Beşiktaş, seyircisiz maçı lig için istiyor

Beşiktaş Kulübü Hukuk İşlerinden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akpınar, Kayserispor maçı nedeniyle verilen seyircisiz oynama cezasıyla ilgili Tahkim Kurulu'na yapacakları itirazın gerekçeleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Beşiktaş, seyircisiz maçı lig için istiyor
Beşiktaş, seyircisiz maçı lig için istiyor
GİRİŞ 28.03.2011 22:22 GÜNCELLEME 28.03.2011 22:22

Ahmet Akpınar, siyah-beyazlı kulübün internet sitesine yaptığı açıklamada, kulübe Futbol Disiplin Talimatnamesi'nin 52-5 bendi gereğince 4'üncü kez ihlalden dolayı, ceza verildiğini belirterek, şunları ifade etti:

''Maddeye göre bu cezayı alan kulüp bir resmi müsabakayı seyircisiz oynar, ayrıca ikinci fıkrada öngörülen 60 bin lira para cezasını öder. Aynı maddenin 9. bendinde ise, 'Bu maddede anılan fiiller yönünden lig ve kupa müsabakaları ayrı değerlendirilir' denmektedir. Bunun anlamı lig ve kupa ayrı ayrı değerlendirilir. Nasıl ki, Futbol Disiplin Talimatnamesi'nin 92. maddesinin aynı kategorilerdeki müsabakalarda üst üste ya da aralıklı toplam 4 sarı kart gören futbolcu cezalı duruma düşerse, 52. maddeye göre 3 kere çirkin ve kötü tezahürattan para cezası alan kulüp 4. kez ihlali halinde müsabakayı seyircisiz oynama cezasını gene kendi sahasında oynayacağı ilk resmi lig maçında çekmesi gerekir.''

Beşiktaş'ın daha önce üç kez Spor Toto Süper Lig'de bir kez de Ziraat Türkiye Kupası'nda çirkin ve kötü tezahürat sebebiyle cezalandırıldığını hatırlatan Akpınar, şöyle devam etti:

''Kayserispor karşılaşmasında verilen ceza, kulübümüzün Spor Toto Süper Lig'de almış bulunduğu 4'üncü cezadır. Bu ceza lig maçı nedeniyle verilmesinden ötürü, cezanın infazının da lig maçlarında değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda 25 Mart Cuma günü sabah Futbol Federasyonu'na yazılı olarak başvurulmuş olup, bu başvurumuza aradan 4 gün geçtikten sonra ve daha henüz karar kesinleşmeden, cezanın infazının Gaziantepspor maçında yapılacağı bildirilmiştir. Bu cevap üzerine Tahkim Kurulu'na yapacağımız başvurumuzda cezanın kaldırılmasının istenmesinin yanı sıra, cezanın hangi maçta infaz edileceği hususunun da saptanması talep edilecektir.''

Futbol Federasyonu tarafından Beşiktaş Kulübü'ne verilen cevabın doğru kabul edilmesi halinde, bunun anlamının 'lig ve kupa cezalarının bir arada değerlendirilmiş' olacağı, bu durumda 52-6 bendi gereğince kulübe verilecek para cezasının 120 bin TL olması gerektiğini vurgulayan Akpınar, ''Ancak kulübümüze 52-5 maddesine göre para ceza verildiğine göre, lig ayrı kupa ayrı değerlendirilmiş olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu da cezanın infazının ilk lig maçı olan Gençlerbirliği karşılaşmasında yapılması gerektiği anlamına gelir'' açıklamasını yaptı.

ÖRNEKLER VERDİ

Akpınar, Tahkim Kurulu'na yapacakları itirazın bir dayanağının da cezaların ve sevklerin eşit yapılmadığı hususu olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

''Kulübümüze Kayserispor maçında verilen cezanın dayanağı maç içinde 8 kez toplam 107 saniye süreli çirkin ve kötü tezahürattır. Oysa ki, 29.01.2011 tarihinde oynanan Bursaspor-Galatasaray arasındaki Spor Toto Süper Lig karşılaşmasında temsilci raporunda açıkça yazılı olduğu üzere, Bursaspor seyircisi 10 kez ve toplam 108 saniye çirkin ve kötü tezahüratta bulunmuş, keza Galatasaray seyircisi 8 kez 120 saniye süre ile çirkin ve kötü tezahüratta bulunmuştur. Bu temsilci raporunun varlığına rağmen Türkiye Futbol Federasyonu Disiplin Müffettişleri tarafından, Bursaspor kulübünü çirkin ve kötü tezahürattan PFDK'ya sevk etmemiş, Galatasaray   ise çirkin ve kötü tezahürattan PFDK'ya sevk edilmiş olmasına rağmen, PFDK'nın 03.02.2011 tarih ve 63 sayılı toplantısında almış bulunduğu 5 nolu kararı gereğince Galatasaray hakkında çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle isnat edilen ihlalin unsurlarının oluşmadığından ceza tayinine mahal olmadığına karar verilmiştir.

Keza kulübümüzün Fenerbahçe ile 20.02.2011 tarihinde yaptığı Spor Toto Süper Lig karşılaşmasında gene temsilci raporunda misafir takım Fenerbahçe seyircisinin 9 kez 111 saniye çirkin ve kötü tezahüratta bulunduğu yazılmış olmasına rağmen, Fenerbahçe hakkında bu konuda bir sevk de yapılmamıştır.

Yazılı ve görsel basında yer aldığı üzere Fenerbahçe;nin Kasımpaşa ile oynadığı Spor Toto Süper Lig karşılaşmasının öncesi ve sonrasında, özellikle kulübümüz aleyhinde olmak üzere yoğun ve sürekli şekilde çirkin ve kötü tezahüratta bulunulmuş olmasına rağmen PDFK'ya sevk yönünde hiçbir işlem yapılmamıştır.''

''CEZALAR, EŞİTLİK İLKESİNE UYGUN OLARAK VERİLSİN''

Kulüp olarak Futbol Federasyonu'ndan isteklerinin, cezaların eşitlik ilkesine uygun olarak verilmesi olduğunu vurgulayan Akpınar, ''Bu açıklamaları yaparken amacımız diğer kulüplerin neden ceza almadığını ya da ceza almaları için sevklerinin yapılmasını istemek değil, yapılan çifte standardın spor kamuoyu tarafından bilinmesini temin etmektir. Tahkim Kurulu'na yapacağımız itirazın amacı, maç seçmek değildir. İsteğimiz TFF kurallarının hakkaniyete uygun tam bir eşitlik içinde uygulanmasıdır'' sözlerine yer verdi.

''TALİMATNAME, EKSİK VE TARTIŞMAYA SON DERECE AÇIKTIR''

Akpınar, Futbol Disiplin Talimatnamesi'nin eksik, anlaşılmaktan uzak ve tartışmaya son derece açık olduğunu da öne sürerek, şunları ifade etti:

''Özellikle cezaların ne şekilde infaz edileceği hususunda tam bir açıklık taşımamaktadır. Bu nedenle Futbol Disiplin Talimatnamesi'nin yeniden düzenlenerek, tartışmasız ve herkesin anlayabileceği hale getirilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Kulübümüz, ileride çok daha büyük tartışmalara sebep olacak bu karışıklığın giderilmesi hususunda TFF'ye bir kez daha yol gösterici ve uyarıcı görevini yerine getirmiştir.''

AA