Türkiye'nin tercihi olimpiyat

Suat Kılıç, 'Türkiye 2020’de Avrupa Futbol Şampiyonası’nı mı, olimpiyatı mı daha çok istiyor' sorusunu yanıtlarken, Avrupa Şampiyonası’na hiç değinmedi, olimpiyat için çok iyi hazırlanıldığını belirtti.

Türkiye'nin tercihi olimpiyat
Türkiye'nin tercihi olimpiyat
GİRİŞ 26.07.2012 09:25 GÜNCELLEME 26.07.2012 09:25

Londra Olimpiyatları öncesi, İngiltere başkentinde basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 2020 olimpiyat adaylığımız üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı.

2020 yılında hem olimpiyatlara hem, Avrupa Futbol Şampiyonası'na aday olan Türkiye'nin önceliğinin ne olacağı yolundaki soruyu Kılıç, sadece olimpiyatlar üzerine konuşarak yanıtladı. Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan hi söz etmeyen Gençlik ve Spor Bakanı, "Türkiye olimpiyat adaylığı için çok iyi bir hazırlık yapıyor. İstanbul'un ulaşım sistemi zaten şehrin ihtiyaçları doğrultusunda yapılıyor ve bunun olimpiyat için de katkısı büyük olacak. Kadınların bu olimpiyatlara katılımının yüksek olması da adaylığımızı güçlendiriyor. Coğrafi bölgemizdeki istikrarsızlığın da bir sorun olacağını sanmam" dedi.

Olimpiyat Stadı'nın üstü kapatılıyor

İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nın tüm tribünlerinin üstünün kapatılacağını söyleyen Kılıç, "Olimpiyatlar için önemli kabul edilen konulardan biri de bilet satışı. Biz olimpiyatı alırsak bir tane bile bilet kalmaz. Tüm biletlerin satılacağını daha önce yaptığımız atletizm şampiyonası, tenis turnuvası ve basketbol şampiyonası gibi organizasyonlardaki ilgiden dolayı gördük" diye konuştu.

Ferdi sporlarda madalya alan sporculara verilen ödül sisteminin takım sporlarına nasıl yansıyacağına ilişkin olarak da Kılıç, "Takımdaki her bir sporcuya 2 bin altın ödülü olmaz. Ama onlara altın fırsat sunacağız. Çok beğenecekleri bir ödül olacak" dedi.

'Bir ilk gerçekleşmiş olacak'

Kılıç, İstanbul'un 2020 olimpiyatlarını almasıyla, olimpiyat meşalesinin evine döneceğini de belirtirken şöyle devam etti: "Doğal olimpiyat ateşi zaten bizim Çıralı bölgemizde yıllardır yanıyor. Bizim olimpiyat ev sahipliğimizle meşale yuvasına dönmüş olacak. Olimpiyatları alırsak, oyunlar, ilk defa nüfusunun tamamına yakını müslüman olan demokratik bir ülkede yapılmış olacak."

'Düşmana' bile yapılmaz!

Resmi açılışı yarın yapılacak Londra Olimpiyatları'nda dünkü Kuzey Kore-Kolombiya kadın futbol maçında bayrak krizi yaşandı. Kuzey Kore yerine, bu ülkenin en büyük düşmanı Güney Kore bayrağının sahadaki ekrana yansıtılması, Kuzey Kore kadın futbol takımının tepkisine neden oldu. Bu olay üzerine Kuzey Kore kadın futbol takımı sahaya çıkmayı reddetti. Ancak organizatörler özür dileyince, maç bir saat gecikmeyle oynandı.

Bayrak töreni bugün 16.30'da

Londra'da yarın başlayacak olan 2012 Olimpiyat Oyunları öncesinde bugün Türkiye için bayrak töreni düzenlenecek. Olimpiyat köyünde TSİ 16.30'da başlayacak ve milli sporcular ile kafile yetkililerinin katılacağı törende, Türk bayrağı, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek.

Big Ben kimin için çalacak?

27 Temmuz Cuma günü Londra'da başlayacak olimpiyatlarda, şehrin simgelerinden tarihi saat kulesinin çanı "Big Ben" 40 kez çalınacak.

Thames nehri kenarında bulunan İngiliz Parlamentosu'nun parçası "Big Ben", olimpiyatların başladığını duyurmak için Cuma günü, üç dakika boyunca aralıksız çalınacak. Tarihi saat kulesindeki çanın, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in babası Kral 6. George'un 1952 yılındaki ölümünden bu yana ilk kez farklı bir şekilde çalınacağı açıklandı. "Big Ben"e geçen ay, Kraliçe 2. Elizabeth'in tahttaki 60. yılı onuruna "Elizabeth Kulesi" ismi verilmişti. Saat kulesi dünya genelinde "Big Ben" adıyla bilinse de, aslında bu isim kuledeki 13,5 tonluk çanın takma adı.

Başbakan Erdoğan için özel rota

Heathrow  Havaalanı, olimpiyatlara gelen binlerce atlet ve yetkili yüzünden felce uğradığından,  bugün Londra'ya uçacak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uçuş güzergahı değiştirildi. Heathrow yerine Farnborough Havaalanı'na inip burada Kraliçe'nin temsilcisi Lord Lieutenant tarafından karşılanacak olan Erdoğan, yarın Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Rogge'u kabul edecek ve Türkiye'nin 2020 Olimpiyat adaylığı ile ilgili görüşecek. Faruk ZABCI

BAKAN KILIÇ'TAN ÖZEL iLGi

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye kafilesindeki isimlerle tek tek görüşüp, başarı diledi.

Londra'daki olimpiyat köyünü gezen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, milli sporcuları ziyaret etti. Bakan Kılıç, olimpiyat köyünde konaklayan sporcuların odalarını dolaşıp tek tek sohbet etti ve başarılar diledi. Kılıç, ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, "Buraya intikal eden tüm branşlardaki sporcularımızla görüştük, başarılar diledik. Moral ve motivasyonları son derece yüksek. Kendilerini çok iyi gördüm" dedi.

'Tek şikayet havalandırma'

Kılıç, sporcuların olimpiyat köyünde şikayetleri olup olmadığı sorusuna, "40-50 civarında sporcumuzla bire bir görüştüm. Hiç kimsenin kalma koşullarıyla olsun, diğer hususlarla ilgili olsun bir şikayeti olmadı. Herkes halinden olabildiğince memnun. Sadece havalandırmalar henüz devreye girmemiş, birkaç gün içinde devreye girecek" diye konuştu.

KAYNAK: HÜRRİYET