Futbolcuların yeni vergi oranı TBMM'de kabul edildi!

Süper Lig’de oynayan futbolculardan alınan %15’lik verginin %20'ye yükseltileceği kanun teklifi, TBMM tarafından kabul edildi.

Futbolcuların yeni vergi oranı TBMM'de kabul edildi!
Futbolcuların yeni vergi oranı TBMM'de kabul edildi!
GİRİŞ 21.11.2019 22:41 GÜNCELLEME 21.11.2019 23:57
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Süper Lig'de oynayan futbolculardan alınan verginin yüzde 15'ten, yüzde 20'ye yükseltileceği kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

 

 

Bir alt liglerdeki sporculara yüzde 10, diğer liglerdekilere yüzde 5 vergi uygulanacak. Öte yandan vergiden muaf olan futbol hakemleri de vergi dilimine dahil edilecek.

SPORCULARA UYGULANAN VERGİ YÜZDE 20'YE ÇIKARILDI

Lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerde faaliyette bulunan sporculara uygulanan gelir vergisi kesinti oranı, yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarılacak.

Mevcutta sözleşmesi bulunan sporcular için bu sözleşmenin bitimine kadar gelir vergisi kesintisi yüzde 15 olarak uygulanacak. 31 Ekim 2019 tarihi itibarıyla yapılan sözleşmelerde kesinti yüzde 20 olarak uygulanacak.

Sporculara yönelik ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılacak gelir vergisi kesinti oranlarının uygulanma süresi 31 Aralık 2019'dan 31 Aralık 2023'e uzatılacak.

Sporcuların ücret gelirleri toplamı 500 bin lirayı aşması halinde bu gelirler yıllık beyannameyle bildirilecek. Bu durumda kesilen vergilerin, hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilmesi için işverence vergi dairesine ödenmiş olması şartı getirilecek.

Kanunla 2019 yılı ücret gelirlerine, bu yıla ilişkin 2020'de verilecek gelir vergisi beyannameleri dahil, yapılan değişiklik öncesi mevcut tarife uygulanacak. 1 Ocak 2020'den itibaren elde edilen ücret gelirleri ise yeni tarifenin Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre, 2019 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmış haliyle uygulanacak.

HAKEMLERE VERGİ GELİYOR

Spor hakemlerine ödenen ücretlerin gelir vergisinden istisna tutulmasına ilişkin düzenleme, basketbol ve voleybol dallarının en üst liglerinde görev alanlar hariç, amatör spor yarışmalarını yöneten hakemlerle sınırlandırılıyor.

ÖZEL HESABA AKTARILACAK

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve bağımsız spor federasyonlarına tescil edilmiş, Türkiye'de faaliyette bulunan spor kulüpleri ve sportif alanda faaliyette bulunan sermaye şirketlerince sporculara ödenen ücretlerden tevkif edilerek, vergi dairesine beyan edilen ve ödenen gelir vergisinden Gençlik ve Spor Bakanlığının talebi üzerine, Hazine ve Maliye Bakanınca uygun görülen pay, Gençlik ve Spor Bakanlığı adına açılacak özel hesaba Hazine ve Maliye Bakanlığınca aktarılacak.

Özel hesaba aktarılan tutarlar, amatör spor dallarında sportif faaliyet gösteren sporculara, bunların çalıştırıcıları ve diğer spor elemanları için kullanılabilecek.

Özel hesaptan spor kulüpleri ve sportif alanda faaliyette bulunan sermaye şirketlerine aktarılan tutarlar ile bu tutarlardan yapılan harcamalar, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider, indirim veya maliyet olarak dikkate alınmayacak. Özel hesaba aktarılan tutarların kullanılması ve denetlenmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı müştereken yetkili olacak.

YORUMLAR 26
  • Ahmet bjk 4 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretli daha fazla vergi veriyor
    Cevapla
  • Hacı 4 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret ve memurlardan ayın vergi dilimi alınıyor futbolcu ve hakemlerden ez az% 40 alınmalı
    Cevapla
  • Kayseri spor 4 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücretli daha çok vergi ödüyor
    Cevapla
  • miy33 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence az bile. Zaten futbolcular o vergiyi de futbol klübüne ödetiyorlar, onun için ceplerinden para çıkmıyor.
    Cevapla
  • Bozteu52 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence çok az. Sadaka ğibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle