TFF'nin modeli dünyaya örnek oldu

Fenerbahçe-Manisaspor maçına 46 bin kadın ve çocuğun gelmesi İspanya, Portekiz ve Latin Amerika

TFF'nin modeli dünyaya örnek oldu
TFF'nin modeli dünyaya örnek oldu
GİRİŞ 22.09.2011 13:22 GÜNCELLEME 22.09.2011 09:58

Ole gazetesi, Arjantin’in sık sık tribün olaylarına sahne olması nedeniyle seyircisiz maçların kadın ve çocuklara açılması için federasyona çağrı yaptı

Türkiye’de seyircisiz maç dönemini bitiren Futbol Fedarasyonu’nun önceki akşam yapıan Fenerbahçe-Manisaspor karşılaşmasını, sarı-lacivertli kulübün cezası nedeniyle, kadınlara ve yanlarında anneleri olması koşuluyla 12 yaşından küçük çocuklara açması, İspanya, Portekiz ve Latin ülkelerinde şaşkınlıkla karşılandı.

Güney Amerika’nın en büyük haber ajansı ANSA, “Türkiye’de şiddetin statlara getirdiği kadın ve çocuklar” başlığını kullanarak, Turkiye Futbol Federasyonu’nun şiddeti bu yöntemle durdurmak istediği savunuldu.

Associated Press ajansının İspanyolca haberinde, “Türkiye’deki seyircisiz maçlarda, bundan sonra kadınlar ve çocuklar statlara girebilecek. Türkiye Futbol Federasyonu şiddeti önlemek için radikal karar aldı” ifadeleri kullanıldı.

Güney ve Kuzey Amerika’nın en büyük spor kanalı ESPA, “Yaratıcı ceza, 40 binin üzerinde kadın ve çocuğu maça koşturdu” yorumunu yaptı.

Eurosport’un İspanyol versiyonunda, 12 yaşından büyük erkek seyircilerin alınmadığı Fenerbahçe-Manisaspor maçının ilginç görüntülere sahne olduğunun altını çizdi. Portekiz medyası da maça geniş yer verdi. Ülkenin en önemli kanalı TVI24’deki haberde, “Ceza olarak sadece kadınlar ve çocuklar maça alındı. Federasyon şiddeti kadınlar ve çocuklarla bitirmek istiyor” yorumunu yaptı.

Arjantin medyası Türkiye’deki uygulamanın kendileri için örnek olabileceğine dikkat çekti. Spor gazetesi Ole, “Önce çocuklar ve kadınlar” başlığı altında verdiği haberde, Arjantin futbolunun sık sık şiddet olaylarına sahne olduğunu ifade ederek, Türkiye’deki gibi seyircisiz oynanmasına karar verilen maçlara kadın ve çocukların alınabileceğine vurgu yaptı. Haberde, Arjantin Futbol Federasyonu’ndan uygulamayı başlatmak için hemen harekete geçmesi istendi. Arjantin’in bir diğer önemli gazetesi La Nacion, “Futboldaki şiddete Türk usulü çözüm” başlığıyla haberi duyurdu.

Brezilya’nın en önde gelen spor gazetesi UOL Esporte, “Fenerbahçe Stadı sadece kadın ve çocuklara açıldı” başlığını attı.

İspanyol Futbol Federasyonu yetkilileri ise Türkiye Futbol Federasyonu’nun aldığı karara saygı duyduklarını belirtirken, uygulamanın La Liga için geçerli olamayacağının altını çizdi. Kararın ayrımcılığa gireceğini dile getiren İspanyol yetkililer, “Bütün statlarımızda onlarca güvenlik kamerası var. Şiddete başvuranlar hemen tespit ediliyor. İspanya’da seyircisiz maç dönemi çoktan kapandı” yorumunu yaptılar.

MİLLİYET