Tarihi Şike Davası'nda çıkan kararlar!

1 yıldır süren Şike Soruşturması'nın 23. duruşmasında yargılanan 4'ü tutuklu 93 sanık hakkındaki nihai karar, Çağlayan Adliyesi'nde yapılan mahkemenin ardından açıklandı...

Tarihi Şike Davası'nda çıkan kararlar!
Tarihi Şike Davası'nda çıkan kararlar!
GİRİŞ 03.07.2012 09:55 GÜNCELLEME 03.07.2012 12:25

Çağlayan Adliyesi'nde sürdürülen şike soruşturmasında son karar bugün verildi. Geçtiğimiz Cuma günü yapılan 22. duruşmada Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım dahil 4'ü tutuklu 93 sanık hakkındaki nihai kararın Pazartesi yapılacak mahkeme açıklanacağı belirtilmişti.
Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, sanıkların son sözlerini aldıktan sonra yaklaşık 2 saat süren aranın ardından kararını açıkladı.

Mahkeme başkanı Mehmet Ekinci kararını verdi, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve Asbaşkan İlhan Ekşioğlu'nun tahliyesini açıkladı.

İŞTE O KARARLAR:

AZİZ YILDIRIM: Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın ''spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği''nin belirlendiğini bildirdi. Mahkeme heyeti, Aziz Yıldırım'ın, ''spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği''nin belirlendiğini kaydetti.

Yıldırım'ı suçun işleniş biçimi ile suç konusunun önem ve değeri gözetilerek, eylemine uyan TCK'nın 220. maddesinin 1. fıkrası gereğince takdiren alt sınırdan uzaklaşılarak, 3 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanığın geleceği üzerindeki olası etkilerini gözeterek cezayı, TCK'nın 62. maddesi gereğince 2 yıl 6 ay hapse indirdi.

-4 maçta şike, 3 maçta teşvik-

Aziz Yıldırım'ın Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde 1 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-İBB Spor, 8 Mayıs'ta oynanan Karabük-Fenerbahçe, 15 Mayıs 2011'de oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü, 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor-Fenerbahçe müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla ''şike'', 17 Nisan 2011'de oynanan Trabzonspor-Bursaspor, 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor ve 15 Mayıs 2011'de oynanan Trabzonspor-İBB spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla ''teşvik primi'' suçlarını işlediğini belirten mahkeme heyeti, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, kastına dayalı kusurunun ağırlığını gözeterek takdiren cezanın alt sınırından uzaklaşılarak hüküm kurulduğunu kaydetti.

Mahkeme heyeti, bu suçlara ilişkin Yıldırım'ı 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 6259 sayılı kanun ile değiştirilen 11. maddesinin 1. fıkrası uyarınca 2 yıl hapis cezasına çaptırdı.

Bu cezayı, suçun spor kulübü yönetim kurulu başkanı olan sanık tarafından ve ayrıca suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlendiğini göz önüne alarak 3 yıla çıkaran mahkeme heyeti, suçun, bir suç işleme kararının icrası kapsamında değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi nedeniyle de cezayı 4 yıl 6 aya yükseltti.

HAPİS CEZASI ALANLAR SÜRESİ BERAAT EDENLER

-1 milyon 312 bin adli para cezası

Cezanın sanığın geleceği üzerindeki olası etkileri gözetilerek TCK'nın 62. maddesi kapsamında 3 yıl 9 aya indirilmesine karar veren mahkeme heyeti, Yıldırım'ı, 1 milyon 312 bin 500 lira adli para cezasına çarptırdı.

Mahkeme heyeti, TCK'nın 52. maddesinin 4. fıkrası gereğince sanığa hükmolunan adli para cezasının, sanığın ekonomik ve şahsi hali göz önünde bulundurularak, takdiren birer ay ara ile 20 eşit taksitte ödenmesini, taksitlerden birinin süresinde ödenmemesi halinde geri kalan kısmın tamamının tahsili ile ödenmeyen adli para cezasının hapis cezasına çevrilmesini de hükme bağladı.

Yıldırım hakkında Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde, 21 Şubat 2011'de oynanan Manisaspor-Trabzonspor, 26 Şubat 2011'de oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa, 6 Mart 2011'de oynanan Bursaspor-İBB Spor, 7 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe, 20 Mart 2011'de oynanan Gençlerbirliği-Trabzonspor ve 9 Nisan 2011'de oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe müsabakalarda ''şike'' yaptığı ve ''teşvik primi'' verdiği gerekçesiyle ''dolandırıcılık'' suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun öncesinde şike ve teşvik primi fiilleri suç olarak tanımlanmadığı gibi ceza kanunlarında da bu fiiller özel olarak düzenlenmediğinden ve özetle yüklenen fiil kanunda suç olarak tanımlanmadığı için CMK'nın 223. maddesi uyarınca beraatına karar verdi.

Mahkeme heyeti, kararın kesinleşmesi halinde Yıldırım'ın 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un 6259 sayılı kanun ile eklenen 11. maddesinin 1. fıkrası uyarınca spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra edilen tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasını da hükme bağladı.

SADRİ ŞENER: Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, 15 Mayıs 2011'de oynanan FB - Ankaragücü ve 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor - FB müsabakalarında sonucu etkilemek amacıyla şike yapmak suçundan "suçtan cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı" gerekçesiyle beraat etti.

NEVZAT ŞAKAR: Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, müşteki Ahmet Bulut'u tehdit etmek suçundan "müştekinin şikayetinden vazgeçmesi" nedeniyle beraat etti. Şakar, 15 Mayıs 2011'de oynanan FB - Ankaragücü maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suretiyle şike suçundan da "suçtan cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı" gerekçesiyle beraat etti.

SERDAR ADALI: Beşiktaşlı eski yönetici Serdal Adalı'nın Türkiye Kupası'nda 11 Mayıs 2011'de oynanan BJK - İBB maçında şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 250 bin TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Adalı'ya stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması
halinde uygulanmaya başlanacak.

TAYFUR HAVUTÇU: Beşiktaş'ın eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'nun Türkiye Kupası'nda 11 Mayıs 2011'de oynanan BJK - İBB maçında şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Havutçu'ya stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar da davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

ŞEKİP MOSTUROĞLU: Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu hakkında spor müsabakalarının sonucunu şike ve teşvik primi ile etkilemek amacıyla Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte üye olma suçunu işlediğinin sabit olduğu belirtildi ve Mosturoğlu'na 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Sabıkası olmaması, duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği konusunda kanaate varıldığından Mosturoğlu hakkında verilen hükmün geri bırakılmasına karar verildi. Mosturoğlu, 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor müsabakasının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik pirimi, 8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük-Fenerbahçe ve 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla şike suçunu işlediği sabit olduğundan 1 yıl 10 ay 14 gün hapis cezasına çarptırıldı.

İLHAN EKŞİOĞLU: Fenerbahçeli yönetici İlhan Ekşioğlu, "Aziz Yıldırım'ın liderliğindeki suç örgütüne üye olmak" suçundan 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırıldı. Mahkeme, bu hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek Ekşioğlu'nun 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasına hükmetti. Ekşioğlu'nun 17 Nisan 2011'de oynanan TS-Bursaspor, 22 Nisan 2011'deki Eskişehir - TS ve 15 Mayıs 2011'de oynanan TS - İBB maçlarında teşvik ve 15 Mayıs 2011'deki FB - Ankaragücü ve 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor - FB maçlarında şike suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 900 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Ekşioğlu, parayı 20 eşit taksitte ödeyecek. Ekşioğlu, toplamda 4 yıl 4 ay 15 gün hapisle cezalandırıldı. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Ekşioğlu'na stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak. Ekşioğlu'nun 21 Şubat 2011'deki Manisa - TS, 26 Şubat 2011'deki FB - Kasımpaşa, 6 Mart 2011'deki Bursa - İBB, 7 Mart 2011'deki Gençlerbirliği - FB, 9 Nisan 2011'deki Eskişehir - FB, 20 Mart 2011'deki Gençlerbirliği - TS ve 1 Mayıs 2011'deki FB - İBB maçlarında şike yapmak suçundan beraatine karar verildi.

MECNUN OTYAKMAZ: Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Otyakmaz'ın "Aziz Yıldırım'ın liderliğindeki örgüte yardım etmek" suçundan 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Otyakmaz'ın bu cezası ertelendi. Otyakmaz, 22 Mayıs 2011'deki Sivasspor - FB maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 100 bin TL adli para cezası ile cezalandırılmasına hükmedildi.

İSKENDER ALIN: Futbolcu İskender Alın'ın Süper Lig'de 15 Mayıs 2011'de oynanan TS - İBB ve Türkiye Kupası finalinde 11 Mayıs 2011'de oynanan BJK - İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 15 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Alın'ın, spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Alın'a stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

KORCAN ÇELİKAY: Kaleci Korcan Çelikay'ın 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor - FB maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Korcan'a stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

MEHMET YILDIZ: Futbolcu Mehmet Yıldız, 22 Mayıs 2011'de oynanan Sivasspor - FB maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 66 bin 640 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Yıldız, bu parayı 10 eşit taksitte ödeyecek.

SERCAN YILDIRIM: Futbolcu Sercan Yıldırım, 17 Nisan 2011'de oynanan TS - Bursa maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suretiyle şike suçundan "suçtan cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı" gerekçesiyle beraat etti.

SEZER ÖZTÜRK: Futbolcu Sezer Öztürk'ün 24 Nisan 2011'de oynanan Eskişehir - TS maçında teşvik suçundan "suçtan cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı" gerekçesiyle beraatine hükmedildi.

ÜMİT KARAN: Futbolcu Ümit Karan'ın 22 Nisan 2011'deki Eskişehir - TS maçında teşvik suçundan 7 ay 15 gün hapis ve 66 bin 640 TL hapisle cezalandırılmasına karar verildi. Kulüp ve federasyonlarda görev almasına yasak getirilen Karan'a stada giriş yasağı da verildi. Ancak bu yasaklar davanın Yargıtay tarafından onaylanması halinde uygulanmaya başlanacak.

BÜLENT UYGUN: Bülent Uygun'un 9 Nisan 2011'de oynanan Eskişehir -FB maçında şike suçundan beraatine hükmeden Mahkeme, Uygun'u 22 Nisan 2011'de oynanan Eskişehir-Trabzon maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suçunu işlemek suçundan toplamda 11 ay 7 gün hapis ve 125 bin TL adli para cezası ile cezalandırdı. Uygun, parayı 10 eşit taksitte ödeyecek.

İBRAHİM AKIN: Futbolcu İbrahim Akın, Süper Lig'de 1 Mayıs 2011'de oynanan FB - İBB, 15 Mayıs 2011'de oynanan TS - İBB ile Türkiye Kupası finalinde oynanan BJK - İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırıldı.

MEHMET YILDIZ: Şikeden 1 yıl 3 ay hapis cezası.
SERDAR KULBİLGE: Beraat.

EMENİKE: Futbolcu Emmanuel Chinenye Emenike hakkında 8 Mayıs 2011 şike iddiasıyla dava açıldığını belirten mahkeme, CMK'nın 10. maddesi uyarınca Emenike'nin dosyasının ayrılmasına hükmedildi. Bu durumda, Emenike ile ilgili dosya ayrılıp yeni bir dava üzerinden devam edecek.

GÖKSEL GÜMÜŞDAĞ: TFF Eski Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ hakkında Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne yardım etmek ve 1 Mayıs 2011'de oynanan FB-İBB maçında şike yapmak suçundan "yeterli ve her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı ve bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması" nedeniyle beraat kararı verildi.

HİKMET KARAMAN: Teknik Direktör Hikmet Karaman, 21 Şubat 2011'de oynanan Manisa - Trabzonspor maçında teşvik suçundan beraat etti.

OLGUN PEKER: Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti Olgun Peker'in "Haksız çıkar sağlamak amacıyla örgüt kurup yönetmekö suçundan 2 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, Peker'in Giresun FM'in sahibi Mustafa Cici'ye yönelik "konut dokunulmazlığını ihlalö suçundan 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırdı.

Peker'in Mustafa Cici'yi tehdit suçundan da 2 yıl 1 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren Mahkeme, Peker'i, Faruk Güler'i tehdit suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapisle cezalandırdı. Peker, 31 Mart 2011'de yapılan menajerlik sınavına girmek için sahte resme belge temin edip kullanmak suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün hapisle cezalandırıldı. Peker toplamda, 10 yıl 6 ay 20 gün hapisle cezalandırıldı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Şike Davası'nda alınan kararlar Yargıtay'a taşınacak, Cezaları yargıtay onarsa hüküm giyenler cezalarını çekecek. Kararları Yargıtay bozarsa hüküm giydikleri için 18. maddeye göre görev yapamayacak durumda olanlar için eski görevlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmeleri kesinleşecek.  Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın başlkanlığı için şu anda bir tebliğ yok. Ancak kanundaki dernekler yasasına göre hüküm giyen spor kulüpleri yöneticileri stadlara giremez ve yöneticilik yapamaz. Yargıtay 16. Agır Ceza Mahkemesi'nin Şike Kararlarını onarsa Aziz Yıldırım'ın başkanlığı düşecek...

YARGITAY'I SADECE AZİZ YILDIRIM BEKLEMİYOR

Yargıtay kararlarını sadece Aziz Yıldırım bekmiyor. Hüküm giyen başkanlar, yöneticiler, teknik direktörler ve futbolcular da Yargatay'ın mahkeme kararını bozması bekleniyor...

UEFA'NIN KARARI NE OLACAK?

Bu konuda en yetkili isim UEFA ikinci başkanı Şenez Erzik ve Disiplin Kurulu üyesi eski TFF Başkan Levent Bıçakçı Mahkeme kararlarının takımlarımızın Avrupa ayağını etkilemeyeceğini düşünüyor. Bıcakçı'ya göre Fenerbahçe cezasını geçen sezon çekerken Şenez Erzik'e göre Fenerbahçe dün itibariyle Avrupa kupalarına katılabilecek pozisyonda...

İŞTE MAHKEMENİN ŞİKE KARARININ TAM METNİ