İtalya'dan 'Trans sporcu skandalı' için flaş açıklama! Türkiye detayı

Paris Olimpiyat Oyunları'nda bugün yaşanan 'trans sporcu" iddiaları gündeme bomba gibi düştü. Konu ile ilgili yaşanan tartışmalara İtalya Başbakan'ı Giorgia Meloni de katıldı.

İtalya'dan 'Trans sporcu skandalı' için flaş açıklama! Türkiye detayı
İtalya'dan 'Trans sporcu skandalı' için flaş açıklama! Türkiye detayı
GİRİŞ 01.08.2024 21:49 GÜNCELLEME 01.08.2024 23:06
Bu Habere 181 Yorum Yapılmış

2024 Paris Olimpiyatlarında kadınlar 66 kilo boks müsabakaları ilk turunda İtalyan Angela Carini, bugün rakibi Cezayirli Imane Khelif karşısında ilk raundun 46. saniyesinde maçtan çekildi.

Cezayirli Khelif, geçen yıl dünya şampiyonası finalinden hemen önce Uluslararası Boks Birliği tarafından cinsiyet testini geçemediği gerekçesiyle diskalifiye edilmişti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise Khelif’in Paris Olimpiyatlarında yarışmasında bir problem olmadığına karar vermişti.

RİNGİ TERK ETTİ

Maçın başlamasının hemen ardından iki güçlü yumruk ile sarsılan Carini’nin başlığının yerinden oynadığı görüldü. İtalyan boksör Carini, maçın 30. saniyesinde başlığını düzeltmek için antrenörünün yanına gitti ancak kısa bir süre devam ettikten sonra köşesine döndü ve hızla ringi terk etti.

MAÇA NEDEN DEVAM ETMEDİ?

Yarışmayı neden bıraktığını açıklamayan Carini, “Ülkemi her zaman sadakatle onurlandırdım. Bu sefer başaramadım çünkü artık dövüşemiyordum. Bu yüzden maça son verdim.” dedi.

İtalyan sporcu karar açıklandıktan sonra Khelif’in elini sıkmadı ve ringi terk etmeden önce dizlerinin üzerine çöküp ağladığı görüldü.

TÜRKİYE'NİN BAŞVURUSU REDDEDİLDİ

Son olimpiyat şampiyonu milli boksör Busenaz Sürmeneli çeyrek finalde eşleştiği Taylandlı Janjaem Suwannapheng'i, Khelif de Macar Anna Luca Hamori'yi elemesi halinde bu iki sporcu yarı finalde eşleşecek.

Türkiye Boks Federasyonu, Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) başvuru yaptı. Başvuruda Khelif'in, "cinsiyet uygunluk testleri de dahil olmak üzere çeşitli testleri geçemediği" hatırlatılarak oyuncunun organizasyondan diskalifiye edilmesi ifade edildi.

Ancak IOC, Türkiye Boks Federasyonunun yaptığı başvuruyu reddetti ve açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

"Paris 2024 Olimpiyat Oyunları boks turnuvasına katılan tüm sporcular, müsabakaların uygunluk ve giriş düzenlemelerinin yanı sıra Paris 2024 Boks Birimi (PBU) tarafından belirlenen tüm geçerli tıbbi düzenlemelere uyarlar. Önceki olimpik boks müsabakalarında olduğu gibi, sporcuların cinsiyeti ve yaşı pasaportlarına göre belirlenmektedir. İki sporcu, 2023'teki IBA Dünya Şampiyonasının sonlarına doğru, herhangi bir yasal süreç olmaksızın aniden diskalifiye edildiler. Bu iki sporcuya yönelik mevcut saldırı, özellikle de bu sporcuların uzun yıllardır üst düzey müsabakalarda yarıştıkları göz önünde bulundurulduğunda, herhangi bir uygun prosedür olmaksızın alınan bu keyfi karara dayanmaktadır. Böyle bir yaklaşım iyi yönetişime aykırıdır. Uygunluk kuralları müsabakalar devam ederken değiştirilmemeli ve herhangi bir kural değişikliği uygun süreçleri takip etmeli ve bilimsel kanıtlara dayanmalıdır."




İTALYA CEPHESİNDEN TEPKİ

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Cezayirli boksörün oyunlara katılmasına itiraz etti. Meloni, "Erkek genetik özelliklerine sahip sporcuların kadın müsabakalarına katılmasına izin verilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Benim bakış açıma göre bu eşit şartlarda bir yarış değil. İtalya, Cezayirli boksörün kadın müsabakalarına katılımı konusunda IOC'ye katılmıyor" dedi.

Ayrıca İtalya basınında geniş yer tutan olayla ilgili kamuoyunda Khelif'in biyolojik olarak bir erkek olduğu ve olimpiyatta yarışmaması gerektiği yönünde yorumlar yapıldı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni

CEZAYİR'DEN AÇIKLAMA VAR

Bir İtalyan antrenör, Carini’nin burnunun kötü bir şekilde incindiğini ve resmi kararın terk olarak kaydedildiğini söyledi.

Cezayir Olimpiyat Komitesi daha önce Khelif’e yönelik “temelsiz” saldırıları kınamış ve yapılan açıklamada, “Değerli sporcumuz Imane Khelif’in bazı yabancı medya kuruluşları tarafından asılsız propagandalarla etik dışı bir şekilde hedef alınmasını ve kötü gösterilmesini şiddetle kınamaktayız.” denilmişti.

Imane Khelif

Osman Kocaer Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Osman Kocaer

Editör Hakkında

26 Temmuz 1997'de Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini 2020 yılında Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümünden mezun olarak tamamladı. Gazeteciliğe 2017 yılında Konya'da başladı. 2022'nin Haziran ayından itibaren Haber7.com'da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 181
  • admin 1 ay önce Şikayet Et
    böyle saçmalıkmı olur ,rezillik vahşet
    Cevapla
  • akıllı adam 1 ay önce Şikayet Et
    şu italyan kızın masumiyetine, şu cezayirli domuzun çirkinliğine bak.
    Cevapla
  • Ben 1 ay önce Şikayet Et
    Böyle saçmalık mi olur kadın erkeye karsı dövüsemez nerde kadın hakları
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    alın size cinsiyetsizleştirme politikasının ete kemiğe bürünmüş hali.hadi şimdi de lgbt bayrakları alıp düşün sokaklara
    Cevapla
  • Selçuk 1 ay önce Şikayet Et
    Rezalet böyle dönme adamlar ne işi var kadın kategorisinde, kadın ile erkeğin gücü aynı değil mi bu yüzden hem rezalet ahlaksızlık olmuş, hemde adaletsizlik olmuş.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle