Türk futbolunun son çaresi devlet kapısı

Türk futbolunun içinde bulunduğu derin mali krizi çözebilmek için tarihi bir adım geliyor.

Türk futbolunun son çaresi devlet kapısı
Türk futbolunun son çaresi devlet kapısı
GİRİŞ 21.01.2016 10:36 GÜNCELLEME 21.01.2016 10:37
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Spor Bakanlığı,Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Kulüpler Birliği Vakfı’nın üzerinde çalıştığı proje toplam 3.5 milyar liralıkborç batağındaki kulüpleri, 10 yıl gibi orta vadede tüm borçlarından arındırmayı hedefliyor.

1 milyar lirası SGK prim ve vergi alacakları, 2.5 milyarlık bölümü ise özel banka kredilerinden oluşan borcun yeniden yapılandırılması planı için bazı yasal düzenlemeler gerekiyor. Bakanlık, TFF ve Vakıf arasında sürdürülen görüşmeler, kalıcı bir çözüm üzerine yoğunlaşırken, büyük bölümü özel banka kredilerinden oluşan borcun, üç devlet bankasına devredilmesini öngörüyor.

İlk 2 yıl ödemesiz

Öncülüğünü Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yaptığı ve Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olarak nitelendirilen projeye göre kulüplerin halen özel bankalara olan 2.5 milyar liralık borcu, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından üstlenilecek. Her kulübün kredi kullanırken gösterdiği teminatların tamamı da bu üç bankaya verilecek.

Taşınmaz mal varlıkları, naklen yayın gelirleri, Spor Toto ve Loto girdileri, isim hakları, tribün gelirleri gibi kalemler, devlet bankalarına teminat olacak.

Gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra, hazırlanacak protokolle kulüpler ve devlet bankaları arasında 10 yıllık ödeme planı hazırlayacak. İlk bir veya iki yılının geri ödemesiz olması düşünülen yeni krediler, daha düşük faizlerle yeniden yapılandırılacak. Gösterilen teminatlar ve gelirler garanti altına olduğu için devlet bankalarının herhangi bir zararı söz konusu olmayacak.

Hüsnü Güreli sinyali vermişti

Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Vekili Hüsnü Güreli geçen yıl Eylül ayında dev projenin sinyalini vermiş ve kulüpler açısından yaklaşan tehlikeye dikkat çekmişti.

Güreli katıldığı bir toplantıda, “Spor Toto Süper Lig’deki 18 kulübün borçlar toplamı 3 milyar 948 milyon lira, net borçları da 3 milyar 469 milyon lira seviyesinde. 18 kulübün geliri 1 milyar 884 milyon lira, alacaklar toplamı 478 milyon lira. Nasıl finanse ediyorlar anlamıyorum. Sihirbazlık gibi bir şey. Dükkanı açtığınız anda kafadan zarardasınız, brüt kâr bile yok. Yani zararla faaliyet yapılır mı?” ifadelerini kullanmıştı.

Hüsnü Güreli, futbol endüstrisinin artık yeni kredibilite için beyaz sayfa açması gerektiğini vurgulamış ve Süper Lig AŞ ve iştiraki olarak kurulacak Varlık Yapılandırma Şirketi çözüm olabilir” diyerek projenin işaretini vermişti.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 10
  • Ycf 8 yıl önce Şikayet Et
    Adam gibi yonetinlan kulupleri benim parayi indiregandi yapani helal olmazzatennn
    Cevapla
  • Barbaros 8 yıl önce Şikayet Et
    Kim pervasızca harcadıysa o ödesin.kulüp başkanı ve yöneticilerin malları ipotek edilerek verilsin bakalım nasıl harcıyorlar.
    Cevapla
  • ... 8 yıl önce Şikayet Et
    vermesin kardeşim futbolculara o kadar para ver sonuç ne hüsran akabinde vergide ödeme bu ülkenin kamburusunuz sizler
    Cevapla
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    kulüp başkanları her türlü binaları dikecekler, futbolcular her türlü lüks arabalara binecekler, kulüp borç batağına da girince devlet para verecek. çağatay beyefendi kendi cebinden versin o zaman
    Cevapla
  • eksper 8 yıl önce Şikayet Et
    Pahalı ve gereksiz transferler engellenmeli bir kulübe en fazla 3 yabancı futbolcu transferine izin verilmeli.. Bütün liglerimiz futbolcu çöplüğü gibi .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle