Cazgırlar artık sertifikalı olacak

Er meydanlarının renkli simaları olan cazgırlara ''sertifika'' zorunluluğu geliyor.

Cazgırlar artık sertifikalı olacak
Cazgırlar artık sertifikalı olacak
GİRİŞ 16.02.2012 12:26 GÜNCELLEME 16.02.2012 12:26

Antalya'da, 22-26 Şubat arasında yapılacak olan Yağlı Güreş Kurultayı'nda, cazgırlık yapmak isteyenler sözlü ve yazılı sınava tabi tutulacak. Güreş Federasyonu, sınavlarda başarılı olanları 3 ayrı kategoride değerlendirecek.

Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Yaşar Kale, cazgırlığın belli bir standarda oturtulması gerektiğini belirterek, açacakları kurslarda bu mesleğe gönül vermiş kişileri eğiteceklerini söyledi.

''Güreş sahalarında siyasi içerikli ya da insan onurunu rencide edici manilerin söylenmesini engelleyeceğiz'' diyen Kale, cazgırlığın babadan oğula geçen bir meslek olmaktan çıkarılacağını, başarılı olanların bu mesleğe devam edebileceğini bildirdi.

Antalya'daki kurultayda gerçekleştirecekleri sınavlarda, cazgırların ses tonuna, söyledikleri manilere, güreş meydanlarında sporseverlerin nabzını tutup, tutamayacaklarına dikkat edeceklerini dile getiren Kale, şöyle devam etti:

''Sınavda başarılı olanlar için sınıflandırma getireceğiz. Cazgırlar 1., 2., 3. sınıf gibi kategorilere ayrılacak. Cazgırlar istediği her organizasyona katılamayacak. Kırkpınar, Elmalı gibi büyük yağlı güreş organizasyonlarında ya da Avrupa'da yapılan tanıtımlarda bizim seçtiğimiz cazgırlar görev yapabilecek. Bu işe mutlaka bir kriter getirmemiz gerekiyor. İşi iyi yapanla kötü yapanı birbirinden ayırmamız lazım. Sporcular kendi aralarında rekabet içerisindeyse cazgırlar arasında da rekabet olmalıdır. Yurt dışına gidecek cazgırları belirlerken yabancı dil bilenlere öncelik verilecek.''

Başta Kırkpınar olmak üzere, büyük turnuvalarda bazı cazgırların, siyasetçilerin veya üst düzey yöneticilerin önünü keserek ''bahşiş'' vermeye zorladığına sıklıkla tanık olduklarını dile getiren Kale, bunun ciddi bir problem olduğunu söyledi. Kale, çirkin görüntülerin oluşmasına yol açan bu tarz davranışların da önüne geçileceğini ifade etti.

Yaşar Kale, ''Yaşanan sorunlardan biri de, cazgırların sürekli olarak samimi oldukları sporcuları öven maniler söylemesi. Bunun da engellenmesi gerekiyor. Antalya'da yapacağımız kurultayda daha iyi spor organizasyonunu nasıl yapabileceğimizi belirleyeceğiz'' diye konuştu.

Öte yandan, yağlı güreşlerde ''baş pehlivanlık'' güreş süresinin 35 dakika olduğuna dikkati çeken Kale, bu sürenin yeterli olmadığını, süreyi 45 dakikaya çıkarmayı planladıklarını bildirdi. Kale ayrıca, baş pehlivanlıkta 15 dakika olan puanlama süresini ise 10 dakikaya düşürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kurultayda, yağlı güreş yürütme kurulu, merkez hakem kurulu, cazgır ve davulcular, güreş yaptıran belediye başkanları, muhtarlar ve organizatörlerin sorunları ile teklifleri görüşülecek.

AA