Nihat Özdemir: "Seyircisiz bizim kararımız değildi"

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, EkotürkTV'de Serhat Ulueren'ın sorularını yanıtladı.

Nihat Özdemir: "Seyircisiz bizim kararımız değildi"
Nihat Özdemir: "Seyircisiz bizim kararımız değildi"
GİRİŞ 15.09.2020 00:43 GÜNCELLEME 15.09.2020 10:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

TFF Başkanı Nihat Özdemir gündeme dair açıklamalarda bulundu.

 

 

"SEYİRCİSİZ BİZİM KARARIMIZ DEĞİLDİ"

"Yüzyılda, iki yüzyılda pandemi olayını federasyona seçildiğimizin 6. ayında yaşadık. Bitime 8 hafta kala o maçları seyircisiz oynattık. Birçok yerden tenkit aldık. 'Niye seyircisiz oynattınız' dediler. Bu karar bizim değildi."
 

 

 

"DEVLET KARARININ ÖNÜNDE DURAMAZDIK"

"Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası, Cumhurbaşkanı Sözcüsü Sayın İbrahim Kalın, kamuyouna bundan maçtan sonra seyircisiz diye bir karar aldı. Biz de o kararı aldık. O hafta da Galatasaray - Beşiktaş derbisi vardı. Galatasaraylılar, haklı olarak bir derbi maçını seyircili oynamak istiyorlardı. Ancak, biz devletin aldığı bir kararın önünde duramazdık."
undefined
18

"KARAR ALINDI VE UYGULANDI"

"O haftayı oynadık. Bu sefer, liglerin oynanmaması kararı alındı. Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu bizi çağırdı. Yalnız beni değil. Yanıma Başkan Yardımcımız Sayın Servet Yardımcı'yı almıştım. Basketbol, voleybol ve hentbol federasyon başkanları yanı sıra, Kulüpler Birliği Başkanı Sayın Sepil'i de davet ettik. Spor Bakanı ile Ankara'da görüştük. Tüm maçların durdurulması kararı alındı ve aldık."
 

"ÖDEMELER BİZDE DE DURDU"

"Almak o kadar kolay değil. Bu kadar sporcu, bu kadar kulüp, yalnız Süper Lig yok. 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig, amatör vardı. Hepimizin bildiği gibi bütün spor kulüplerimizin önemli gelir kaynağı yayıncı kuruluşun ödediği paralar. Yayıncı kuruluşumuz olan beIN Sports, yalnız Türkiye'de değil Avrupa'nın tüm ülkelerinde, bütün yayıncı kuruluşlar maçlar ödenmediği için ödemeleri durdurdular. Bizde de durdu."

"ÖNÜMÜZDEKİ 2 SENE PARA KESİLECEK"

"Hepimizin bildiği gibi 12 Haziran'a kadar bu süreç devam etti. 12 Haziran'da seyircisiz olarak Süper Lig ve 1. Lig maçlarını oynatma kararı aldık. Oynatmaya karar verdiğimiz andan itibaren beIN Sports ile görüşmelere devam ettik. Pandemi ile ilgili zararlarının olduğunu ifade ettiler. Kulüpler Birliği ve biz, beIN Sports ile görüştük. Pandemiden ötürü olan zararlarını tespit ettik. Önümüzdeki 2 sene bu para TL olarak kesilmesi için anlaşmayı yaptık. O günden itibariyle ne kadar alacağımız varsa kuruşuna kadar, KDV ile ödemek şartıyla 2019/20 sezonunu tamamladık."
 

"YAYINCI KURULUŞLA GÖRÜŞECEĞİZ"

"Gelelim, 2020/21'e. Kararı aldık 11 Eylül'de başlayacağız diye. İlk hafta maçlarını tamamladık seyircisiz olarak. beIN Sports ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gayet iyi şekilde devam ediyor. 2020/21 sezonunda hangi rakamlarla, hangi sistemle ödeme yapılacağına dair. Bu görüşmelerde mutlaka Kulüpler Birliği temsilcilerini de alıyoruz. Beraber olarak bir noktaya varacağız. İlk görüşmelerde olumlu tablo var. Onlarla bizim bir noktaya varmamız söz konusu olmadı. Ancak, önümüzdeki günlerde görüşeceğiz."

"TFF 1. LİG TRT VE BEINSPORT İLE BERABER"

"Onlar da bazı girişimlerinin sonucunu bekliyorlar. Kamuoyuna da açıkladılar. TFF 1. Lig'in yayınlarını TRT ile beraber götürmeye karar verdiler. Eminim ki, ticari olarak anlaştılar. Onların etkilerini de eminim ki göreceğiz."
 

"LİGİN İSİM HAKKIYLA İLGİLİ GÖRÜŞÜYORUZ"

"Spor Toto ile isim hakkı konusunda görüşmeleri devam ediyor. Başka bir şirket, bir ekonomik kuruluş ile anlaşmaya varırlarsa bize yönlendirecekler. Önümüzdeki günlerde bir anlaşmaya varacağız."
 

"BEIN İLE BİR NOKTADA ANLAŞACAĞIZ"

beIN Sports ile ne kadar rakama anlaşacakları sorusu üzerine: "Şu anda bu konuda, anlaşmaya zarar verebileceği için rakam ifadede bulunmak doğru değil. Zaten bizim rakamımız bellidir. 500 milyon dolar üzerinden yarısı TL yarısı dolar olmak üzere bir sözleşmemiz var. Biz de sözleşmemizin şartlarına uyulmasını istiyoruz. Onlar da önemli derecede bazı sıkıntıların olduğunu, dövizin çok arttığını, Türk Lirası gelirlerini o kadar arttıramadıklarını söylüyorlar. Şu anda görüşmelerimiz devam ediyor. Bir noktada anlaşacağız."

 

"BEIN SÖZLEŞMENİN UZAMASINI İSTİYOR"

"Hepsi işin içinde. Hepsi detaylar. 7-8 tane detay var. Çalışmalar devam ediyor. Bir noktaya geleceğiz. Bizim beIN Sports ile sözleşmemiz 5 yıl. Bu sene daha 3. yılı. Hem 4, hem 5 var. beIN Sports, 2 yıldan sonra sözleşmenin 2 yıl daha uzamasını istiyor."
 

"KİMSE KURUŞ EKSİK ALMADI"

"Yapılabileceklerin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Kimse 1 kuruş eksik almadı. Tamamını KDV dahil aldılar. Sezon daha yeni başladı, 1 hafta. 42 haftalık maç programı var, uzun bir süreç. Mayısın 16'sına kadar devam edecek."

 

"DEVLET KARARININ ÖNÜNE KİMSE GEÇEMEZ"

"Vaka sayıları artarsa, Bakan Koca'dan 'Maçları oynatmayalım' diye bir çağrı gelirse..."

Nihat Özdemir: Devletin kararı her şeyden önemlidir. Devlet bir karar verince, insan sağlığını, sporcu sağlığını, spor ile ilgilenenlerin sağlığını düşünmek mecburiyetindedir. Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığımız bir karar verdiği zaman, bu bir devlet kararıdır. Hiçbir federasyon, devlet kararının önüne geçemez."

 

"FRANSA'DA DEVLET LİGİ BİTİRDİ"

"Bir örnek vereyim, Fransa liglerinin durumu. Fransa Futbol Federasyonu, maçların devam etmesini istiyordu. Fransa Başbakanı, 'Ligler sonlandırılmıştır. Bu haliyle tescil edilecektir.' diye bir karar aldı. Futbol Federasyonu, itiraz etmesine rağmen herhangi bir şey söyleyemedi. Fransa ligleri sonlandırıldı. Devletin bir kararın önüne geçmemiz söz konusu değil."

 

"SPOR ADAMLARI SAĞLIĞINI KAYBEDERSE..."

"Bir futbolcu sağlığını bozdu. Hayati bir tehlikeye girdi veya kaybetti. Bir teknik direktör, sahadan virüs kaybetti, sağlığını ya da hayatını kaybetti. Spor adamları, böyle bir olay nedeniyle sağlıklarını kaybederse kimse bunun altından kalkamaz."
 

"BEŞİKTAŞ'TAN ERTELEME TALEBİ GELMEDİ"

"Sergen Yalçın'ın koronavirüs testinin pozitif çıkması sonrası Beşiktaş'tan erteleme talebi gelmedi. Ümraniye'de bazı sıkıntılar oldu. Kendilerine söyledik, 'Liglerin başlaması çok önemlidir. Ümraniye Başkanı beni aradı. Ne olur sayın başkan, liglere bir zarar vermeyelim. Yoksa bazı kararlar alacağız. Bu kararlar sizin canınızı sıkabilir.' dedik. Bir defa Ümraniye Başkanı'na teşekkür ediyorum. Takımını hazırladı, sahaya çıktı, hem de galip geldi. Bu yaklaşımından dolayı gerçekten Ümraniyespor Başkanına çok teşekkür ediyorum."

"BEŞİKTAŞ DEVAM EDECEĞİZ DEDİ"

Beşiktaş'tan erteleme talebi gelmedi. "Sergen evde, Murat hocamızla devam edeceğiz" dediler. Trabzon deplasmanından 3-1 galibiyetle döndüler.

 

"14 SAĞLAM İNSAN BULMAK ZORUNDASINIZ"

"TFF Sağlık Kurulu'nun bir kararı var. 14 futbolcuyu yanyana getirip oynayacaksınız. Altyapıdan oyuncu alabilirsiniz. 14 tane sağlam insan bulacaksınız, testi geçmiş. Sahaya çıkacak, oynayacaksınız."
 

KÜME DÜŞÜRMEME KARARI NASIL ALINDI?

"Ligler başlarken 7 takım, bunun içerisinde Fenerbahçe, Beşiktaş, Kasımpaşa da vardı. Küme düşme korkuları olmamasına rağmen "Bu sene liglerden küme düşme olmasın" diye bir görüşle geldiler. Ligler devam ederken öyle bir karar almamız söz konusu değildi. 12 Haziran'dan önceki bir Kulüpler Birliği toplantısında söylediler. Bunun lig oynanırken, olamayacağını söyledik. Sonra Kulüpler Birliği bir karar aldılar, ortak. 21 takımla bu kararı aldılar. Liglerden hiçbir takım düşmesin diye bir öneriyle geldiler. "
 

"SIKIŞIK BİR TAKVİM OLACAK"

Pandemi döneminde neler yaşandı biliyoruz. Söz gelimi Malatyaspor. En iyi oyuncum gitti yurt dışına, gelemedi, gelmedi. Türkiye'de korona olabilir diye gelmemiş. Birçok kulübün böyle şikayeti vardı. Kulüpler Birliği'nin de ortak kararı durumunda, yalnız Süper Lig değil, bütün liglerde, TFF 1, 2, 3'te ligden düşmeyi kaldırdık. Bu bize şöyle bir sıkıntı yarattı. Bu bize 21 takımla 2020/21 sezonu oynamak. Sıkışık bir takvim olacak.
 

ADANA DEMİRSPOR'UN TALEBİ

"Adana Demirspor, çok istedi. 1 penaltıyla elendiler. 1 takım daha kaldıracak durumu yoktu bu ligin. Yönetim kurulumuzla oturduk, konuştuk. Böyle bir karar alamayacağımızı kendilerine bildirdik. Bu sene oynayarak gelmelerini, gelebilirlerse ifade ettik. En azından bu sıkışık takvimde 1 haftayı dinlendiririz. Ligi böyle sonlandıracağız."

YORUMLAR 1
  • İsa 3 yıl önce Şikayet Et
    Pandemi döneminde takım sayısını 20 ye çıkarmak en kötü karardı.
    Cevapla