Formula 1'in acı kaybı! Whiting yaşamını yitirdi

FIA Formula 1 Yarış Direktörü Charlie Whiting, 66 yaşında hayatını kaybetti. FIA'dan yapılan açıklamada Whiting'in akciğer embolisi teşhisiyle Melbourne'de hayata gözlerini yumduğu doğrulandı.

Formula 1'in acı kaybı! Whiting yaşamını yitirdi
Formula 1'in acı kaybı! Whiting yaşamını yitirdi
GİRİŞ 14.03.2019 10:10 GÜNCELLEME 14.03.2019 10:52

Uluslararası Otomobil Federasyonundan (FIA) yapılan yazılı açıklamaya göre, Charlie Whiting, Formula 1'de yeni sezonun ilk ayağı olan Avustralya Grand Prix'sine 3 gün kala, aniden rahatsızlanarak yaşamını yitirdi.

Sabah saatlerinde Melbourne'de hayatını kaybeden Whiting'in ölümüne akciğer embolisi rahatsızlığının neden olduğu belirtildi. 

Whiting'in ölümüne neden olan akciğer embolisi, kalpten akciğere giden atardamarın tıkanmasına bağlı olarak, bu organın yeterli görevi yapamaması sonucu ölüm riski yüksek bir hastalık olarak biliniyor.

- Todt: "Formula 1, sadık bir dost ve karizmatik bir elçisini kaybetti"

FIA Başkanı Jean Todt, uzun yıllar birlikte çalıştıkları Charlie Whiting'in ölümünden büyük üzüntü duyduğunu dile getirip, Formula 1'in yeri doldurulamaz bir yarış direktörünü kaybettiğini belirtti.

Açıklamasında, Whiting'in ailesi, FIA ve motor sporları camiasına başsağlığı dileğinde bulunan Todt, "Formula 1, sadık bir dost ve karizmatik bir elçisini kaybetti." ifadelerini kullandı.

Formula 1 kariyerine 1977 yılında Hesket takımıyla başladıktan sonra 1988 yılında federasyona katılan ve FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası organizasyonlarında çeşitli pozisyonlarda bulunan Whiting, 1997 yılından bu yana yarış direktörü olarak görev yapıyordu.

 

 

FORMULA 1'DE CHARLIE WHITING

Formula 1'de ilk olarak 1977'de Hesketh Racing'de çalışan Whiting, daha çok Brabham'da şef mekaniker olarak yükseldiği dönemiyle tanınıyor.

1981 ve 1983'te Nelson Piquet'in dünya şampiyonluklarında kilit rol oynayan Whiting, o takım 1988'de Bernie Ecclestone'a satılana kadar kaldı.

Ardından FIA'ya Ecclestone'un teşvikiyle teknik delege olarak geçen Whiting, 1997'den itibaren FIA Direktörü ve güvenlik delegesi oldu.

Whiting'in görevleri arasında pist ve araç güvenliği, grand prix yarışlarında yarış startını verme dışında teknik ve prosedürle ilgili konular yer alıyordu.

Whiting, F1'de güvenlik standartlarının iyileştirilmesi konusunda en önde yer alan isimlerden birisiydi. Özellikle kokpit koruması 'halo'nun spora sokulması konusunda çok zorladı.