Terim neden Milli Takım'ı seçti?

Milli Takımlar Baş Danışmanlığı görevine getirilen Fatih Terim, merak edilen sorulara yanıt verdi. Terim, Yanal'ın kadroya almadığı Hakan Şükür konusuna da açıklık getirdi.

Terim neden Milli Takım'ı seçti?
Terim neden Milli Takım'ı seçti?
GİRİŞ 26.06.2005 21:10 GÜNCELLEME 26.06.2005 21:10

(A) Milli Futbol Takımı'nda Ersun Yanal'dan boşalan teknik direktörlük görevine getirilen ve Milli Takımlar Baş Danışmanı olarak görev yapacağı açıklanan Fatih Terim, mevcut Futbol Federasyonu ile kendi düşüncelerinin fazlasıyla uyuşması
nedeniyle öneriyi kabul ettiğini söyledi.

Lütfü Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, Futbol Federasyonu Başkanı Dr.Levent Bıçakcı ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Fatih Terim, Bıçakcı'nın kendisine ihtiyaçları olduğunu söylediğini, bunun üzerine yanlarında olduğunu kaydetti.

(A) Milli Futbol Takımı'na katkılarından ötürü Ersun Yanal'a teşekkür eden Terim, "Bir tuğla koyandan Allah razı olsun. Bundan sonra yolumuz çok açık. Herkesin çok yüksek beklenti içinde olduğunu ve Almanya'daki Dünya Kupası finallerinde yer almamız istendiğini biliyorum. Tesadüf olsa gerek, hiç kolay görevlerde bulunmadım. Bilgi ve birikimlerimi milli takımımız ve ülkem doğrultusunda kullanmayı tercih ettim" diye konuştu.

Türkiye'de futbola, milli takımların başarısını aşan bir yaklaşım getirmek istediğini anlatan Terim, "Amacım Türk futbolunun uluslararası alanda sürekli final gruplarında yer alması, artı kendi ekolünü oluşturmasıdır. Bunu için de futbolun yaygınlaşması ve katılımın çoğalması gerekmektedir. Bugünkü Futbol Federasyonumuzun vizyonuyla benim düşüncelerim uyuştuğu için görevi kabul ettim" dedi.

Terim, yardımcılarının henüz belli olmadığını belirterek, "Ama en kısa süre içinde tüm takımlarımızın son durumlarıyla ilgili bir rapor rica edeceğim. Yardımcılarımı da en kısa sürede ilan edeceğim" dedi.

"YENİDEN YAPILANMAYI GÜNDEME GETİRMEK LAZIM"

Terim, kendisinin kurtarıcı olarak görüldüğünün ifade edilmesi üzerine, şunları kaydetti: "Ben de herkes gibi Allah'ın yarattığı bir insanım ama yeteneklerini de kullanmasını bilen biriyim. Bu bilgi birikimim ve yeteneğim de herhalde tartışılmaz. Futbol herşeye açık ama yarışmak çok önemli. İnsanın imajını değiştirir. Geçmişi analiz etmezsek geleceğe daha doğru bakamayız. İmajla beraber kalkınma ve yeniden yapılanmayı gündeme getirmek zorundayız. Yoksa kazanılan imaj irtifa
kaybeder. Muhakkak ki milli takımı üst seviyelere çıkarmak için geliyorum ve çok önemli işler yapacağımızı da düşünüyorum ama 5 yıllık kalkınma planı hükümetlerde bile var. Bizde de olması çok doğal. İmajın yükselmesi için sürekli şampiyonalarda yer alarak ekol olmalıyız."

"TECRÜBEMİ AKTARMAK İÇİN MİLLİ TAKIMI TERCİH ETTİM"

Geride kalan dönemdeki 9 yılda 4 yıl üstüste lig şampiyonluğu, UEFA Kupası şampiyonluğu, AC Fiorentina ve AC Milan'da görev alma gibi deneyimler yaşadığını anlatan Terim, "Tecrübe ve birikimim var. Ben bardağa dolu tarafından bakıyorum. Bir Türk'ün oralarda olması çok önemli birşey. Bu bilgi ve birikimimin en üst seviyesinde olduğumu düşünüyorum. Bu tecrübemi aktarmak için milli takımı tercih ettim. Milli takımın başına geleceğim aklıma gelmiyordu. Bir sözümün beni
bağladığını da ifade ettim. Belki sayın başkan bizi yoldan da döndürmüş olabilir. Ben kendi ülkemi tercih ettim" diye konuştu.

Göreve çok riskli bir dönemde geldiğinin hatırlatılması üzerine ise Terim, "Risk her yerde var. Eğer Almanya'daki finallere gidersek, şimdiye kadar yapılanlardan dolayı gitmiş olalım. Eğer gidemezsek de benden dolayı olsun" dedi.

"HEYECANIM DORUKTA"

Milli takımda yeniden görev almaktan dolayı yaşadığı heyecana dikkati çeken Terim, "Heyecanım dorukta. Çünkü bir sezon kendimi onarma fırsatı buldum. Tam 44 senedir çalışıyorum ve ilk defa dinlenme fırsatım oldu. Kendimle hesaplaştım, yanlışı ve doğruyu, iyiyi ve kötüyü karşılaştırarak kendimi onardım. Heyecanım son safhada" derken, nasıl bir ekiple çalışacağının sorulması üzerine de, "Değişikliler doğaldır. Eğer sonunda teknik adam olarak ben sorumlu tutulacaksam, ekibimi de kendim seçmem kadar doğal birşey yok. En iyi arkadaşlarımla, daha iyi yapabilecek arkadaşlarla beraber olmak isterim" diye konuştu.

HAKAN ŞÜKÜR KONUSU

Terim, Ersun Yanal tarafından kadroya alınmaması tartışmalara neden olan Hakan Şükür ile ilgili olarak, şunları söyledi: "Esasında bir tek oyuncunun futbol kamoyunu bu kadar meşgul etmesi sağlıklı değil. Milli takım, formasını giyen her oyuncuya
hazırdır. Hakan da bu ülkeye çok büyük hizmetleri olmuş, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi golcülerinden biridir. Onu da kadroya alırız, Üçüncü Lig'den birini de alırız. Herkese açığız. Eğer ihtiyacımız varsa yanımızda olur. İhtiyaç duymazsak arkamızda olur. Bunları çözeriz."

Ülke olarak milli takımın heyecanını herkesin paylaşmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan deneyimli taknik adam, "Burada hepimize büyük görev düşüyor. Dut ağacının her yanını sallayıp, altına kilimi tutacağız. 80 milyon nüfustan yeni bir jenerasyon çıkarmalıyız. Sirkülasyonu sağlamalıyız. Ben, garsonların bana kağıtla futbolcu ismiverdiği günleri istiyorum. Bu, hepimizin harekete geçmesi demektir.
Hakan Şükür'ü takdir ederken, yenisini de getirmesini bilmek lazım" diye konuştu.

"KADROYU BOZMAYACAĞIM"

Terim, özellikle milli takım kadrosunda olası değişikliklerle ilgili yöneltilen sorular üzerine, "Dünya Kupası eleme grubunda 12 maçlık serinin 9'unu oynamış kadroda değişikliğe gitmeyi düşünmüyorum. Ortada bir konsantrasyon vardır. Rakiplerin tanınması vardır. Benim için tüm oyuncular değerlidir" yanıtını verdi.

Terim ayrıca, milli takımdaki menajerlik uygulamasının sürüp sürmeyeceği hakkında, "Ben birilerine görev teklif ediyorsam, başkalarının da teşekkür ederek yerlerini başkalarına devretmesi doğaldır" derken, Alpay Özalan da dahil tüm oyuncuların milli takım tarafından izleneceğini sözlerine ekledi.