Türkiye'nin tek resmi müracaatı olimpiyatlar

IOC Başkanı Jacques Rogge, Türkiye'nin 2020 Olimpiyatlarına adaylığı ile ilgili DEĞERLENDİRME YAPTI

Türkiye'nin tek resmi müracaatı olimpiyatlar
Türkiye'nin tek resmi müracaatı olimpiyatlar
GİRİŞ 25.05.2012 09:54 GÜNCELLEME 25.05.2012 09:54

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge, Türkiye'nin 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası için müracaat ettiğini ancak UEFA'nın bunu henüz kabul etmediğini belirterek, Türkiye'nin finansal devlet garantisi verdiği tek organizasyonun olimpiyatlar olduğunu söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Kanada'nın Quebec City kentindeki yıllık toplantısı, başkan Jacques Rogge'in düzenlediği basın toplantısıyla sona erdi. Komite organlarının çalışmalarını başarıyla tamamladığını ifade eden Rogge, 2020 için üç aday kent belirlediklerini ve bundan sonra 2012 Londra Olimpiyatları'na odaklanacaklarını kaydetti.

Başkan Rogge, bir gazetecinin ''Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları'nın yanısıra 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na evsahipliği yapmaya da talip olduğunu'' hatırlatması üzerine şunları söyledi:

''Türkiye 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası için müracaat etti ama UEFA bunu henüz kabul etmedi. UEFA'ya yapılan müracaatta, finansal devlet garantisi de yok. Türkiye'nin tek resmi müracaatı olimpiyatlar içindir. Türk hükümeti, finansal devlet garantisini sadece 2020 Olimpiyatları için vermiştir. Ayrıca, olimpiyat oyunlarından 1 hafta önce ve 1 hafta sonra başka bir ana sportif organizasyon düzenlenemez.''

-''Bundan sonraki işimiz Londra Olimpiyatları''

Başkanı Rogge, bundan sonraki önceliklerinin ''Londra Olimpiyatları'nı başarıyla tamamlamak'' olduğunu söyledi.

Şike, anti-doping ve mevzuat çalışmalarının diğer önemli başlıklar olduğunu anlatan Rogge, Kosovalı atlet Majlinda Kelmendi'nin durumunun sorulması üzerine de, ''Bu atlet Arnavutluk diplomalı, Arnavutluk adına spor bursu almış ve Arnavutluk pasaportu taşıyor. Bu yüzden Londra Olimpiyatları'na Arnavutluk bayrağı altında katılacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Olimpiyat oyunlarına bugüne kadar bayan sporcu göndermeyen 3 ülkeden geriye sadece Suudi Arabistan'ın kaldığının hatırlatılması üzerine de Rogge, ''Bu kolay bir durum değil. Suudi Arabistan yetkilileri ile Londra Olimpiyatları'na bayan oyuncu göndermeleri konusunu görüşmeye devam ediyoruz'' diye konuştu.

Rogge ayrıca, Tokyo'nun, ''deprem sonrası sorunlarını bugünden bakarak 2020 için olumsuz etken kabul etmenin'' doğru olmayacağını da kaydetti.

AA