Engelli basketçinin 'ağabeylik' dersi

41 Yaşındaki engelli basketbolcu Duran Tak, spor hayatının bitmesini göze alarak, bir yıldır diyalize giren kardeşi Eray Tak'a böbreğini bağışladı.

Engelli basketçinin 'ağabeylik' dersi
Engelli basketçinin 'ağabeylik' dersi
GİRİŞ 07.11.2011 16:26 GÜNCELLEME 07.11.2011 16:26

Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi'nde mücadele eden KKTC Turkcell takımında forma giyen 41 yaşındaki engelli basketbolcu Duran Tak, spor hayatının bitmesini göze alarak, bir yıldır diyalize giren kardeşi Eray Tak'a böbreğini bağışladı.

KKTC'nin Güzelyurt ilinde yaşayan 35 yaşındaki elektrik teknisyeni Eray Tak'ta ailesel Akdeniz ateşine bağlı olarak böbrek yetmezliği gelişti. 3 yıl boyunca ilaçlarla tedavisine devam edilen Eray Tak, son bir yıldır ise diyalize girmeye başladı. KKTC'de organ bağışı yasası olmadığı için Eray Tak, organ nakli için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'ne geldi. Tetkikleri yapılan Eray Tak'a 6 kardeşi böbreğini vermek için sıraya girdi. 6 kardeşinin hepsinin organ dokularının kendisi ile uyum sağlaması üzerine sırayı en büyük ağabey Duran Tak (41) aldı. 4 yaşında geçirdiği çocuk felcine bağlı olarak yürüme güçlüğü çeken ağabey Duran Tak, ayrıca KKTCELL Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nda basketbol oynuyor. Evli ve 2 çocuk sahibi ağabey Duran Tak, engeline rağmen kardeşine böbreğini vermeye karar verdi. Yapılan sok tetkiklerin ardından engelli ağabey Duran Tak'tan alınan böbrek, kardeşi Eray Tak'a başarı ile nakledildi.

HEPSİ GÖNÜLLÜ OLDU

4 yaşında geçirdiği çocuk felcine bağlı olarak yürüme güçlüğü çektiğini ifade eden ağabey Duran Tak, "Biz 7 kardeşiz. Kardeşim bir yıldır diyalize giriyordu. Kardeşlerimiz aramızda oturup karar verdik. Hepimiz gönüllü olduk. Birbirimize çok bağlı bir aileyiz. KKTC'de maalesef organ nakli yasası olmadığı için buraya geldik. Bütün kardeşler organ bağışında bulunmak istediği için, sıranın büyükten küçüğe doğru gitmesini kararlaştırdık. Hangimizin dokuları uyarsa o, bağışta bulunsun dedik. En büyük ben olduğum için ilk testlerden ben geçtim. Benim dokuların uyumlu çıktı. Böbreğimi kardeşime bağışladım. Her şey yolunda gidiyor. Çok mutluyum" dedi.

KARDEŞİ YENİDEN DOĞMUŞ GİBİ OLDU

KKTC Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı'nda basketbol oynadığını hatırlatan ağabey Duran Tak, "Ayrıca Türkiye süper liginde mücadele ediyoruz. Geçen yıl ligi 3 tamamladık. Şimdi aynı sıkıntıyı ben, yaşamış olsam kardeşlerimde benim için organını verir. Tek böbrekle yaşamanın bir sıkıntısı olmayacak inşallah. Bağışladığım organla kardeşim yeniden doğmuş gibi oldu. Spor hayatımda bu bağışın bir sakınca doğuracağını düşünmüyorum. Spor yapmaya devam etmek istiyorum. Ama son kararı doktorlarım verecek" diye konuştu.

"AĞABEYİM CANIMA CAN KATTI"

Ağabeyin bağışladığı böbrekle hayata yeniden 'merhaba' dediğini ifade eden Eray Tak, "Bütün ailemin bana böbrek vermek için birlikte hareket etmesine çok sevindim. Hiçbir zaman başkasının yapamayacağı bir şey. En büyük ağabeyim engelli, normal insanlar bile organını bağışlamak istemiyor. Benim ağabeyim bana fedakarlık yaptı. Yeniden canıma can kattı. Küçük bir çocuğum var. Belkide uzun yıllar bu böbrek ile yaşayıp onun mürüvvetini göreceğim. Belki tekrar çocuğum olacak. Bunu da ağabeyime borçlu olacağım. Her zaman herkesin bu duyarlılığı göstermesini istiyorum" şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ise Duran Tak'ın genel sağlık durumunun iyi olduğunu ve ameliyat yaralarının iyileşmesinin ardından yaklaşık 3-4 ay sonra basketbol oynamaya tekrar başlayabileceğini kaydetti.

iha