Efes ile Galatasaray Avrupa'da kapışıyor

Turkish Airlines Euroleague’de mücadele eden iki temsilcimiz; Anadolu Efes ve Galatasaray Medical Park Top 16 E Grubu ilk maçında bu akşam karşı karşıya gelecekler.

Efes ile Galatasaray Avrupa'da kapışıyor
Efes ile Galatasaray Avrupa'da kapışıyor
GİRİŞ 18.01.2012 00:03 GÜNCELLEME 18.01.2012 00:03

Turkish Airlines Euroleague Top 16 E Grubu ilk maçında Anadolu Efes ile Galatasaray Medical Park bu akşam Sinan Erdem Spor Salonu’nda karşılaşacak. Türk basketbolunun iki önemli takımının karşılaşacağı mücadele saat 20.30’da başlayacak ve NTV Spor’dan da canlı olarak yayınlanacak.

Bu karşılaşma ayrıca Türk takımlarının Euroleague tarihinde ilk kez Top 16'da karşı karşıya geleceği, ilk maç olma özelliğini taşıyor. Öte yandan bu karşılaşma için yapılan protokol sonucu Galatasaray taraftarlarına 310-311-312-313 bloklarında olmak üzere 1000 kişilik yer ayrıldı.

ANADOLU EFES TOP 16’DA 10. KEZ BOY GÖSTERECEK

Turkish Airlines Euroleague’de ilk turda C Grubu’nda yer alan Anadolu Efes 5 galibiyet 5 mağlubiyet ile grubunu üçüncü sırada tamamlamıştı. Ayrıca Beko Basketbol Ligi’nde normal sezonun ilk devresi Anadolu Efes’in liderliği ile sona erdi. Lacivert Beyazlılar oynadığı 15 maç sonunda 13 galibiyet 2 mağlubiyet alırken 28 puan toplamayı başardı.

Galatasaray Medical Park’ı konuk edecek olan Anadolu Efes rakibi ile Avrupa arenasında ilk kez karşılaşacak.

2001-02 sezonunda ilk kez ULEB Avrupa Ligi’ne katılan lacivert beyazlılar ligdeki 11. sezonunu yaşarken; bu 11 sezonda tam 10 kez Top 16’ya yükseldi. ULEB Avrupa Ligi’nde bugüne kadar 197 karşılaşmaya çıkan Anadolu Efes bu karşılaşmaların 108’inden galibiyet (% 55) ile ayrıldı. Lacivert beyazlılar Top 16 turunda ise 10 sezonda toplam 54 karşılaşma yaptı ve bu karşılaşmaların 25’inden galibiyet (% 46) ile ayrıldı.

Lacivert beyazlılar CSKA Moskova ile ULEB Avrupa Ligi’nde geçmişte sekiz kez karşılaşırken; bu karşılaşmaların ikisinden galibiyet ile ayrıldı. Top 16 Turu’nda iki kez karşılaşan iki takım birbirlerine birer kez üstünlük sağladı.Olympiacos ile Anadolu Efes’in ULEB Avrupa Ligi’nde yaptığı karşılaşmaların tümü ilk turda gerçekleşirken; iki takımın bugüne kadar oynadığı 12 karşılaşmanın sekizinden Anadolu Efes galibiyet ile ayrıldı. Lacivert beyazlılar Olympiacos ile Top 16 turunda ilk kez karşılaşacak.

Anadolu Efes 2011-12 sezonu Top 16 Grubu’nun birinci haftasında karşılaşacağı ve ULEB Avrupa Ligi’nde ilk kez boy gösterecek olan Galatasaray Medical Park ile Avrupa arenasında ilk kez mücadele edecek.Türk takımları ile Avrupa Kupaları’nda bugüne kadar altı kez karşılaşan Anadolu Efes bu karşılaşmaların dördünden galibiyet ile ayrıldı. Anadolu Efes 1995-96 sezonunda Koraç Kupası’nı kazandığı sezonda Fenerbahçe ile çeyrek finalde karşılaşırken rakibini bir kez mağlup etti ve averaj ile bir üst tura yükseldi.

1997-98 sezonunda Avrupa Ligi’nde ikinci turda Türk Telekom ile karşılaşan Anadolu Efes rakibini iki maçta da mağlup ederken; 1999-00 sezonunda Avrupa Ligi’nde ikinci tur grubunda bu kez Ülker ile eşleşen lacivert beyazlılar rakibini bir kez mağlup etti ve sonrasında Avrupa Ligi üçüncülüğüne uzandı.Türk takımlarından Ülker ULEB Avrupa Ligi'nde 2001-02 sezonundan 2006-07 sezonuna kadar beş sezon Top 16’ya kalırken; 2006-07 sezonunda ULEB Avrupa Ligi’ne katılmaya başlayan Fenerbahçe ise altıncı sezonunda dördüncü kez Top 16 karşılaşmaları oynayacak.

Takım istatistiklerinde Anadolu Efes Turkish Airlines Euroleague’de 72,1 sayı ortalaması ile oynarken 2 sayı çizgisinden %47.9, 3 sayı bölgesinden %33.3 isabet oranı elde ederken faul atışlarından ise %71.3 başarı yüzdesi yakaladı. Lacivert Beyazlıların en skorer oyuncusu ise 13.2 ortalama ile Sasha Vujacic. Dusko Savanovic 4.6 ribaund ile bu alanda ilk sırada bulunurken Kerem Tunçeri de 4.8 ortalama ile en çok asist yapan oyuncu durumunda.

TÜRK BASKETBOLU ADINA GÜZEL BİR GECE OLACAK

Anadolu Efes başantrenörü Ufuk Sarıca Türk basketbolu adına güzel bir gece olacağını söyledi.

Karşılaşmayı değerlendiren Sarıca yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Her şeyden önce iki Türk takımının Avrupa arenasındaki mücadelesinde basketbol adına güzel bir gece olacağını düşünüyorum. Sonuç olarak bir Avrupa Ligi maçı oynayacağız. Bizim için diğer maçlardan farklı değil. Ama Top 16’ya kazanarak başlamak ve ufak da olsa bir avantaj elde etmek istiyoruz. Galatasaray çok iyi bir takım. Maçın bütününü mutlaka çok iyi oynamamız gerekiyor.”

GALATASARAY MEDİCAL PARK

Turkish Airlines Euroleague’de ilk turda D Grubu’nda mücadele eden Galatasaray Medical Park ise 4 galibiyet 6 mağlubiyet alırken grubunu dördüncü sırada tamamlayıp ilk kez yer aldığı bu organizasyonda adını Top 16’ya yazdırma başarısı gösterdi. Galatasaray Medical Park ayrıca Beko Basketbol Ligi’nde ilk devreyi ikinci sırada tamamladı. Sarı Kırmızılı takım 12 galibiyet 3 yenilgi alırken bu mağlubiyetlerden birisini de Anadolu Efes’e karşı aldı. İki ekip arasında bu sezon Abdi İpekçi Spor Salonu’nda oynanan mücadeleyi 69-61’lik skorla Anadolu Efes kazanmıştı.

Sarı Kırmızılılar Avrupa’da %69.4 sayı ortalaması elde ederken 2 sayı bölgesinden %50.5 isabet oranı ile oynuyor. 3 sayı çizgisinin gerisinden %32.2 ortalama ile oynayan Galatasaray Medical Park faul atışlarından da %69.1 isabet oranı elde etti. Takımın en skorer oyuncusu ise 9.8 ortalama ile Luksa Andric. Joshua Shipp de 5.2 ribaund ortalaması elde ederken Jamon Lucas da 3 asist ortalaması ile oynuyor.

Ayrıca her iki takımda da daha önce birlikte oynamış birçok oyuncu bulunuyor. Sarı Kırmızılı takımın oyuncularından Preston Shumpert daha önce Anadolu Efes forması giyerken Kerem Tunçeri, Cenk Akyol ve Kerem Gönlüm ile birlikte oynamış 2009 yılındaki şampiyon olan takımda da forma giymişti. Şuan Sarı Kırmızılı formayı giyen Milli oyuncu Ender Arslan da Anadolu Efes’in alt yapısından yetişmiş ve bu takımla birlikte 5 Lig Şampiyonluğu ile Türkiye Kupası kazanmıştı.

Galatasaray alt yapısından yetişen ve şuanda Anadolu Efes formasını giyen tecrübeli oyun kurucu Kerem Tunçeri 1997-2000 yıllarında Sarı Kırmızılı formayı giymişti. Cenk Akyol da 2007-08 sezonunda Galatasaray’da kiralık olarak oynamıştı. Ermal Kurtoğlu da geçtiğimiz sezon Galatasaray Medical Park takımında forma giymiş ve play-offlarda mücadele etmişti.

E GRUBU’NDAKİ DİĞER RAKİPLER

Turkish Airlines Eurolegaue Top 16 E Grubu’nda yer alan temsilcilerimizin grubunda CSKA Moskova ve Olimpiacos takımları bulunuyor.

Kupanın en güçlü takımı olan CSKA Moskova ilk turda B Grubu’nda yer alırken oynadığı 10 maçtan da galibiyetle ayrılarak Top 16’ya adını yazdırdı. Ayrıca Rus ekibi bu sezon Avrupa’da yenilgi yüzü görmeyen tek takım. Olimpicos ise ilk turda bir diğer temsilcimiz Fenerbahçe Ülker ile A Grubu’nda yer almıştı. Yunan ekibi 6 galibiyet 4 mağlubiyet ile grubunu averajla ikinci sırada tamamlayarak Top 16’ya kalmıştı.

KAYNAK: CİHAN