Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi (SAOT) nedir?

2018 yılından bu yana oyunu geliştirebilmek için birtakım çalışmalar başlatan FIFA, VAR'ın akabinde bu kez Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi ile görücüye çıkıyor. 2020'den 2022'ye kadar 188 maçta test edilip onay alan bu yenilik, ilk kez Real Madrid ile Eintracht Frankfurt arasındaki UEFA Süper Kupa karşılaşmasında kullanılacak. Peki, Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi nedir ve ne işe yarar?

Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi (SAOT) nedir?
Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi (SAOT) nedir?
GİRİŞ 28.08.2022 20:00 GÜNCELLEME 28.08.2022 20:00

Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA), Avrupa Futbol Federasyonu (UEFA) ile birlikte Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi projesini uygulamaya alıyor. İlk kez Real Madrid ile Eintracht Frankfurt arasındaki kupa maçında kullanılacak olan bu yenilik, Dünya Kupası ve UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi maçlarında da devreye girecek. Uygulama sayesinde VAR görevlilerinin ve saha içi hakemlerinin kısa sürede doğru kararı alıp oyunu en iyi şekilde yönetmesi bekleniyor. Peki, Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi nedir ve çalışma süreci nasıl işliyor? İşte, FIFA ve UEFA'nın yeni tasarımı hakkında merak edilen her şey...

YARI OTOMATİK OFSAYT TEKNOLOJİSİNİN TANIMI

Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi (SAOT), futbolcuların vücutlarındaki 29 farklı bölgeyi aynı anda takip edebilen ve ofsayt kararını en kısa sürede VAR görevlileri ve saha içi hakemleriyle paylaşan bir sistemdir.

VAR'ın ofsayt kararı

Stadyumun farklı bölgelerine yerleştirilen 12 özel kamera, futbolcuların bir saniye içerisindeki 50 hareketini kaydedebiliyor. Hakemler de ofsayt olarak geçen 29 vücut hareketini inceleyip son kararlarını verecek.

FIFA'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, SAOT görüntülerinin eş zamanlı olarak yayıncılarla maç esnasında paylaşılacağı temin edildi. Pozisyonun neden ofsayt olduğu, oyuncunun hangi hatası nedeniyle ofsaytta kaldığı stadyumlardaki ekranlarda da yayınlanacak.

SÜPER KUPA'DA SİFTAH YAPIYOR!

FIFA ve UEFA'nın VAR ile birlikte geliştirdiği SAOT sistemi, ilk kez Real Madrid Eintracht Frankfurt maçında resmi olarak kullanılacak. Sistem, daha önce 188 farklı karşılaşmada test edilmiş ve her testten başarıyla geçmişti. Ancak bu testler resmi değildi. UEFA Süper Kupa karşılaşması bu açıdan bir milat olacak. 

Ofsayt kararının prototipi

Diğer taraftan UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi'nin grup aşamasında ve Dünya Kupası'nda SAOT'a başvurulacağı duyuruldu.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, yeni geliştirilen sisteme yönelik şu ifadeleri kullandı:

FIFA Başkanı Gianni Infantino

"2018 Dünya Kupası'nda VAR'ı kullanarak cesur bir adım atmıştık. Ve bunun ne kadar başarılı bir hamle olduğunu zamanla anladık, kabullendik. Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi de bu bağlamda geliştirilen yeni bir uygulama olarak öne çıkıyor. Üç yıl boyunca üzerinde durduğumuz bu sistemin faaliyete geçeceğini görmekten gurur duyuyorum."

UEFA Başhakem Sorumlusu Roberto Rosetti de yeni sistemi şu sözlerle tanımladı:

UEFA Başhakem Sorumlusu Roberto Rosetti

"UEFA olarak oyunu geliştirebilmek ve sorunlara hızla çözüm bulmak için çalışmalarımız devam ediyor. Bu doğrultuda SAOT sistemi, oyundaki bazı kararların daha hızlı ve daha tutarlı bir şekilde alınmasında büyük rol üstlenecek."

SAOT sistemi, 2020'den bu yana UEFA Avrupa Şampiyonlar Ligi maçlarının tamamında; UEFA Kadınlar EURO 2022 turnuvasında ve diğer kulüp turnuvası finallerinde denenmişti.

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz