Semih Erden'in hedefi yeniden NBA

Anadolu Efes'in ve (A) Milli Takım'ın yıldız basketbolcusu Semih Erden, hedefinin yeniden Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) oynamak olduğunu söyledi.

Semih Erden'in hedefi yeniden NBA
Semih Erden'in hedefi yeniden NBA
GİRİŞ 25.09.2012 11:53 GÜNCELLEME 25.09.2012 13:32

Geçtiğimiz iki sezonda NBA'de forma giyen milli oyuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce başardığı işi önümüzdeki sezonlarda bir kez daha gerçekleştirmeyi amaçladığını dile getirdi.

Anadolu Efes'e gelmeden önce bu hedefini açıkladığını belirten Semih Erden, ''Hedefim NBA'de oynamak. Ben bunu daha önce yaptım, yapabileceğimi gösterdim'' dedi.

NBA kariyerinde iki talihsiz sakatlık geçirdiğine dikkati çeken lacivert-beyazlı oyuncu, şöyle konuştu:

''Bu beni çok üzdü ve yıprattı. İnsanların kafasında 'yapamadı, edemedi' gibi düşünceler oluştu. Ancak ben Boston Celtics'te ciddi süreler aldım. İlk 10 maç ilk beş başladım ve çok iyi mücadele ettim. İyi işler yaptım. Çaylak dönemimde inanılmaz işler başardım. Geleceği, en iyi oyuncular arasında gösterildim. NBA defterini kapatmadım. Bu sezon Anadolu Efes'te ilk hedefim şampiyonluk ve Avrupa Ligi'nde final. Burada en iyi şekilde oynamak istiyorum. Sonrasında da NBA'ye dönmek istiyorum. Basketbol sert oynanan bir oyun. İnşallah sakatlık olmadan sezonu bitirerek hedeflerime ulaşırım.''

ABD'de iki sezon geçirdiğini hatırlatan tecrübeli basketbolcu, ''Zor dönemlerim de oldu. Sıfırdan NBA'e gittim. Her şeyi bıraktım. Burada sonuçta bir havamız vardı. O havayı bırakıp asker olarak gittim. Talihsizliklere rağmen çok güzel sezon oldu. Orada olmak istiyorum. Tekrar orada adımdan söz ettirmeyi arzuluyorum'' diye konuştu.

Boston Celtics'te birlikte forma giydiği Shaquille O'Neal ile çok güzel sevgi bağı oluşturduklarını kaydeden Semih Erden, ''Kendisiyle ABD'de olduğum süre içinde görüşüyorduk. Ameliyat olduğumda telefonla arayıp geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Sadece onunla değil, Kevin Garnett da muhteşem biri. Ray Allen da her zaman iyi zamanda ve kötü zamanda yanımda oldu. Dil sorunum da vardı. Ona rağmen onlarla çok iyi anlaştım. Basketbolda doyuma ulaşmış ve gençlere yardımcı olan oyuncular'' dedi.

-''Lokavt da etkiledi''-

Milli basketbolcu, NBA'de yaşanan lokavtın da kendisini olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.

Lokavt süresince Beşiktaş'ta forma giydiğini hatırlatan Semih, ''Beşiktaş'ta forma giymem çok güzel oldu. Sakatlık sonrasını ancak oynayarak atlatabilirdim. Ancak talihsiz bir şekilde parmağımda kırık vardı. NBA'e bu şekilde dönmem kötü oldu. Çok kısa periyot vardı ve onu kaçırdım. Geriden gelmek çok zor. Burada haftada bir maç oynuyorsunuz. Antrenman yapıyorsunuz. Orada öyle bir şey olmadı. Lokavt vardı ve antrenman yapamadık. Dolayısıyla bu beni yıprattı. Beni geriye attı. Onun da dezavantajı oldu'' diye konuştu.

-''Türk basketbolu marka haline geldi''-

Semih Erden, kendisinin yanı sıra Deron Williams'ın NBA'den Türkiye'ye gelmesi ve Kobe Bryant'ın isminin de transfer için geçmesinin Türk basketbolu adına güzel bir olay olduğunu ifade etti.

Türk basketbolunun artık marka haline geldiğini anlatan yıldız oyuncu, ''Bu isimlerin Türkiye'de gündeme gelmesi Türk basketbolu adına güzel bir olay. Lokavt döneminde bu oldu, ama adlarının Türkiye'de geçmesi Türk basketbolu için önemli. Türkiye zaten şu an herkesin tercih ettiği bir yer'' dedi.

-''Beşiktaş'ın şampiyonluğunu beklemiyordum''-

Geçen sezon kısa dönem oynadığı Beşiktaş'ın 3 kupa ile sezonu tamamlamasının büyük başarı olduğunu vurgulayan lacivert-beyazlı oyuncu, bu başarıyı beklemediğini söyledi.

Deron Williams ile birlikte takımdan ayrıldıktan sonra iyi transferler yaparak Beşiktaş'ın ivmeyi sürdürdüğünü anlatan Semih, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bizden sonra yine iyi oyuncular aldılar. Şans da önemliydi. Transfer döneminde bunu yapmak zordu. Kadroyu çok iyi oturttular. 3 kupa aldılar. Bu büyük bir olay. Ben bu başarıyı beklemiyordum. Biz gittikten sonra yapılanma nasıl olacaktı bilemiyordum. Beşiktaş'ın 3 kupalı başarısını beklemiyordum. Ama yakaladıkları ivmeyle güzel işler yaptılar.''

-''Meyve veren ağaç taşlanır''-

Semih, kendisinin çok eleştirilmesiyle ilgili soruyu ise şu şekilde yanıtladı:

''Eleştirilere fazla takılmıyorum. Çünkü insanlar anlamıyor, anlamak istemiyor. Tabii her şeyi anlatmak mümkün değil. Benim basketbolum kendine özgü. Eleştiriler genelde benim için güzel oluyor. Bizim insanlarımız anlamadığı şeyleri kötülemeye meyilli. Anlamak istemediği şeyi kötülemek ve negatif olmayı tercih ediyorlar. Tamamen iyi niyetli olduğumu çevremdekiler söylüyor. Eleştiriler olacak. Meyve veren ağaç taşlanır. Ben işimle gündeme gelmeye çalışıyorum. Oynadığım basketbol önemli.''

-''Milli takımda asker olmak lazım''-

Anadolu Efesli oyuncu, (A) Milli Takım'da liderlikten çok asker olmanın önemine vurgu yaptı.

2013 Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde ortaya koyduğu performansla takımın önemli oyuncuları arasında yer alan Semih, ''Artık Milli Takım'ın lideri olarak kendini görüyor musun?'' sorusunu, ''Liderlik vasfı herkeste olması gereken bir şey. Liderlik içinizde yoksa yapacağınız işleri net olarak ortaya çıkaramazsınız'' diye yanıtladı.

Semih, bu özelliğini elemelerde ortaya çıkardığını ve bundan mutluluk duyduğunu kaydederek, ''Eleştiriler oldu, ama ben bunu başardım. İstatistikler ortada. Ben sadece görevimi yaptım. Kimisi lider der, kimisi olmamış der. Milli takımda lider olmak önemli değil. Tam tersi asker olmak çok önemli. Çünkü bizim askere ihtiyacımız var. Çalışan, zıplayan oyuncuya ihtiyacımız var. Ben işlerimi en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. Liderlik de ondan sonra gelen iş. İşlerinizi yerinde yaptığınızda otomatikman takımın en iyi parçalarından biri oluyorsunuz'' şeklinde konuştu.

-Enes Kanter'in milli takıma gelmemesi-

Enes Kanter'in milli takıma gelmemesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Semih Erden, şöyle konuştu:

''Enes iyi bir kardeşim. Onu Fenerbahçe'den de tanıyorum. ABD'de görüşüyorduk. Gelmemesi kötü oldu. Ben onun için konuşmuyorum, kendim için konuşuyorum. Milli takım çok önemli. Bizim bayrağımızı taşımak gurur verici. Ben her zaman bunu yaptım ve yapacağım. Tabii ki sorunlar olabilir. Benim de sakatlık nedeniyle gelmediğim zamanlar oldu. Konuşmamız doğru olmaz. Gelseydi güzel olurdu. Güzel bir atmosfer vardı. Alnımızın akıyla çıktık.''

-''Avrupa basketbolunda bir şeyleri değiştirmek zor''-

Semih Erden, ''Yönetici olsaydın Türk basketbolunda neyi değiştirmek isterdin?'' sorusunu ise Avrupa basketbolunu da içine alarak değerlendirdi.

''Burada hiçbir şeyi değiştiremem'' ifadesini kullanan lacivert-beyazlı oyuncu, ''Bunu söylerken Avrupa basketbolunu söylemek istiyorum. Burada hiçbir şey değişmez. Çünkü burada her şey ciddiye alınıyor. Ciddi iş olarak bakılıyor. ABD'de ise tamamen eğlence ve şov tarafı ön planda. Yine de Türk basketbolu güzel'' dedi.

-Anadolu Efes ile hedefleri-

Yeni sezonda Anadolu Efes forması giyecek Semih Erden, köklü bir kulüpte forma giyeceği için heyecanlı olduğunu söyledi.

Ligde yer alan bütün takımların kaliteli olduğunu anlatan Semih, ''Basketbol çok keyifli olacak. Güzel bir sezon bizi bekliyor. Avrupa Ligi'nde de dörtlü final hedefi doğrultusunda çalışıyoruz. Ligde bütün takımların gücü eşdeğerde. Herkes mücadele edecek. Kadrolar önemli değil, saha içindeki mücadele önemli'' diyerek sözlerini tamamladı.

AA