EYOF, Trazon'da hutbe konusu oldu

Trabzon'daki camilerde Cuma vaazı ve hutbesinde, 23-30 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF) konu edildi.

EYOF, Trazon'da hutbe konusu oldu
EYOF, Trazon'da hutbe konusu oldu
GİRİŞ 22.07.2011 18:05 GÜNCELLEME 22.07.2011 18:05

Trabzon'daki camilerde Cuma vaazı ve hutbesinde, 23-30 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF) konu edildi.

İl Müftüsü Veysel Çakı, Cuma namazından önce Çarşı Camisi'nden yaptığı ve merkezi sistemle diğer camilerde de dinlenen vaazında, EYOF ile ilgili tanıtıcı bilgiler verdi. Müftü Çakı, oyunları nedeniyle Trabzon’a gelen sporcu ve aileleri ile yabancı seyircileri çok iyi bir ev sahipliği yapılmasının önemine dikkat çekti.

Müslüman Türk milletinin misafirperverliğiyle tanındığına vurgu yapan Çakı, ''Bu yüce milletin her ferdi misafirperverliği, dindarlığın bir gereği bilir ve misafire 'tanrı misafiri' der. Onları güler yüzle karşılar, elden geldiğince izzet ve ikramda bulunarak konukseverliğinin en güzel örneklerini sergiler. 23-30 Temmuz 2011 tarihleri arasında Avrupa Gençlik Olimpiyatları ilk defa ülkemizde ve ilimizde yapılacaktır. Aylar süren hazırlıklarla ilimize birçok tesis kazandırılmıştır. 49 Avrupa ülkesinden 4 bin sporcu ilimize gelecektir. Onların hocaları, velileriyle birlikte yaklaşık 9-10 bin misafirin ilimize gelmesi bekleniyor. Bu konuda halkımızın, misafirperverliğimizi, Müslüman kimliğimizi çok iyi temsil edeceğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Müftü Çakı, gelecek misafirleri güler yüz gösterme, alışverişlerinde fırsatçılık yapmama, trafik kurallarına riayet, çevre temizliği, davranışlarımızda ağırbaşlılık gibi konulara hassasiyet göstereceklerine inandığını dile getirdi.

Gelen sporcu ve ailelerinin belki de ilk defa bir camiyi, Müslüman bir toplumu göreceğini, ilk defa ezan dinleyeceğine değinen Çakı, sözlerine şöyle devam etti: “Bu konularda ortaya konulacak yanlış bir davranış, İslam dininin, kültürümüzün, dolayısıyla milletimizin imajının zedelenmesine sebep olacaktır. Misafirlere iyi davranmak, gerekli ilgiyi ve kolaylığı göstermek, dinimizin ve kültürümüzün en güzel miraslarından biridir. Ülkemizi, insanımızı, şehrimizi iyi tanıtalım. Dini, milleti, kültürü ne olursa olsun misafirlere güler yüz ve en güzel ilgiyi göstermek Allah'ın razı olduğu, ahlaki bir davranış olacaktır. Bize yakışan da budur.''

Daha sonra Çarşı Camisi'ndeki hutbede de Müslüman Türk milletinin misafirperverliğiyle tanındığına vurgu yapıldı. İslam dininin yardımlaşma ve dayanışmayı emrettiği belirtilen hutbede, Müslümanların her türlü davranışlarını bir ibadet-kulluk şuuru, Allah'a hesap verme iç disiplini içerisinde gerçekleştirdiği, misafirlere iyi davranmanın da bu anlayış ve inancın neticesi olduğuna dikkat çekildi.