Filistin-İsrail gerilimine futbol krizi!

İsrail vatandaşı Arap futbolcu Hatib'in Filistinli Cebel el Mukkaber'den İsrailli Hapoel Hayfa'ya geçmesi krize yol açtı

Filistin-İsrail gerilimine futbol krizi!
Filistin-İsrail gerilimine futbol krizi!
GİRİŞ 28.01.2012 17:22 GÜNCELLEME 28.01.2012 17:22

Filistin ve İsrail arasındaki gerilimlere ‘futbol krizi’ eklendi. Doğu Kudüs’te Filistin Futbol Federasyonu’na bağlı ‘Batı Şeria Ligi’nin önemli takımlarından Cebel el Mukkaber’de oynayan Arap asıllı İsrail vatandaşı Ali Hatib, kendi iradesiyle İsrail’in Hapoel Hayfa takımına transfer oldu. Filistin Futbol Federasyonu ise ‘kural ihlali yapıldığını’ savunarak transfere karşı çıktı. Filistinli kulübün başkan yardımcısı Muhammed Zuhayka, Hatib’in sözleşmesinin 2016’da sona ereceğini belirtirken, federasyon da Hatib’in kulüp ve federasyon onayı olmadan transfer olamayacağını’ açıkladı.

İsrail: Bizim futbolcumuz

İsrail Futbol Federasyonu Sözcüsü Emir Efrat ise Hatib’in 2001-2002 sezonundan beri federasyonlarında kaydı olan İsrail vatandaşı bir futbolcu olduğunu, hiçbir zaman Batı Şeria Ligi’ne transfer talebinde bulunmadığını belirtti. Efrat, “Transferler federasyonlar arasında, uluslararası bir belgeyle onaylanır, FIFA da denetler. İsrail Futbol Federasyonu, Hatib’in başka bir federasyona kayıt yaptırmasına hiçbir zaman onay vermemiştir” diye konuştu.

FIFA transfer krizi için arabulucu olacak

Filistin ve İsrail arasında diplomatik ilişki olmadığı için Ali Hatib’in İsrail takımına transferiyle ilgili krizin çözümünde arabuluculuk görevi, tün transfer anlaşmazlıklarında olduğu gibi doğrudan FIFA’ya düşüyor. Haaretz’e konuşan Cebel el Mukkaber’in antrenörü Samir İssa, FIFA’ya şikâyet dilekçesi vermeye hazırlandığını belirtip “İsrail Filistin arasında resmi ilişkilerin olmaması, İsrailli takımların gelip rast gele oyuncularmızı avlayabileceği anlamına gelmiyor” diye çıkıştı. Filistin Milli Takımı’nda da oynayan 22 yaşındaki Hatib ise “Yanlış bir şey yapmadım. Profesyonel bir futbolcuyum ve bu şansı kaçırmak istemedim” dedi. Anlaşmazlık durumlarında genellikle ‘futbolcunun yanında’ tavır alan FIFA’nın oyuncuya geçici lisans vererek futbol hayatını sekteye uğratmadan sürdürmesi bekleniyor.

(radikal)