Kunter geleceğe yatırım yapmak istiyor

Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Erman Kunter, yoğun tempodan dolayı fazla ilgilenemedikleri altyapıya önem vermeleri gerektiğini belirterek, ''Gelecek sezon Beşiktaş Kulübü'nün projelerinden birinin bu olması gerekiyor. Aşağıdan yukarıya üst düzey oyuncu çıkarmamız gerekiyor'' dedi.

Kunter geleceğe yatırım yapmak istiyor
Kunter geleceğe yatırım yapmak istiyor
GİRİŞ 20.02.2013 11:58 GÜNCELLEME 20.02.2013 11:58

Erman Kunter, AA muhabirine THY Avrupa Ligi ile sezona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Altyapı konusuna önem verilmesi gerektiğini dile getiren Kunter, ''Bu sezon yoğun tempodan dolayı altyapıyla yeteri kadar ilgilenemedik. Oralarla ciddi anlamda ilgilenmemiz gerekiyordu. Yoğun tempoda olmadı. Gelecek sezon Beşiktaş Kulübü'nün projelerinden birinin bu olması gerekiyor. Organizasyonu daha iyi hale getirmemiz lazım'' diye konuştu.

Beşiktaş'ın büyük bir kulüp olduğuna işaret eden Kunter, ''Çekiciliği olan bir kulüp. Mutlaka genç oyuncuların sayısını artırmalıyız. Altyapılarda ne kadar çoğunluk olursa rekabet o kadar fazla olur. Bu rekabet sonucunda oyuncular birbirini iter. Beşiktaş'ın burada eksiği var. Onu ancak önümüzdeki sezon planlayabiliriz. Bugüne kadar imkansızlıklar vardı. Avrupa'da 1,5 milyon Avro transfer bütçesi olan kulüplerin 400-500 bin Avro altyapı bütçesi olduğunu gördüm. Fransa'da çoğu kulüp böyledir. Bu yatırımların meyvelerini topluyorlar. Bu şekilde 13-14 NBA oyuncusuna ve 7-8 de Avrupa Ligi'nde oynayan üst düzey basketbolcuya sahipler. Diğer kulüplerin de bunu yapması lazım.''

Kunter, ''Kabul etmeliyiz ki Türk basketbolunda üst düzeyde Avrupa Ligi oyuncumuz yok. Bu benim şahsi görüşüm. Yavaş yavaş hazırlanan oyuncularımız var. Bizim kadromuzda da bulunuyor'' diye konuşan Kunter, gelecek sezon için takımdaki çekirdek kadroyu korumaları gerektiğini vurguladı. Kunter, sözlerini şöyle sürdürdü:

''En azından 3-4 veya 5 oyuncu çekirdek kadroda olmalı. Bu şekilde tablo daha kolay ortaya çıkar. O zaman eksik bölümler tamamlanır. Ben uzun vadeli ve potansiyeli olan 3-4 genç oyuncuyu bu sezon kadroda bulundurmak isterdim. Avrupa Ligi tecrübesini onlara yaşatmayı arzulardım. Öyle bir imkan olmadı. Genç oyuncularımızın bazıları sakatlandı. Onları da hazırlayamadık. Bu sezonun sonunda bütün gücümüzle çekirdek kadroyu korumalıyız. Her sezon yeniden yapılanmaya giderseniz bir yere varamazsınız. Aşağıdan yukarıya üst düzey oyuncular çıkarmalıyız.  Kulüp olarak bunu sağlamazsak gelecekte devamlı yeniden yapılanma sıkıntısını yaşarız. ''

-Basketbol AŞ

Erman Kunter, kulüp yönetiminin oluşturmayı düşündüğü ''Basketbol AŞ'' projesinin Beşiktaş için çok önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Diğer kulüplerin de bir süre sonra bu tür yapılanmaya gideceğini belirten Kunter, şöyle konuştu:

''Başkalarını suçlamayalım, ama bugüne kadar gereksiz harcamalarla, denk olmayan bütçelerle sezonlar geçirilmiş. Bunun kulübe verdiği maddi ve manevi zarar artarak devam etmiş. Beşiktaş için konuşursak, şirketin olmasıyla dikkatli bir harcama ortaya çıkacak. Basketbol takımı 6-7 milyon dolarlık, belki biraz daha fazla olur, denk bütçesiyle üstleri zorlayabilir. Her zaman şampiyonluğu kovalayacak, Avrupa'da başarı elde edecek bir takım kurma şansı olduğunu düşünüyorum. Kulübe yük olmadan AŞ olarak götürebilir. Basketbol takımlarının gelirleri var. Bunları iyi kullanmak lazım. Pazarlama konusunda biraz daha ilerlersek Beşiktaş olarak iyi işler yapabiliriz. Türk basketbolu olarak geri kaldığımız bir konu da bu. Avrupa'da herkesin denk bütçesi var. Kulüplerimiz gelir ve giderleri denkleştirirse büyük transferlere yönelmeyecektir. Altyapıya ağırlık vereceklerdir. Bu da Türk basketbolunu olumlu yönde etkiler.''

-''Avrupa Ligi'nde devamlılık çok önemli''-

Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Erman Kunter, ilk kez mücadele ettikleri THY Avrupa Ligi'nde devamlılığın önemine dikkati çekti.

Kendileri gibi Fenerbahçe Ülker'in de aynı sıkıntıları yaşadığını öne süren Kunter, ''Fenerbahçe, takımın çekirdeğini büyük ölçüde korumuş olmasına rağmen zorlandı. Avrupa Ligi'nde devamlılık çok önemli. Barcelona Regal, Real Madrid, CSKA Moskova ve Khimki fazla kadro değişikliği yapmadılar. Değişiklikler hemen netice vermiyor'' dedi.

Kunter, THY Avrupa Ligi'nde Top 16 turunda mücadele etmelerine rağmen, bu başarıyı yeterli görmediklerini söyledi. Elde edilen başarıya rağmen objektif olarak değerlendirme yapmak gerektiğine işaret eden Kunter, sözlerine şöyle devam etti:

''Mazeretlerin arkasına saklanmak istemiyorum. Ama büyük ihtimalle Top 16'daki takımların içindeki en düşük bütçelisi biziz. Tabi ki bunların arkasına saklanmıyoruz. Bizim bütçemizde Top 16'da takım yok. Takımlar 7-8 oyuncusunu kadroda tutuyor. Takviyelerle eksiklerini kapatıyorlar. Biz kadronun yüzde 90'ını değiştirdik. En küçük bütçeli ekiple katılıyoruz. Çok büyük tecrübesi olan, büyük işler yapmış oyuncuları alamadık. Profesyonel sporda tabi ki her zaman daha üst hedefler vardır. Bu hedefler kolay değil. Bu durumda bence Top 16 iyidir. Montepaschi Siena ve Khimki maçlarını kazanabilirdik. Bazen çok daha fazla güç harcamak lazım. Türk takımlarının çoğunun eksiği o. Her sene kadro değiştirerek Avrupa Ligi'nde başarıya ulaşmak kolay değil. Olympiakos kadrosunu çok değiştirmedi ve hala bu seviyelerdeler. Çok fazla oyuncu değişikliği yapanlar zorlanıyor.''

-3 2 netice vermedi

Uzun yıllar Fransa'da antrenörlük yapan Erman Kunter, döndüğünde Türk basketbolunun ileri gittiğini gördüğünü belirterek, ''Kulüplerin imkanları artmış. Tesisleşmede çok büyük ilerleme sağlanmış. Hangi kente giderseniz gidin pırıl pırıl salonlar var. Tesis yönünden ileri gitmişiz. Kulüplerin gelirleri artmış'' dedi.

Erman Kunter, gördüğü olumsuzlukları ise şöyle anlattı:

''Diğer tabloya baktığımız zaman, harcanan paralarla, yapılan yatırımlarla oynanan basketbolun veya Avrupa'da alınan derecelerin paralel gitmediğini görüyorum. Çok ciddi anlamda para yatırılıyor. Ligin toplam bütçesi İspanya ile aynıdır. Bütçe olarak yukarda bile olabilir. Ancak bu neticelere yansımıyor. Demek ki hata yapıyoruz. Acaba genç oyuncu sistemini rekabete mi açmalıyız? Bu ters gelebilir ama yabancı oyuncu kontenjanını belli limitlerde serbest bırakıp, rekabete mi açsak? Oyuncuları rekabete sokmazsak ileri gitmiyorlar. Sıkıntı var. Basketbol Federasyonu'nun basketbol adamlarıyla bunu tartışması lazım. Bazı sinyaller kötü. Oyuncu bazında üst düzey oyuncu yetiştirmiyoruz. Derece alamıyoruz. Milli takımın önünde önemli turnuvalar var. Oralardan da bir şey gelmiyor. Yabancı oyuncu konusunda uyguladığımız 3 2 sistemi bugüne kadar istenilen neticeyi vermedi. Israr etmemiz doğru mu olur, dönüş olur mu? Karar vermemiz gerekiyor.''

AA