Şahin Gözü teknolojisi Serie A'da!

Şahin Gözü teknolojisi, İtalya Serie A'da da kullanılmaya başlandı.

Şahin Gözü teknolojisi Serie A'da!
Şahin Gözü teknolojisi Serie A'da!
GİRİŞ 24.08.2015 15:48 GÜNCELLEME 24.08.2015 15:48

İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A), sık sık yaşanan "gol mü, değil mi?" tartışmalarına son vermek için "Şahin Gözü (Hawk-Eye)" adı verilen gol çizgisi teknolojisi kullanılmaya başlandı. 
 
Topun kale çizgisini geçip geçmediğini optik sensörlerle tespit ederek grafikleyen ve kollarına taktıkları saate ulaşan sinyal yoluyla maçın hakemlerine bir saniye içinde ileten "Şahin Gözü" teknolojisi, dünya liglerine yayılmaya devam ediyor. 
 
Tenis ve krikette uzun süredir kullanılan ve Paul Hawkins tarafından geliştirilmiş olan bu teknolojiden,İngiltere Premier Lig ve Almanya Bundesliga'nın ardından, Avrupa'daki en rekabetçi 4'üncü ligi olan Serie A da yararlanmaya başladı. 
 
Cumartesi günü (22 Ağustos) başlayan, 20 takımın mücadele ettiği ligde kullanılan,16 sahadaki her kaleye, yüksek hızda ve kalitede çekim yapan 7'şer mini kamera yerleştirildi.  
 
"Hayalet gollere son"
 
İtalyan basınının "hayalet gollere son" diye duyurduğu yeni uygulamanın, yıllık 2,3 milyon Euro'ya (yaklaşık 7,80 milyon TRY) mal olacağı ve bunun da takımların bütçesinden karşılanacağı belirtildi.

Yeşil sahalardaki hakem kararlarını etkileyen gol çizgisi teknolojisinin hata marjının ise en fazla 15 milimetre olduğu bildirildi. 
 
İtalya Profesyonel Futbol Ligi (Lega Calcio), Sony ile Hawk-Eye sisteminin kullanımı için 3 yıllık bir anlaşma imzalandığını duyurdu. 
 
Lega Calcio Başkanı Maurizio Beretta, "Gol çizgisi teknolojisi için yaptığımız 3 yıllık anlaşmadan memnuniyet duyuyoruz. İngiltere Premier Lig ve Almanya Bundesliga'da da kullanılan bu teknoloji sayesinde, sık sık zorda kalan hakemlerimize büyük destek sağlamış olduk" dedi.  
 
Şahin Gözü teknolojisi İtalya'da ilk kez, 20 Mayıs 2015 tarihinde Roma'da Juventus ve Lazio arasında oynanan İtalya Kupası finalinde deneme amaçlı kullanılmıştı. 

KAYNAK: DHA