TFF Başkanı Büyükekşi'den Beşiktaş'ın talebine cevap!

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaşanan büyük deprem felaketinin ardından ligden çekilen takımlar hakkında alınan kararla ilgili "30 yıldır bir takım sahaya çıkmazsa 3-0 yenik sayılıyor" dedi.

GİRİŞ 05.06.2023 22:42 GÜNCELLEME 06.06.2023 10:38
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Depremin ardından Hatayspor ve Gaziantep ligden çekilmiş Türkiye Futbol Federasyonu da bu iki takımın maçlarını hükmen yenik sayma kararı almıştı. 

Ligin ilk yarısında bu iki takıma karşı toplamda 5 puan kaybeden Beşiktaş, federasyondan maçların yok hükmünde sayılması talebinde bulunmuştu.

TRT SPOR'da konuyla ilgili konuşan Başkan Mehmet Büyükekşi, "Kendi kafamızdan icat uyduracak değiliz. 30 yıldır bir takım sahaya çıkmazsa 3-0 yenik sayılıyor. Haksızlık söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Hiçbir takım için de haksızlık söz konusu değil"

 "Bu sene son derece talihsiz, asrın depremini yaşadık. 50 binden fazla insanımız hayatını kaybetti. Binlerce insanımız ampute durumda, çok büyük bir acımız var. Acımız bu şekilde sürerken, bazı takımlarımız ligden çekildi. Olağanüstü bir durum var. 1980'lerden beri uygulanan bir sistem var. Biz hiçbir şey yapmadık. O takımın yaptığı maçlar tamamen tescil edilmiş. Öyle olması lazım zaten. O maçlar oynanmış, o maçı yenen takım prim almış, kaybeden prim alamamış veya berabere bitmiş, iki takım da almış. Bazı oyuncular sarı kart görmüş, bazı oyuncular kırmızı kart görmüş. Emek harcamışlar, ter dökmüşler. Biz ne yaptık, ligden çekilen takımlar sahaya çıkmadığı için 3-0 hükmen mağlup oluyor. Bu her yerde uygulanan kural. Herhangi bir kazada, depremde ya da selde o takımın maçları tescil edilir. Öyle de olması lazım çünkü o maçlar oynanmış, emek harcamış ve ter dökmüşler. Ligden çekilen takımların ondan sonraki maçları sahaya çıkmadıkları için 3-0 hükmen yenik sayılıyor. Biz de bunu yaptık. İstişare edilecek bir şey yok, kendi kafamızdan icat uyduracak değiliz. 30 yıldır bir takım sahaya çıkmazsa 3-0 yenik sayılıyor. Hiçbir takım için de haksızlık söz konusu değil. Bir takım çıkıp 'diğerleri 6, ben 1 puan aldım. İptal edin' diyor. Akla zarar bir şey, mantığı yok. Bu mümkün değil, bunu yapsak bile şampiyon başka bir takım. Bir kulübün başkanı ve yöneticileri çıkıp her gün açıklama yapıyor. Bu ne kadar doğru?"

"Vaatlerimizin tamamını gerçekleştirdik"

"Bir yıllık bir dönem için yönetime talip olduk. TFF seçimleri 4 yılda bir yıl yapılıyor. Nihat Özdemir başkanımız 3 yıl yapmıştı. Hedefimiz şuydu; az zamanda çok iş yapmak. Vaatlerimizin tamamını gerçekleştirdik. Yayın ihalesi, harcama limitleri, yabancı sınırı, belli değildi. 3 gün içerisinde yayın ihalesini fiyatını arttırarak imzaladık. Harcama limitlerini bir takım formüller geliştirerek açıkladık. Yabancı sayısı konusunda kulüplerimizin talepleri doğrultusunda açıkladık. Bir hafta içinde bunları yerine getirdik. Daha sonra yine önemli konuda, söz verdiğimiz şeyler vardı. Bunlardan bir tanesi hakemlerle ilgiliydi. Gözlemcilerle ilgili sıkıntı vardı. Gözlemci sayısını 2'ye çıkardık. Raporları tamamen dijital hale getirdik."

"Yurt dışından hakem getirmeyi düşünmüyoruz"

"Hakemleri algoritma ile atama konusunda söz verdik. Kısa sürede bunu hayata geçirdik. Hakemlere kriterler belirledik, 41 tane kritik belirledik. Bunlar bir anda olmadı. Kriterler elimizde çoğalınca, algoritma ile atamayı başlattık. En önemli konu şuydu; her iki kulübün başkanı da kamuoyuna çağrıda bulundu, VAR kayıtları açıklansın dedi. VAR kayıtları daha önce hiç açıklanmamıştı. Öyle bir hava yaratıldı ki, burada gizli bir şey var gibi. İzledim ben VAR kayıtlarını, dinledim aslında herhangi bir kulübün lehine ve aleyhine yapılan bir şey yok. 
Onun için Sabri Çelik hocamızla görüşüp yayınlama kararı aldık. Kırmızı kart pozisyonu da, VAR hakemi, hakemi çağırıyor, hakem de sarı kart gösteriyor. VAR kayıtları sadece eğitim amaçlı açıklanabiliyor. Biz de bir seferliğine açıkladık. Kötü niyet olmadığını, hakem hatası olduğunu kamuyouna açıkladık. Yurt dışından hakem getirmeyi düşünmüyoruz. Kendi hakemlerimizi daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Bu da bugünden yarına olacak bir iş değil, belli bir süreç alır."

"Futbolun ekonomisi son derece sıkıntılı"

"Süper Lig'in 20 takımla mı yoksa 18 takımla mı devam edeceğini konuşacağız. Son 3 yılda, 4 büyük takım 252 yabancı futbolcu transfer etmiş. Bütün Süper Lig takımları, son 3 yılda yabancı transferlerine 1 milyar dolar harcamış. Hala da aynı şeye devam ediyor. Ama toplam olarak baktığımızda, özellikle 4 büyük içinde 3-7 milyar arasında değişen borçları var. Anadolu takımlarının ortalama 300-500 Milyon TL borcu var. Bu rakamlara bakınca, futbolun ekonomisi son derece sıkıntılı. Sürdürülebilirlik konusunda da sıkıntı var.


 

KAYNAK: TRT SPOR
Osman Kocaer Haber7.com - Spor Editörü
Haber 7 - Osman Kocaer

Editör Hakkında

26 Temmuz 1997'de Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini 2020 yılında Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümünden mezun olarak tamamladı. Gazeteciliğe 2017 yılında Konya'da başladı. 2022'nin Haziran ayından itibaren Haber7.com'da spor editörü olarak çalışmaya devam etmektedir.
YORUMLAR 101
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    bu kuralı gözden geçirmeli federasyon
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    bedevadan 3 puan vermekte adalet değil takımlar arasında kura çekilmeli üç ihtimali o Zaman Adil olur
    Cevapla
  • hbr 9 ay önce Şikayet Et
    fetö ilişkili tff başkanı varken gs nin şampiyon olması kadar doğal ne olabilir. ihsan Kalkavan üzerinden Beşiktaş'ı ele geçirmeyen fetö. 3 temmuzda fb yi ele geçirmeyen fetö futboldaki temsilcisi gs yi şampiyon yapmaya devam ediyor. BJK ve FB dende her fırsatta intikam almaya çalışıyor.
    Cevapla
  • DOĞRU KARAR 9 ay önce Şikayet Et
    diyelim ki giresun mume düşmekten 1 puan farkla kurtuldu. hataydan puan almış ilkyarı da sen iptal edersen puanı silinecek. ve küme düşecek. giresun da itiraz etmez mi. benim puanımı silemezsınız diye. NASIL ÇIKACAZ İŞİN İÇİNDEN
    Cevapla
  • Milli Kartal 9 ay önce Şikayet Et
    Ya da şöyle de olabilirdi, Hatay ve Antep ligden çekilmeseydi belki de Giresun un rakipleri yenilecek ve bedavadan 6 puan almayacaktı, bu nedenle en mantıklısı ligden çekilen takımların lige etkisi sıfırlanmalı, madem ligden çekildiler o zaman ligin kaderine etki etmemeliler.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    y Demirören f başkaniykende sizmi öyle kazandınız acaba boş.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle