteyeceğiz. Ben bir başkan bir yönetici ne sıfatta olursak olalım judo için amatör bir ruhla, takım arkadaşlarımızla beraber çalışacağız. Ama nasıl çalışacağız adilane bir üslüpla. Adilleğe önem göstereceğiz. Bizim için adillik son derece önemli. Federasyonumuzun en temel ilkelerinden biri de Allah nasip ederse adillik olacak. Herksese aynı mesafede yaklayşacağız. Herkes hak ettiğini alacak. Kimseyi kendimize uzak, kimseyi kendimize de yakın görmeyeceğiz. Judo için kıstas neyse o geçerli olacak.

Judo için görüşme yaptığınız devletler var mı?

Var. Hollanda, Belçika, Fransa ve Almanya federasyonlarıyla yaptığım görüşmeler var. Onlardan Türkiye'ye açabilecekleri fon konusunda mutlaka yardım isteyeceğiz. Türk judosunu yapacağımız tesislerle daha steril bir ortama taşıyacağız.

Necmi bey başkan olduğunuz takdirde yapacağınız nedir, ya da sizin için olmasza olmaz nedir?

Adalet ve eşitlik ilkesi. Uluslararası müsabakalara katılacak sporcularımız baştan belirlenen kuralara göre seçilecek. Biz hiçbir şaibeye yer vermeyeceğiz. Kimsenin aklında soru işaretleri olmayacak. Milli takımlarla hiç kimsenin kafasında kuşkular yer almayacak. Dedim ya, hak eden, hak ettiği yerde olacak. Bizim olmazsa olmaz kuralımız bu olacak.

Amatör sporlara basının ilgisi malum. Sizin başkan olnanız halinde judo basında daha çok yer alacak mı? Judoyu basınla nasıl buluşturacaksınız?

Evet geldik önemli bir konuya daha. Biliyorsunuz. Amatör sporlara basınımızın ilgisi az. Daha çok albenisi olan branşlar basınımızda mevcut. Ancak insanların judo ile bilgileri öğrenmeliri de hakkı. Bir basın kurulumuz olacak. Sizler bu yola baş koyduktan sonra tanıştığımız insanlarsanız, sizlerden yardım isteyeceğim. Basın kurulunu siz kağıt üzerinde olsun diye bulundurmayacağız. Gerçek bir basın kurulu olacak. Faaliyetleriyle yaptıklarıyla.

Olimpiyatlarda size göre judoda başarısız olduk diyebilir miyiz?

Evet efendim biz  judoda Londra'da başarısız olduk diyebiliriz. 50 yıllık tarihi olan bir federasyonumuz maalesef Londra'dan başarısız döndü. Ben Sezer Huysuz'u hem de Gülşah'ı tanıyorum, yakınen tanıyorum . Ama ben Londra Olimpiyatları başarısızlığını kabul edemiyorum.

Judo sporunu yapan sporcuları nasıl teşvik edeceksiniz?

Kulüp sayısını arttıracağız. Biz kulüp sayısını arttırırken mevcut kulüplerimizin sorunlarını dinleyeceğiz onlara elimizden geldiğince yardımcı olacağız. Onlardan kopuk olmayacağız. Onlarla birlikte yaşayacağız. Sorunlarını birlikte çözeceğiz. Onların sorunlarını kendi sorunlarımız gibi görüp ivedi olarak halletmeye çalışacağız. Kimseyi yüz üstü bırakmayacağız. Seçimden seçime insanlara görünmeyeceğiz. Sürekli içlerinde, sürekli varsa sorunlarını gideren bir federasyon görüntüsü içinde olacağız.

İleride bir judo ligi olacak mı?

Evet bununla ilgili bir çalışmamız var. İleride bir judo ligi kurup bunları insanlara yaptığımız judo ligini izlettireceğiz.

Sizin söylemek istediğiniz son sözleriniz

24 Saat durmayacağız. Hiç bıkmayacağız. Hiç yılmayacağız. Hedeflerimizi, projelerimizi yerine getirinceye kadar hiç durmadan çalışacağız. Adillik ilkesinden hiç taviz vermeyeceğiz. Sürekli çalışıp hedeflerimize unşallah ulaşacağız...

Peki Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesi için bir projeniz var mı?

Evet var. Oralara da bu sporu götüreceğiz. Oralarda insanların okuması bile zor. O bölgelerde de judo sporunu yayacağız. Kız çocuklarımızı teşvik edecğiz. Her türlü zorlukların üstesinden gelerek. Maden doğu bölgemizden sordunuz. Ben ben bir bürokrasinin içinden gelen bir kişi olarak judoyu bölge temsilcilikleriyle büroktarik sıkıntılardan da kurtarmayı düşünüyorum. Bu sayede bölge temsilcikikleriyle iş hızlanmış olacak her konuda.

Peki hakem ve antrenörlerin durumlarının iyileştirilmesi veya sayılarının arttırılması konusunda bir çalışmanız var mı?

Tabii olacak. Önce durumları iyileştirilecek. Ücretleri arttırılacak. Antrenörlerimiz daha iyi şartlar altında çalışacak. Her sporcunun bir antrenörü olacak. Kısacası judonun dünya piyasasındaki yeri için ne gerekiyorsa o yapılacak. Bunlar yapılırken basınımız haberdar edilecek. İnsanlar da yapılanları öğrenecek.

Teşekkürler...

(Saykun'un projeleri arasında:  Türk ve Dünya judosunun birleştirilmesi, tam teşekküllü sağlık hizmeti veren teşkilatların olması, olimpiyatlar için bursların arttırılması, judonun devlet kurumlarında da branş olması, alt yapıya önem verilerek yetenekli çocukların daha küçükken keşfedilmesi, ve Türkiye'de yaşanan malzeme sıkıntılarının giderilmesi konusunda çalışmalar yapılması gibi önemli projeleri projelerinden bazıları...)

(Tümspor)