Chelsea'nin 19 yıllık rüyası, 15 günde kabusa döndü

Rus milyarder Roman Abramovich'in 2003 yılında satın almasıyla dünyanın en büyük kulüplerinden biri haline gelen Chelsea, son 15 gündeki gelişmelerin ardından tarihinin en çalkantılı dönemini yaşıyor.

Chelsea'nin 19 yıllık rüyası, 15 günde kabusa döndü
Chelsea'nin 19 yıllık rüyası, 15 günde kabusa döndü
GİRİŞ 11.03.2022 11:41 GÜNCELLEME 11.03.2022 11:42
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

55 yaşındaki Abramovich, 19 yıl önce İngiliz iş insanı Ken Bates'e 230 milyon dolar ödeyerek Chelsea'nin yeni sahibi olduğunda, sadece Premier Lig'de değil, dünya futbolunda da yeni bir dönemin kapısını araladı.

Stamford Bridge'e adım attığı andan itibaren kulübün havasını değiştiren Abramovich, limit tanımayan transfer politikasıyla, sonraki örnekler kendine yer açana kadar modern futbolun en önemli aktörlerinden biri oldu.

19 yıl boyunca yıldız transferler, şampiyonluk turları, yeni stat projesi gibi her kulübün yerinde olmak isteyeceği manşetlerle gündeme gelen Chelsea, önce UEFA Şampiyonlar Ligi, ardından FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı müzesine götürdüğü dönemde üst üste şoklarla sarsıldı.

İki hafta önce Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahalenin ardından Abramovich'in satma kararı aldığı Chelsea, yeni sahibinin kim olacağını beklerken İngiliz hükümetinin Rus milyarder hakkındaki yaptırımlarıyla büyük bir darbe daha yedi.

Özel bir lisansla Chelsea'ye maaşları ödeme ve ligde mücadele etme hakkı tanınırken, Abramovich'in kulübü satma kararı şimdilik askıya alındı. Kulübün transfer yapması, yeni sözleşme imzalaması, bilet satması da yasaklandı.

Yaptırımlar gereği kulüp mağazalarını kapatmak zorunda kalan Chelsea, fikstüründeki maçlar için de sezonluk bileti olanlar dışında kimseyi stada alamayacak.

"Kulübün ilerlemek için artık yeni bir sahibe ihtiyacı var"

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Chelsea'yi yakından takip eden Goal.com muhabiri Nizaar Kinsella, Abramovich'e yönelik yaptırım ve varlıklarını dondurma kararının Londra ekibini nasıl etkileyeceğini değerlendirdi.

Abramovich'in Chelsea'de çok başarılı olduğunu ve Manchester City, PSG, Newcastle United gibi kulüplerde de benzer hamleleri teşvik ettiğini belirten Kinsella, "Chelsea'nin tarihi sonsuza kadar değişecek. Bundan sonra ne olacağı büyük ölçüde bilinmiyor. Kulübün ilerlemek için artık yeni bir sahibe ihtiyacı var. Chelsea'deki yatırımın eskisi kadar başarılı olup olmayacağı yeni sahiplerine bağlı. Abramovich'in yaptığını yapacak birini çekmesi pek olası değil." ifadelerini kullandı.

"Maviler"in ekonomik yönden eski günlerine dönüp dönmeme ihtimaliyle ilgili soruya Kinsella, "Kulübün kısa süreli sıkıntı çekeceğini düşünüyorum ama kötü günlerine geri döneceğini sanmıyorum. Premier Lig ve Şampiyonlar Ligi gelirleri var. Güçlü bir kadrosu ve akademileri var. Chelsea, eskisi kadar güçlü olmayacak gibi görünüyor ama televizyon ekranlarımızda kalmayı sürdürecek." yanıtını verdi.

Kinsella, sözleşmeleri sona erecek olan ve bu yaz takımdan ayrılmaları beklenen Antonio Rudiger, Cesar Azpilicueta ve Andreas Christensen'in olası ayrılıklarının kulübü nasıl etkilemesini beklediğiyle ilgili ise "Yaptırımlar hiçbir oyuncunun gelmesine ve gitmesine izin vermiyor. Ancak kulübün yeni sahibi bütçeyi kısmakta endişe etmezse bazı iyi oyuncuların ayrılmasına neden olabilir." şeklinde görüş belirtti.

Finansal Fair-Play'i icat ettirdi

Rus oligark Abramovich'in, Premier Lig'deki ikinci yabancı kulüp sahibi olmasından bu yana izlediği savurgan transfer politikası, Avrupa futbolunu yönetenleri buna çare bulmak zorunda bıraktı.

Chelsea, 19 yılda dünyanın önde gelen kulüplerinden biri olma yolunda 2,8 milyar dolar harcarken, benzer kulüplerin sayısının artması üzerine UEFA 2011 yılından itibaren finansal fair-play kurallarını uygulamaya koydu.

Abramovich döneminin en pahalı transferi 133 milyon dolarla Romelu Lukaku oldu. Bu futbolcuyu 94'er milyon dolarla Kai Havertz ve kaleci Kepa Arrizabalaga izledi.

Kupalara ambargo koydu

Abramovich döneminde Chelsea, ada futbolundaki en önemli rakipleri Manchester United, Manchester City, Liverpool ve Arsenal'den daha fazla kupa kazandı.

Premier Lig'de 5 şampiyonluk elde eden Güney Londra ekibi, Federasyon Kupası'nı 5, Lig Kupası'nı da 3 kez müzesine götürdü.

UEFA Şampiyonlar Ligi'ni de iki kez kazanan Chelsea, bu kupayı Londra'ya getiren ilk ve tek takım oldu. "Maviler", UEFA Avrupa Ligi'ni 2, UEFA Süper Kupa ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı da birer kez havaya kaldırdı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Chelsea yi 230 milyon dolarla almış 3 milyar dolar yatırım yapmışsın o parayı bir Rus takımına yatırım avrupa kupalarına ambargo koysaydın bu devletinin her taraftan izole edilmesini protesto edebilirdin eğreti ata binen tez iner demiş atalarımız neyiniz varsa ülkeniz için harcayın ülkenizi kalkındırın öyle demokrasiymiş liberal ekonomiymiş fasa fisolarına sakın inanmayın dünya ilk kurulduğu gün gibi vahşi ve milliyetçidir bu değişmez kural gerizekalıları oyalamak sömürmek icin demokrasiyi uydurdular ülkeni soyarken kravat takar alkışlarsın mal mal adın da demokrat olur
    Cevapla
  • taban 2 yıl önce Şikayet Et
    El atına binen böyle iner.
    Cevapla