Beşiktaş'a gelmekten korkan Fenerbahçe efsanesi!

30 Kasım Cumartesi akşamı (yarın) saat 20.00'da oynanacak Fenerbahçe-Beşitaş derbisi öncesi, ezeli dostluk ve rekabeti sizler için ele aldık. İşte Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın unutulmaz 5 efsanesi...

Beşiktaş'a gelmekten korkan Fenerbahçe efsanesi!
Beşiktaş'a gelmekten korkan Fenerbahçe efsanesi!
GİRİŞ 28.11.2013 16:56 GÜNCELLEME 29.11.2013 13:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Akın Burak Şavşet'in haberi

"Çok gençtim. her kulüp peşimdeydi. Ciddi ciddi beşiktaş'a gidiyordum, korktum. Heybetinden çekindim. Baba Hakkı'nın olduğu yerde belki elim ayağım birbirine dolanır dedim ve Beşiktaşlı olmaktan vazgeçtim" dedi Fenerbahçe efsanesi Lefter.

Şimdi geçmişten günümüze bir yolculuğa çıkalım ve o duyguları alt üst eden 'adamlık' kokan Baba Hakkı'lı, Lefter Küçükandonyadis'li efsanelerini saygıyla analım.

Geçmişten günümüze Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 5 efsanesi...

Şüphesiz Türk futbolunun en büyük değerlerinden olan Beşiktaş ve Fenerbahçe kulüpleri, her derbi öncesi taraftarlarını maçın sonucu konusunda bir hayli heyecanlandırıyor... Peki bu ezeli rekabet ve dostluğun mazisi, geçmişte kalmış anılar hiç ilginizi çekti mi?

BEŞİKTAŞ CEPHESİ

1- Beşiktaş - Fenerbahçe 'Baba Hakkı'

Şeref Bey Stadı'nın çamurlu ortamında oynanan maçta beşiktaş 2 farklı skorla önde gitmektedir... Maçın ortasında Beşiktaş'ın atakları ardarda devam ederken, orta sahada Fenerbahçe kaptanının yakasına yapışan baba hakkı der ki; 

''Arkadaşlarına söyle biraz maça asılsınlar bu maçın zevki böyle çıkmaz... O kadar insan güzel bir maç izlemeye gelmişler sizler dökülüyorsunuz... Bir an evvel kendinize çeki düzen verin...'' 

Diyerek futbolun asıl amacının ne olduğunu vurgulamış gelmiş geçmiş en büyük Türk futbolcularındandır.

Derbilere de damgasını vuran Baba hakkı, hem Galatasaray hem de Fenerbahçe'ye 30ar gol atarak tarihe geçti.

Hakkı Yeten (Baba Hakkı)

2- 1986-87 sezonu Fenerbahçe - Beşiktaş maçı öncesi Samet Aybaba'ya ''aramızda kalacak'' sözü!

1986-87 sezonu... Futbolcular ve spor muhabirlerinin yakın temasta olduğu yıllar. Beşiktaş'ın performansıyla unutulmazları arasına giren değişmez liberosu Samet Aybaba'ya muhabirin verdiği söz bir hayli dikkat çekiyor.

Diyalog şu şekilde;

Muhabir: İyi günler Samet.

Samet Aybaba: İyi günler.

Muhabir: Yaklaşık 4 dakika sonra Fenerbahçe'yle oynayacaksınız. Az önce Müjdat'la (Fenerbahçeli) konuştuk taktiğini Stankoviç otelde vermiş. Sizin antrenörünüz Miloş Milutinoviç taktiği nerede verdi?

Samet Aybaba: Bizimki de otelde.

Muhabir: Nasıl bir taktik verdi? Aramızda kalacak... Şu andan sonra sizdeki taktiği Fenerbahçe'nin öğrenmesi mümkün değil!

3- 1990-91 sezonu Şampiyonu Beşiktaş!

1990-91 sezonunda Fenerbahçe'yi yenerek şampiyonluğu kucaklamak isteyen Beşiktaş amacına ulaşır.

Fenerbahçe'yi deplasmanda 2-0 mağlup eden Beşiktaş'ta Metin ile Ali'nin saha kenarındaki bekleyişi kameralara saniye saniye yansır...

 4- O derbi unutulmadı: 16 Kasım 1991 Şifo Mehmet!

Üzerinden yok uzun yıllar geçen ve şimdiki teknolojinin o zamanlarda olmadığı günlerdi. Beşiktaşlı Şifo Mehmet'in Fenerbahçe kalesine vuruşla başlayan "çizgiyi geçti mi, geçmedi mi?" tartışmaları yıllarca konuşuldu.

Ta ki Semih Yuvakuran'ın itirafına kadar. ''Top ilginç bir falso aldı ve havadayken çizgiyi geçti. Goldü...''

 5- İnönü'de son derbi ve Olcay Şahan!

Yakın tarihin şüphesiz en unutulmaz Beşiktaş - Fenerbahçe derbilerinden olan ve Olcay Şahan'ın son saniyede attığı golle Beşiktaş'ı galibiyete taşıdığı 3-2'lik karşılaşma.

Bu karşılaşmayla ilgili olarak Olcay Şahan'ın şu açıklaması dikkat çekti...

''Fenerbahçe'ye attığım gol en anlamlı değil, hayatımdaki tek anlamlı gol. Uzun seneler konuşulacak olması beni mutlu ediyor.''

İşte taraftar gözüyle Olcay'ın son saniye golü!

FENERBAHÇE CEPHESİ

1- Ver Lefter'e, yaz deftere!

Başlı başına bir özdeyişin "Ver Lefter'e yaz deftere" yaratıcısı olan, Fenerbahçe tarihinin en büyük efsanesi Lefter Küçükandonyadis'in Beşiktaş'tan gelen teklifi "Çok gençtim. her kulüp peşimdeydi. ciddi ciddi beşiktaş'a gidiyordum. korktum. heybetinden çekindim. Baba Hakkı'nın olduğu yerde belki elim ayağım birbirine dolanır dedim ve Beşiktaşlı olmaktan vazgeçtim" açıklaması da, unutulmaz sözler içinde yerini almıştır.

Lefter Küçükandonyadis

2- Futbolun Efendisi - Cemil Turan

1973-74 sezonunda ise Fenerbahçe iyi bir sezon geçirdi ve Beşiktaş'ın üç puan önünde şampiyonluğunu ilan etti. Cemil Turan yine çok iyi oynamış ve hatta attığı 14 golle Gol Kralı olmuştu.

Cemil Turan Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kaldırırken

3- Rıdvan Dilmen (Şeytan)

Şeytan lakaplı Fenerbahçe'nin yaşayan efsanelerinden Rıdvan Dilmen mahalle maçlarında herkes kendine bir futbolcu adı yakıştırırken, o Fenerbahçeli Cemil Turan'dı. Küçük yaşlardan itibaren Fenerbahçe taraftarı olduğunu saklamayan Dilmen, sarı-lacivertli takımın maçlarını izleyebilmek için, İzmir'e otostop yaptığını belirtir.

12 yaşındayken, babasını kaybeden Rıdvan'ın ağabeyi Ercüment, ailenin geçimine katkıda bulunmak için Denizlispor'da bir süre futbol oynadı.

4- Selçuk Yula...

1979'da transfer olduğu Fenerbahçe'de golcülüğü ve penaltı atışları ile tanındı. Fenerbahçe'de iki sezon üst üste gol krallığı (1981-82, 16 gol), (1982-83, 19 gol) yaşadı.

Fenerbahçe formasıyla 134 gol atan Selçuk Yula Fenerbahçe taraftarının gönlünde derin bir iz bıraktı...

Selçuk Yula'ya taraftardan özel beste!

 5- Alex De Souza! (Kralex)

20 Haziran 2004 tarihinde 5 milyon € karşılığında Fenerbahçe'ye transfer oldu. Fenerbahçe'de geçirdiği 8 yılda 3 Süper Lig Şampiyonluğu, 1 Türkiye Kupası, 2 Süper Kupa sevinci yaşayan Alex, 2 kez de gol kralı oldu.

2007-2008 sezonu Şampiyonlar Ligi Asist Kralı olan Alex, Türkiye Liginde 100'ler kulübü, Asist Krallıkları vs. gibi birçok rekora sahip olmasıyla, üstün zeka futboluyla takdir edilmiştir. 2012 yılında futbola başladığı Coritiba takımına geri döndü.

Türkiye'de geçirdiği 8 yıldan sonra olaylı bir şekilde sarı-lacivertli kulübe veda eden Alex De Souza eski takımı ve Türkiye'yi unutamadığı da söylentiler arasında...

Alex'in heykeli dikildi...

Alex De Souza transfer olduğu Coritiba takımında gollerine devam ediyor...

Tümspor

@akinburaksavset

YORUMLAR 1
  • Ahmet YUSUF 10 yıl önce Şikayet Et
    Kadıköy Panteri Pancu unutulmuş.. Fenerbahçe'yi deplasmanda ve de 10 kişiyle yendiğimiz, pancu'nun kaleye geçtiği efsane maçı da ekleyelim lütfen.
    Cevapla