Deniz sporlarında Türkiye'nin yılı olacak

Avrupa'da, deniz sporları açısından 2012 yılı Türkiye'nin yılı olacak.

Deniz sporlarında Türkiye'nin yılı olacak
Deniz sporlarında Türkiye'nin yılı olacak
GİRİŞ 05.12.2011 11:45 GÜNCELLEME 05.12.2011 11:45

Türkiye'deki yelken yarışları, Paris'te devam eden 51. uluslararası denizcilik fuarında tanıtılıyor.

Türkiye'deki yarışların organizasyon komitesi başkanı Cumali Varer, A.A.'ya yaptığı açıklamada, Avrupa'nın en önemli iki tekne yarışının Türkiye odaklı yapılacağını duyurdu. Varer, Avrupa'nın gündeminde mayıs ayından başlayarak, eylül ayına kadar deniz sporlarında İstanbul, Bodrum ve İzmir'in önemi bir yer teşkil edeceğini söyledi.

Varer, bu yarışların Türkiye'nin tanıtımında önem rol oynayacağı görüşünü dile getirdi.

''IMOCA Ocean Racing'' dünya şampiyonası serilerinden birisi olan ''Europa Race", İstanbul'dan başlayıp sırasıyla İspanya'nın Barcelona, İngiltere'nin Portsmouth limanlarından sonra Fransa'nın Atlantik kıyısında sona erecek. Yarışın hangi Fransız limanında sona ereceğine daha sonra karar verilecek.

Bu yıl ikinci kez düzenlenen yarışlar büyük teknelerin mücadelesine sahne olacak. İki yıl önce ilki yapılan bu yarışın startını İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı.


-Figaro yarışları-


Türkiye odaklı ikinci yarışta, solo (tek kişilik) Figaro tipi tekneler mücadele edecek. Bu yıl final İzmir'de yapılacağı için yarışın adı ''İzmir Cup'' olarak belirlendi.

Eylül ayında start alacak bu yarış Fransa'nın güneyinde baslayıp sırasıyla Sicilya, Atina, Bodrum limanlarından sonra İzmir'de sona erecek.

Daha önce ''İstanbul Cup'' adıyla yapılan ve bu kez ''İzmir Cup'' olarak düzenlenen yarış bu yıl 5'inci kez gerçekleştirilecek.

Toplam dört etaptan oluşan bu yarışın ilk etabı Fransa'dan başlayacak ve İtalya'nın Sicilya adasının Siraküza sahilinde sona erecek. İkinci etap Siraküza-Atina, üçüncü etap Atina-Bodrum ve son etap ise Bodrum-İzmir olarak belirlendi.

Figaro tipi yatların Fransa şampiyonasının final yarışı da bu vesileyle İzmir'de sona erecek ve İzmir Cup aynı zamanda Fransa şampiyonasının finalini oluşturacak.

 Fransa şampiyonası toplam 3 yarıştan oluşuyor. Toplam üç etabın, birisini İzmir Cup olmak üzere iki uluslararası yarışla birlikte, üçüncüsünü Fransa kıyılarında organize edilen yarış oluşturuyor.

Türkiye'de yapılacak yelken yarışlarının tanıtıldığı 51. Paris Denizcilik Fuarı, dünyanın dört bir yanından gelen deniz tutkunlarını ağırlıyor. 11 Aralık'ta sona erecek fuarı, yaklaşık 250 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

AA