Ataman - Itoudis rekabetinde yeni sayfa

Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko rekabeti, yeni sezonda iki üst düzey başantrenörü de karşı karşıya getirecek. Ergin Ataman ile Dimitris Itoudis'in yıllardır süregelen rekabeti bundan böyle ülkemizde yaşanacak.

Ataman - Itoudis rekabetinde yeni sayfa
Ataman - Itoudis rekabetinde yeni sayfa
GİRİŞ 26.09.2022 16:17 GÜNCELLEME 26.09.2022 16:17

Avrupa basketbolunun iki önde gelen antrenörü; Ergin Ataman ve Dimitris Itoudis, bundan böyle rekabetlerine Türkiye'de devam edecek. İki deneyimli ismin ilk mücadelesi, Cumhurbaşkanlığı Kupası için olacak.

Rekabet 2013'te başladı

Ergin Ataman ile Dimitris Itoudis arasındaki rekabet, 17 Kasım 2013 tarihinde başladı. O tarihte Ergin Ataman Galatasaray’ın başında yer alırken Dimitris Itoudis ise Banvit’te ilk başantrenörlük deneyimini yaşıyordu.

2013-2014 sezonunda Türkiye Ligi’nde oynanan iki maçı da kazanan taraf Itoudis'in Banvit'i oldu.

Aynı sezon iki takım play-off yarı finalinde de karşılaştı. Ergin Ataman'ın Galatasaray'ı seriyi 3-1 kazanarak finale yükseldi. Sezon sonunda ise Yunan koç, Banvit’ten ayrılarak Avrupa basketbolunun devi CSKA Moskova’nın yolunu tuttu.

Euroleague’de de rakip oldular

Ergin Ataman, Galatasaray’dan ayrıldığı 2017 yılına kadar Euroleague’de CSKA Moskova ile 2 kez karşılaştı. Bu maçları Rus ekibi kazandı.

Ergin Ataman’ın Anadolu Efes’in başına geçmesiyle beraber rekabet hız kazandı. 2017-2018 sezonu ortasında Anadolu Efes’e dönen Ataman, bu dönemde istediği sonuçları alamadı. Temsilcimiz, CSKA Moskova’ya normal sezon mücadelesinde farklı kaybetti.

2018-2019 sezonu ise Anadolu Efes için farklı bir dönemin başlangıcı oldu. Lacivert beyazlılar, yenilenen kadrosuyla iyi bir sezon geçirmesine rağmen Itoudis’in CSKA Moskova'sına iki maçta da yenilmekten kurtulamadı.

Ergin Ataman yönetiminde play-off’ta Barcelona’yı eleyen Anadolu Efes, 18 yıllık Dörtlü Final hasretini bitirdi ve bir diğer temsilcimiz Fenerbahçe Beko’nun rakibi oldu.

İspanya’nın Vitoria kentinde; Larkin - Micic önderliğinde ezeli rakibini farklı geçen Efes, finalde Itoudis yönetimindeki CSKA Moskova ile karşılaştı.

Finalleri oynamaya alışkın olan Rus ekibi, 93 - 81’lik skorla kazanırken Itoudis de kariyerinin başantrenör olarak ikinci Eurolague şampiyonluğunu yaşadı.

Pandemi sebebiyle yarım kalan 2019-2020 sezonunda oynanan 2 maçta ise taraflar birer galibiyet aldı.

2020 - 2021 sezonuna yarım kalan görevi tamamlama hedefiyle giren Anadolu Efes, normal sezonda Moskova’da oynanan ilk maçı 100 - 65 gibi çok farklı bir skorla kaybetti. Temsilcimiz, İstanbul’da ise rövanşı benzer bir skorla aldı ve sahadan 100-70 galip ayrıldı.

İki tecrübeli antrenör, Mayıs ayında bu kez Almanya’nın Köln kentinde Dörtlü Final’de karşılaştı. Yarı finalde Rus ekibini 89 - 86 yenen Anadolu Efes, finalde de Barcelona’yı devirdi ve ilk Avrupa Ligi şampiyonluğunu kazanarak büyük bir başarıya imza attı.

Dimitris Itoudis’ten rövanşı alan Ergin Ataman da Avrupa’daki kupa koleksiyonunda eksik kalan tek parçayı tamamlamış oldu.

Geçen sezon ise Anadolu Efes-CSKA Moskova rekabetinde taraflar birer galibiyet aldı. Sezonun son bölümünde ise CSKA Moskova, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Euroleague’den diskalifiye edildi.

Ergin Ataman ile Dimitris Itoudis’in son karşılaşmaları milli takım düzeyinde oldu. Milli takımımızın başında yer alan Ergin Ataman, Akrapolis Kupası’nda Dimitris Itoudis’in çalıştırdığı Yunanistan ile hazırlık maçında karşılaştı.

Çekişmeli geçen karşılaşmada kazanan taraf 89-80’lik skorla Yunanistan oldu. Ergin Ataman ile Dimitris Itoudis’in genel rekabetinde geride kalan 19 maçta Itoudis 13, Ataman ise 6 galibiyet aldı.

Avrupa basketbolunun önde gelen iki antrenörü, bundan böyle Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko rekabetiyle birbirlerine üstünlük kurmak için mücadele edecek.  

- TRT SPOR

Osman Kocaer Haber7.com - Spor Editörü
Haber 7 - Osman Kocaer

Editör Hakkında

26 Temmuz 1997'de Ankara'da doğdu. Lisans eğitimini 2020 yılında Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema bölümünden mezun olarak tamamladı. Gazeteciliğe 2017 yılında Konya'da başladı. 2022'nin Haziran ayından itibaren Haber7.com'da spor editörü olarak çalışmaya devam etmektedir.