Platini'den Fener'i üzecek açıklama

İstanbul'da basının karşısına çıkan UEFA Başkanı Platini, şike konusuna ve F. Bahçe ile ilgili sorulara cevap verdi. Platini, 2020 için Türkiye'ye vereceği oyu şarta bağladı.

Platini'den Fener'i üzecek açıklama
Platini'den Fener'i üzecek açıklama
GİRİŞ 22.03.2012 15:09 GÜNCELLEME 22.03.2012 15:09
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

UEFA Başkanı Michel Platini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, şike konusunda kulüplerin değil, şahısların cezalandırılması konusunda haklı olduğunu, ancak sistemin yıllardır böyle işlediğini söyledi.

Platini, UEFA Kongresi sonrası İstanbul Kongre Merkezi'nde, UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino ve İletişim Direktörü Alexandre Fourtoy ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kongrede yaptığı konuşmada şike konularında kulüplerin değil, şahısların cezalandırılmasının daha doğru olacağı yönündeki görüşüyle ilgili ne düşündüğü sorusuna, şöyle cevap verdi:

''Ankara'da 2 gün önce kendisiyle görüştüm. Bana da aynı şeyi ifade ettiler. (Haklısınız) dedim, ancak sistem bu şekilde oluşturulmuş. Bu şekilde oluyor. On yıllardır böyle oluyor. Disiplin komitesi bağımsız bir komite. Ben de size katılıyorum. Bir kulüp başkanı usulsüzlük yaparsa, takımı cezalandırılmamalı. Sayın Başbakan haklı, ama uzun süredir sistem bu şekilde yürüyor, bedeli kulüp ödüyor.''

-''2020 için oyum Türkiye'ye, ama...''-

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası için Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle ilgili olarak da Platini, şu ifadeleri kullandı:

''Dosyası, eli çok güçlü Türkiye'nin tek sıkıntısı var. Benim görebildiğim, 2020'de Olimpiyat Oyunları'na da talip İstanbul. Hem Avrupa Şampiyonası, hem olimpiyat bir arada herhalde olmaz. Olimpiyatı alırlarsa aynı zamanda Futbol Şampiyonası'nı yapamayacaklarını düşünüyorum. Ben Türkiye için oy vereceğim. Çünkü Avrupa Şampiyonası Türkiye'de, İstanbul'da oynanmalı. Ama Olimpiyat Oyunları yapılırsa, sonra Avrupa Şampiyonası yapılacaksa oy vermem o zaman. Kararı demokratik bir oylama ile İcra Kurulu verecek.''

-''Başbakan umut verici konuştu''-

Basın mensuplarına, ''Güzel İstanbul şehrinde sizleri ağırlamaktan memnunluk duyuyoruz'' diyen Michel Platini, kendisi için çok mutlu bir gün olduğunu belirterek, ''Sayın Başbakan, çok futbol dolu konuştu ve hepimize umut aşıladı. Sadece Türk futbolu için değil, uluslararası futbol için de umut aşıladı. Kendisi de eski futbolcu. Başbakan olmasa belki milli takımda futbol oynayacaktı'' şeklinde konuştu.

Michel Platini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gerçek kişilerin işlediği suçlar nedeniyle tüzel kişiler ceza almamalı. Gerçek kişiler şike nedeniyle en ağır cezayı almalı" sözlerini haklı bulduğunu belirterek, "Ankara'da iki gün önce Başbakan Erdoğan'la görüştüm. Kendileri aynı şeyi ifade ettiler. 'Haklısınız' dedim. Ancak sistem bu şekilde oluşturulmuş. On yıllardır böyle oluyor. Disiplin Komitesi aslında bağımsız bir komite. On yıllardır bu şekilde çalışıyor. Ancak ben de size katılıyorum. Yani bir kulüp başkanı bir usulsüzlük yaparsa kulübün tamamı cezalandırılmamalı. Tabii ki çok iyi düşünmeliyiz, değerlendirmeliyiz bu konuyu. Ancak Sayın Başbakan haklı. Ben de size katılıyorum ama uzun süredir sistem bu şekilde işliyor. Bedeli kulüp ödüyor. Başka bir yol, yöntem var mıdır? Biraz zor bu şartlar altında bunu değiştirmek" dedi.

2020 AVRUPA ŞAMPİYONASI

Platini, "2020 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı için Türkiye'nin eli çok güçlü. En büyük sıkıntı, Türkiye'nin 2020'de hem Olimpiyat Oyunları'na, hem de Avrupa Şampiyonası'na talip olması. Hem olimpiyat, hem Avrupa Şampiyonası, ikisi bir arada herhalde olmaz. Eğer İstanbul 2020'ye adaysa, herhalde Olimpiyat Oyunları'na aday olmaz. Ben Türkiye için oy vereceğim. Çünkü Avrupa Şampiyonası Türkiye'de, İstanbul'da oynanmalı. Ancak, Türkiye Olimpiyat Oyunları'nı alırsa, o zaman Türkiye'ye oy vermem" şeklinde konuştu.

FİNANSAL FAIR-PLAY

Finansal fair-play konusunda Infantino, "2010 yılında icra kurulu tarafından kabul edildi. İlk müeyyideler 2013-2014 sezonunu kapsayacak. 2010 yılından beri kulüpler şartları biliyorlar. 2013-2014 sezonundan itibaren artık yaptırım uygulanacak. Uyarı veya ciddi cezalar verilebilir. Şampiyonlar Ligi'nden men cezası gelebilir. Maksat kulüplere zarar vermek değil, onlara yardımcı olmak" dedi.

Infantino, "Şike ile ilgili davranışlar kabul edilemez. İki hakem, şike yaptıkları için değil, kendilerine gelen şike bilgisini UEFA ile paylaşmadıkları için ömür boyu men cezası aldı. Burada sadece şike yapmak ölçü değil. Tüm deliller detaylı incelenmeli ve o doğrultuda kararlar verilmeli" ifadelerini kullandı.

AZİZ YILDIRIM'IN MEKTUBU

Platini, Fenerbahçe Kulübü Aziz Yıldırım'ın 2006-2007 sezonunda kendisine gönderdiği mektupla ilgili soruya "Başkanlardan her zaman mektup alıyorum. Aziz Yıldırım'dan bir mektup aldım ve cevapladım" yanıtını verdi.

UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik'in isminin TFF Başkanlığı ile geçmesi, ancak bunun gerçekleşmemesiyle ilgili "Hem insani yanı hem de çalışmaları nedeniyle Şenes Erzik'i çok takdir ederim. UEFA'da çok önemli bir rolde. Bu tarafta kalmayı tercih etti. Kararına saygı duyuyorum" dedi.

CEZA İÇİN SON TARİH

"Türkiye yargı sürecini beklemek istediğini söylerse, buna ne yanıt vereceksiniz?" sorusu üzerine Infantino, "Ne kadar erken olursa o kadar iyi. Her kulüp uygunluğunu teyid etmeli. Cezai kovuşturma başka bir şey, disiplin kovuşturması ayrı bir şey" şeklinde konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • mehmet gürbak 12 yıl önce Şikayet Et
    Şikeyi Seven Cezasına Katlanır. Şike yapıldığında kim faydalanıyorsa cezayıda elbet o çekmeli.Şike yapıldığında kulüp faydalnmışsa cezasınıda o çeker.Şike sonucu gelen şampiyonlukta kulübün adı geçiyor.Kimse kulüp başkanı ŞAMPİYON oldu demiyor.Kaldıki kulüp başkanı bu şikeyi holding reklamı için yapmıyor.
    Cevapla
  • Hain Kurt 12 yıl önce Şikayet Et
    benim anladigim su. FB $ike yapmis, yakalanmis, bu isi bir kisinin ustune yikalim simdilik, FB yi kurtaralim, sonra aradan bir sure gectiginde de icerdekini kurtaralim... nasil ama? Allah hepinizi kahretsin o zaman... o $ikelerle kac kulubun hakki yendi, kimler nasil kazanc sagladi, kimler mali goturdu, kimler agladi, kimler guldu... 1 kisinin ustune yikmakla cozulecek mi? Kanun kisilere kurumlara gore lastik mi olacak... bir o yana bir bu yana, bugun oyle yarin boyle mi olacak?
    Cevapla
  • kenan coşkun 12 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH C.C. HU AŞKINA ADALETİ NE ZAMAN BİZ TESİS EDECEĞİZ.... Sevgili vatandaşlarım ve sevgili spor severler ve takım taraftarları ne olur Adaleti,Hukuku,Hakkı ve Emeği dikkate alın ve haksız yere çiğnetmeyin.Ne oluyor bizlere ya hakkı,alınteri,emeği onuru çalınan birinin hakkını iade etmek bize bu kadar zormu gelir yoksa bizler bu kadar acizmiyiz ki illada elin (GAVURUNDAN ) ADALETİ BEKLİYELİM ille ırak,mısır,libya afganistan gibi gelip bizim ülkemizi işgal etsinlerde adı belli olmayan sömürü düzenini kurup bizleri köle yerine koyup yönetmelerinimi bekliyeceğiz.EY BENİM ÜLKEMİN ETKİLİ VE YETKİLİ İNSANLARI ne olur verin bu kararınızı da elin gavurundan medet beklemeyin.gülünç durumlara düşmeyim kendinizi ve ülkenizi aşağılatmayın bu ülkenin şanlı polisine mi ,şerefli savcı ve hakimi nemi güveniniz yok ozaman lağv edin bu teşkilatları ayıptır yazıktır.bu kardeşlerimizin çalışmalarını değerlendirmeye ve dikkatealmıyacaktınızda neden görev verdiniz yeter yeter böyle devam ederseniz şanıyla şerefiyle adaletli iş yapacak eleman bulamazsınız.
    Cevapla
  • Aslantepeli 12 yıl önce Şikayet Et
    Sike, Sistem ve Temenni. 1) Benim anladigim kadari ile Hem Sn.Basbakan hemde Sn.Platini Sike'nin varligina inaniyorlar. 2) Her ikiside 'Kisiler ve Kurumlar' konusunda hemfikir. 3) Ancak UEFA su anki Sisteminden taviz veremiyor. Belki ilerde boyle bir duzenlemeye gecilebilineceginin mesaji veriliyor. Oyle gorunuyor ki boyle bir Temenni var.
    Cevapla
  • efe 12 yıl önce Şikayet Et
    başbakan çocuksu konuşmuş.. platinide başını okşamış.başbakan bu meselede beraber yürüdüğü insanlardan rahatsız olduğu için türibinlere oynamak için söylenmiş sözler gibi.hadi çocukken babanı dinlemedin,kramponlarını sakladın,şimdi kaç yaşında oldun halamı baba sözü dinlemezsin.
    Cevapla