Şike depreminde ikinci dalga

Şike operasyonunda futbol camiası yeni bir dalga ile sarsıldı

Şike depreminde ikinci dalga
Şike depreminde ikinci dalga
GİRİŞ 12.07.2011 08:27 GÜNCELLEME 12.07.2011 06:00
Şike depreminde ikinci dalga
Aralarında Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, eski Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, eski Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar ve Ankaragücü kalecisi Serdar Kulbilge'nin de bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, yönetici Serdal Adalı, Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Konyaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural ile Sinan Engin de ifadeye çağrıldı.

Şike operasyonunda futbol camiası yeni bir dalga ile sarsıldı. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın tutuklanma kararı sıcaklığını korurken, polis dün sabah 11 kişiyi daha gözaltına aldı. Bu isimler arasında Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, eski Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, eski Milli Takımlar Sorumlusu Levent Kızıl, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar ve Ankaragücü kalecisi Serdar Kulbilge de bulunuyor.Sadri Şener, sağlık kontrolünden sonra Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Şener, bina girişinde yaptığı kısa açıklamada, "Konuyla ilgili bir bilgim yok, burada bana söyleyecekler." dedi. Nevzat Şakar ise Emniyet binasında bulunduğu sırada rahatsızlanması sebebiyle hastaneye kaldırıldı.

Operasyon kapsamında Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu, yönetici Serdal Adalı, Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Konyaspor Teknik Direktörü Yılmaz Vural, eski menajer Sinan Engin ve İstanbulsporlu İbrahim Akın'ın da ifade vermeye çağrıldığı bildirildi. Ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, soruşturmanın bu aşamasında Türkiye Futbol Federasyonu'na belge göndermeyeceği öğrenildi.

Türkiye dün İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın bir haftadır yürüttüğü şike operasyonunda ikinci dalga ile uyandı. Önceki gün F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın tutuklandığı soruşturma kapsamında yine önemli isimler gözaltına alındı. Teknik direktörler Rıza Çalımbay, Tayfur Havutçu ve Yılmaz Vural ile eski futbolculardan Sinan Engin'in de ifadesinin alınacağı öğrenildi.

Aralarında Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, eski Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mamut Özgener ve yönetici Levent Kızıl, geçen sezon Gençlerbirliği'nde oynayan, bu sezon Ankaragücü'ne transfer olan kaleci Serdar Kulbilge, eski TFF yöneticisi Ufuk Özerten, TFF çalışanı Seyit Kalender, Ankaragücü eski yöneticisi ile eski TFF başkan danışmanı Mümtaz Karakaya olmak üzere çok sayıda isim İstanbul Emniyeti'ne getirildi. Türkiye Futbol Federasyonu yöneticilerinden Ufuk Özerten, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Ören beldesinde teknede gözaltına alındı. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde sorguya alındı. Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, dün gece sorgu esnasında rahatsızlanarak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Bu arada Trabzonspor İdari Menajeri Caner Çuvalcıoğlu ve Genel Sekreter Hasan Yener de ifadeye çağırıldı.

Emniyet müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki binasına garaj kapısından alınan Trabzonspor Başkanı Şener, yaptığı kısa açıklamada, "Konuyla ilgili bir bilgim yok, emniyette bana söyleyecekler." dedi. İkinci dalga operasyonunda yaklaşık 50 kişinin ifadesine başvurulacağı öğrenildi. Geçtiğimiz hafta başlayan, 59 kişinin gözaltına alındığı şike soruşturmasında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'la birlikte 26 kişi tutuklanmıştı.

MAHMUT ÖZGENER TATİLDEN ÇAĞRILDI

Tatil için gittiği İzmir'de polisin kendisine telefonla ulaşarak gözaltı tebligatı yaptığı eski Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'den ilk uçakla İstanbul'a gelerek Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde ifade verdi. Bir süre önce görevini Mehmet Ali Aydınlar'a bırakan Mahmut Özgener'in de yürütülen soruşturma kapsamında teknik takibe takıldığı ve şüphelilerden Olgun Peker ve Aziz Yıldırım ile telefon görüşmelerinin kayıtlarının bulunduğu belirtildi.

Gözaltına alınan futbolcu Serdar Kulbilge'nin ise Fenerbahçe'nin geçen sezon Ankara'da Gençlerbirliği'ni 4-2 yendiği maçta şike yapmak, Trabzonspor'un Gençlerbirliği'ni 2-1 yendiği maçta teşvik primi almak ve şike yapmakla suçlandığı öğrenildi. Sekiz ilde sürdürülen operasyon kapsamında gözaltına alınan şüpheliler İstanbul'a getirildi. Soruşturma kapsamında ilerleyen günlerde yeni dalgaların da gelmesi bekleniyor.

ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI DA SORULACAK

Ziraat Türkiye Kupası finaline yönelik şike iddialarıyla ilgili olarak ismi gündeme gelen Beşiktaş Yönetim Kurulu Üyesi Serdal Adalı ile finalist takım İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un oyuncusu İbrahim Akın'a da ifadelerine başvurulmak üzere çağrı yapıldığı öğrenildi. Adalı'nın maçtan önce Akın ile irtibata geçerek kendisini Beşiktaş'a transfer ettireceği iddia edildi.

Beşiktaş Futbol Komitesi Başkanı Serdal Adalı, Siyah-Beyazlı takımın Avusturya kampından İstanbul'a döndü. Dün sabah erken saatlerde savcılık tarafından telefonla aranan Adalı, Beşiktaş'ın ve kendisinin isminin farklı yerlere çekilmeye çalışıldığını vurgulayarak süreci anlattı. Tecrübeli yönetici, verilemeyecek hesabının olmadığını vurgulayarak, "Sabah 8'de savcılıktan telefon geldi. Bilgime başvurulacağı, onun üzerine savcılığa davet edildiğim söylendi. Ben de ilk uçakla İstanbul'a ulaşıp ifademi vereceğimi belirttim. Kamp bitimini beklememi de istediler fakat, ben adaletin gecikmeden tecelli etmesi taraftarıyım. Her gün bir sürü yalan dolan iddialarla futbol komitesi başkanı olarak benim üzerimden Beşiktaş'ı olaylara ortak etmek isteyen bazı zümreler var. Onlara fazla malzeme olma niyetinde değilim." dedi. Bu arada Trabzonlu bir grup taraftar, TFF'nin F.Bahçe hakkındaki kararını protesto etti. Yaklaşık 50 kişilik taraftar grubu, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinin karşısında toplandı. Bir süre protestolarını sürdüren gruptakiler, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

'Fener ne veriyorsa iki katını verin anlaşalım'

Futbolda şike soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk'in talimatı ile dün ikinci dalga operasyonlar yapıldı. Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig'de 2010-2011 sezonunda oynanan maçlarda yaşanan şike olaylarına karıştıkları iddia edilen isimler gözaltına alındı. Şike operasyonunun ikinci dalgasıyla ilgili ayrıntılar da ortaya çıktı. Gözaltına alınan Trabzonsporlu yöneticilerin, Sivasspor ile Karabükspor maçlarında şike yapmak için girişimlerde bulunduğu ancak parayı göndermediği iddia edildi. Trabzonspor yöneticilerinin, Fenerbahçe'nin Sivasspor maçında şike yapmak için anlaştığını öğrenince Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz ile görüştükleri, Odyakmaz'ın, "Fener'in verdiğinin iki katını verin, anlaşalım." demesi üzerine Odyakmaz ile Trabzonsporlu eski yönetici ve işadamı Zeki Mazlum'un anlaştığı; ancak istenilen paranın toplanarak Sivas'a gönderilemediği iddia edildi. İkinci dalga operasyonda aralarında menajer Sinan Engin, Rıza Çalımbay ve Tayfur Havutçu'nun bulunduğu toplam 45 kişinin de ifadesine başvurulacağı öğrenildi. Gözaltı listesinde bulunan birçok kişinin yurtdışında bulunduğu belirlendi. Yurtdışında bulunan şüphelilere telefonla ulaşılarak tebligat yapıldığı ve önümüzdeki günlerde Organize Suçlar Şubesi'ne gelecekleri açıklandı.

GÖZALTINA ALINANLAR

Mahmut Özgener Eski TFF Başkanı

Sadri Şener Trabzon Başkanı

Nevzat Şakar Trabzon Asbaşkanı

Mümtaz Karakaya A.Gücü eski yöneticisi

Ufuk Özerten Eski TFF yöneticisi

Levent Kızıl Eski TFF yöneticisi

Zeki Mazlum İşadamı

Özkan Kılık Eski Futbol Fed. Mali İşler Müdürü

Serdar Kulbilge Ankaragücü kalecisi

Seyit Kalender TFF çalışanı

Renat Sezar TFF çalışanı

Elimizde şike delili yok, işlem için iddianameyi bekleyeceğiz

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Spor Toto Süper Lig'in planlandığı şekliyle devam edeceğini, şike iddialarına yönelik disiplin soruşturmasını cumhuriyet savcılığının iddianamesini hazırlayıp mahkemece kabul edilmesinden sonra başlatacaklarını açıkladı.

Futbolda şike soruşturmasını 3 Tem-muz'dan bu yana ciddiyetle takip ettiklerini belirten Aydınlar, Süper Lig başkanlarıyla dün yapılan toplantıda konuyu masaya yatırdıklarını anlattı. TFF yönetim kurulunun toplanarak karar aldığını kaydeden Aydınlar, "Bu konuda kamuoyunun soğukkanlılıkla hareket etmesini bekliyoruz. TFF'nin elinde herhangi bir delil ve kanıt yoktur. Herhangi bir işlem de başlatılamamaktadır. Bu konuda hazırlanan iddianamenin cumhuriyet mahkemesince kabul edilmesi halinde konuyla ilgili soruşturma başlatılacaktır. Alacağımız kararın herkesi mutlu etmeyeceğinin farkındayız. Bugün birlik ve beraberlik günüdür. FIFA ve UEFA ile temas içinde olacağız." dedi.

Ligin planlandığı gibi 5 Ağustos'ta başlayacağını hatırlatan Mehmet Ali Aydınlar sözlerine şöyle devam etti: "31 Temmuz'daki Süper Kupa finali Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanacaktır. Lig zaten tescil edildiği şekilde UEFA'ya bildirilmiştir. UEFA'ya bir bildirim yapılmasına gerek yoktur. UEFA ve FIFA ile temas halindeyiz. Birlikte hareket edeceğiz. Kulüpler bu durumdan en az zararla nasıl çıkar, bunu düşünüyorlar. Biz Türk futbolunu bu durumdan en az hasarla çıkarmaya çalışacağız. Bize güvensinler. Takımlar Şampiyonlar Ligi'ne lig sıralaması nasılsa öyle gidecek."

Kulüpler Birliği: Tek ses, tek yüreğiz

Türk futbolunda yaşanan şike depreminin ardından, Türkiye Futbol Federasyonu binasında toplanan Kulüpler Birliği 5,5 saatlik toplantının ardından basın açıklaması yaptı. Toplantıya en yaşlı üye sıfatıyla Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav başkanlık etti.

Toplantıda takımları, kulüp başkanları temsil ederken Fenerbahçe adına yöneticiler Ali Koç ve Nihat Özdemir katıldı. Galatasaray adına Ali Dürüst toplantıya katıldı. İlhan Cavcav yaptığı kısa basın açıklamasında toplantıyı federasyonun daveti ile gerçekleştirdiğini ve 8 gündür kamuoyunda yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzerine bir araya geldiklerini belirtti.

Saat 14.00'te başlayan toplantıda tüm başkan ve yöneticilerin görüşlerini bildirdiğini belirten Cavcav, "Türk futbolunu en değerli markası olan Süper Toto Süper Lig'in kulüp başkanları olarak tek ses, tek yüreğiz. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz." şeklinde konuştu. Şike konusunda aralarında yüzde yüzlük mutabakat sağlandığını belirten Cavcav, kulüplerle ilgili son kararı Futbol Federasyonunun vereceğini hatırlattı. Kulüpler Birliği 8 gündür devam eden şike soruşturmasına yönelik yapılan haberleri de eleştiren Cavcav, "Basın yayın organlarında yapılan yargısız infazı kabul etmemiz mümkün değildir." dedi. Oldukça kısa süren açıklama Türk futbolu adına daha iyi bir geleceğe yönelik temenni ile sonlandırıldı.

Öte yandan toplantı öncesinde konuşan Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal kendi takımları bünyesinde ismi şikeye karışanlarla yargılama sonunda suçsuz bulunsalar dahi birlikte çalışmayacaklarını söyledi. Antalyaspor Başkanı Hasan Akıncıoğlu ise şikeyle ilgili olarak "Türk futbolu adına utanç içindeyiz. Federasyon ve yargı gerekeni yapacaktır." dedi.