Erdoğan: Erzurum artık atla ciritle bilinmeyecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları Tesisleri ile Erzurum İl Genel Meclisi Binası'nın toplu açılış törenine katıldı. Başbakan, Erzurum'un artık sadece ata sporu ciritle değil, olimpiyatlarla bilineceğini vurguladı.

Erdoğan: Erzurum artık atla ciritle bilinmeyecek
Erdoğan: Erzurum artık atla ciritle bilinmeyecek
GİRİŞ 07.01.2011 15:00 GÜNCELLEME 07.01.2011 15:00
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başbakan Erdoğan, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları Tesisleri ile Erzurum İl Genel Meclisi Binası'nın toplu açılış törenine katıldı.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmaya, tesislerin Erzurum'a ve Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek başladı. Erzurum'un bugün tarihi günlerinden birini yaşadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, kentte bir bayram coşkusunun, çok büyük bir heyecanın hakim olduğunu dile getirdi.

Bu anlamlı ve tarihi günde, önemli bir misafiri Erzurum'da ağırladıklarını kaydeden Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun da bugün bu coşku ve heyecana ortak olduğunu söyledi.

Papandreu ve beraberindeki heyete ''hoşgeldiniz'' diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bu Erzurum soğuğunda, gerek bana, gerek mevkidaşım Yorgo'ya gösterdiğiniz sıcak misafirperverlikten dolayı, sizlere, siz dadaş kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.

Bu resmi açılış törenine, Yunanistan Başbakanı'nın katılıyor olması bir başka açıdan da önemli. 20 gün sonra başlayacak olan 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, aynı zamanda üniversite olimpiyatları olarak da biliniyor. Olimpiyat oyunları, tarihte ilk kez Eski Yunanistan'da, milattan önce 776'da yapılmıştı. Bugün, Dünya Üniversiteler Kış Olimpiyatları'nın öncesindeki bu açılış törenine, Yunanistan Başbakanı'nın da katılıyor olması bu açıdan son derece anlamlı ve son derece önemlidir.

Şu anda Erzurum'un her köşesinde, beş yıldızdan oluşan ÜNİVERSİAD amblemini görüyorsunuz. Bu beş yıldız, beş kıtayı temsil ediyor. Tıpkı Olimpiyat oyunlarındaki, iç içe geçmiş daireler gibi, ÜNİVERSİAD amblemindeki beş yıldız da beş kıtanın dostluğunu, dayanışmasını, işbirliğini temsil ediyor. 20 gün sonra, bu beş yıldız Erzurum'dan parlayacak. 20 gün sonra, beş kıta Erzurum'da buluşacak. 27 Ocak-6 Şubat arası, 10 gün boyunca dünyanın gözü kulağı Erzurum'da olacak, sporun kalbi Erzurum'da atacak. Erzurum artık sadece ata sporumuz ciritle değil, 25. Dünya Üniversite Oyunları'yla da spor tarihinde yerini alacak.''

-''DADAŞ DEMEK, ZALİMİN HASMI, MAZLUMUN DOSTU DEMEKTİR''-

Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak, Erzurum'un böyle büyük bir spor organizasyonuna ev sahipliği yapmasının gururunu taşıdığını belirten Erdoğan, büyük bir coşku içinde olduğunu ifade etti.

''Dadaş demek, yiğit demektir, mert demektir, cesur, özü, sözü doğru demektir. Dadaş demek, zalimin hasmı, mazlumun dostu demektir, merhamet demektir, kardeşlik demektir'' diyen Erdoğan, kendilerinin ve tüm Türkiye'nin dadaşın ne olduğunu çok iyi bildiklerini söyledi.

Erzurum'un, 27 Ocak'tan itibaren, dadaşı, dadaşlığı tüm dünyaya anlatma ve tanıtma fırsatını bulacağını anlatan Başbakan Erdoğan, beş kıtadan gelecek misafirleri, 50 ülkeden 3 bin 500 sporcu ve onbinlerce seyirciyi Erzurumluların en iyi şekilde ağırlayacağını bildiğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Erzurum soğuğunda, Erzurum'un sıcak misafirperverliğini herkese göstereceğinizi biliyorum.

Şunu da burada hatırlatmak istiyorum: Erzurum'a gelenler, olimpiyat köyünü, spor tesislerini, spor karşılaşmalarını görüp geri dönmesinler. Onlara Erzurum mimarisini mutlaka gösterin. Onlara Erzurum kültürünü mutlaka tanıtın. Onlara Erzurum'un sıcaklığını mutlaka hissettirin.

Gelenler, Erzurum Kalesi'ni, Çifte Minareli Medrese'yi, Yakutiye'yi, Üç Kümbetleri, Ulu Cami'yi, Rüstem Paşa Bedesteni'ni görmeden dönmesinler. Gelenler, ayran aşını içmeden, tandır ketesini yemeden, Oltu dönerini, kadayıf dolmasını tatmadan dönmesinler. Erzurum'un misafirleri, atabarını, ciriti görmeden gitmesinler.

Erzurum, sadece başarılı bir organizasyonla değil, kültürüyle, tarihiyle, sıcaklığıyla herkeste iz bıraksın. Erzurum, zengin kültürünü, derin medeniyetini, köklü tarihini tüm misafirlere bütün ayrıntısıyla anlatsın. Biz Erzurum'a inandık, Erzurum'a güvendik ve bu büyük organizasyonu Başbakan Recep Tayyip ErErzurum'a kazandırdık. Allah'ın izniyle Erzurum'un da bu organizasyonu başarıyla tamamlayacağını biliyor, Erzurum'un bir kez daha tarih yazacağına tüm kalbimle inanıyorum.''

''GEÇMİŞTEKİ BÜTÜN YANLIŞLARI, HATALARI AYAKLARIMIZIN ALTINA ALARAK BARIŞIN EGEMEN OLDUĞU DÜNYAYI HEP BİRLİKTE KURMALIYIZ''

doğan, ''Geçmişteki bütün yanlışları, hataları ayaklarımızın altına alarak barışın egemen olduğu dünyayı hep birlikte kurmalıyız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Erzurum'da toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, bugün 10 ayrı eserin açılışının gerçekleştirildiğini hatırlattı. 25. Dünya Üniversite Oyunları vesilesiyle, Erzurum'a çok büyük spor tesisleri kazandırdıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu tesislerin sadece 10 gün kullanılacak, ardından çürümeye bırakılacak tesisler olmadığına dikkati çekti.

Bu tesislerin Erzurum'un çehresini ve geleceğini değiştirecek, kentte kış sporlarını uluslararası boyuta taşıyacak tesisler olduğunu belirten Erdoğan, bugünkü törenle atlama kuleleri, stadyum, buz hokeyi salonları, buz pateni salonu, körling salonu, short trak salonu, kandilli biatlon, kayaklı koşu tesisleri, Konaklı ve Palandöken Kayak Tesisleri ve öğrenci yurdunun hizmete açıldığını söyledi.

Erdoğan, organizasyon maliyetiyle birlikte, bugün Erzurum'a, toplamda yaklaşık 650 milyon liralık yatırım kazandırdıklarını dile getirerek, bu törenle ayrıca Erzurum İl Genel Meclisi binasının da açılışını yaptıklarını anımsattı. Bu büyük ve kalıcı eserlerin Erzurum'a hayırlı olması dileğinde bulunan Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bakınız ben, yurtiçinde, yurtdışında, her fırsatta Erzurum'u anlatıyor, her fırsatta Erzurum örneğini veriyorum. Erzurum, yakın tarihte çok büyük acılar çekti, çok büyük bir mezalime maruz kaldı. Erzurum, bağımsızlık mücadelemizin şahlandığı şehir olarak tarihe adını yazdırdı. Aynı Erzurum, yaşadığı tüm acılara, yaşadığı toplu katliama, yaşadığı mezalime rağmen, bir dadaş ruhuyla, affetmeyi, kucaklamayı, yeni bir sayfa açmayı, geleceği barış üzerine bina etmeyi de bildi.

Biz, Erzurum'dan aldığımız ilhamla, şu anda tüm dünyaya Erzurum'u örnek gösteriyor, tüm dünyaya Erzurum ruhuyla, dadaş ruhuyla sesleniyoruz. Tüm komşularımızla, bölgemizdeki tüm ülkelerle, tüm dünyayla, barış temelli ilişkiler kuruyor; barış mesajımızı, kardeşlik çağrımızı, dayanışma ve paylaşma davetimizi tüm dünyaya iletiyoruz. Dadaş, zalimin hasmı, mazlumun dostudur. İşte Türkiye olarak, dadaş ruhuyla haksızlığın karşısında dimdik duruyor, mazlumun, mağdurun yanında cesaretle yerimizi alıyoruz.

Derviş Yunus ne güzel söylemiş; Ağyar dostumuzdur bizim, düşmanımız kindir bizim, biz kimseye kin tutmayız, kamu alem birdir bize...''

-''YUNAN HALKINA SEVGİLERİMİZİ GÖNDERİYORUM''-

Erzurum'un mayasında ve tüm Türkiye'de bu anlayışın olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, 8 yıldır komşu ülkelerle, bölge ülkeleriyle, dünya ülkeleriyle, bu anlayış üzerine işbirliği tesis ettiklerini dile getirdi. Bunun en güzel örneklerinden birinin Yunanistan ile yaşandığını belirten Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Ege Denizi'ni bir barış denizine, bir dostluk denizine tahvil etmek için yoğun gayret sarf ediyor, hamdolsun neticelerini de alıyoruz. Bugün sabahtan itibaren Yunanistanlı mevkidaşım, değerli dostum Yorgo ile çok verimli görüşmeler yaptım. Erzurum kışında iki ülke arasında çok sıcak bir iletişimi burada, Erzurum'da bir kez daha güçlendirdik. Geçmişteki bütün yanlışları, hataları ayaklarımızın altına alarak barışın egemen olduğu dünyayı hep birlikte kurmalıyız. Gelecek kuşaklara sevgiyi, barışı, saygıyı bırakmalıyız diyoruz. Kavganın savaşın kinin kanın egemen olduğu bir dünya istemiyoruz. Barışın, sevginin, saygının egemen olduğu bir dünya istiyoruz. İşte onun için elele omuz omuza aydınlık yarınlara gidiyoruz. Türkiye'nin en batısındaki komşusu aramızda yaklaşım 206 kilometre sınırımız var. Tarih bizi komşu etti. Gidişlerimiz, gelişmelerimiz üst düzeyde artmış düzeyde. Bunları ileri doğru, çok daha farklı bir şekilde taşıyoruz. Bugün bu toplantının, burada buluşmanın anlamı da çok ama çok önemli. Bu bağlamda tüm Yunan halkına Türkiye'den sevgilerimizi, selamlarımızı gönderiyorum.

Aynı şekilde, 3. Büyükelçiler Konferansı'nın bir bölümü bugün Erzurum'da yapılıyor. Erzurum, Türkiye'yi dünya genelinde temsil eden değerli büyükelçilerimizi ağırlıyor. Eminim ki, büyükelçilerimiz de Erzurum'un barış, kardeşlik ve dayanışma iklimini burada teneffüs edecek, görev yaptıkları ülkelerde bu iklimi yaşatmanın mücadelesini vereceklerdir. 3 hafta sonra da 5 kıtadan binlerce ziyaretçiye, binlerce sporcuya, seyirciye Erzurum ev sahipliği yaparak, barış ve kardeşlik mesajlarını daha etkili ve güçlü şekilde verecektir. Erzurum, 8 yıldır yaptığımız yatırımlarla artık yeniden 'Şark'ın Yıldızı' oluyor. Erzurum'un çehresi hızla değişiyor, Erzurum, tarihteki o parlak dönemine yeniden kavuşuyor. Erzurum, artık sadece Şark'ın yıldızı değil, bugün açılışını yaptığımız tesislerle, ÜNİVERSİAD ile, dünyanın yıldızı, gençlerin yıldızı haline geliyor.''

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Yorgo Papandreu'ya kayak takımı hediye etti. Erdoğan, tören öncesinde de konuk başbakana adının yazılı olduğu oltu taşından yapılmış tespih hediye etti.

Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan, Yorgo Papandreu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanları Faruk Nafiz Özak ve Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ve Yunanistan Dışişleri Bakan Vekili Dimitri Druças, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ve bazı milletvekilleriyle birlikte kurdele keserek tesislerin toplu açılışını gerçekleştirdi.

Başbakan Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Devlet Bakanı Özak ile canlı bağlantı yaparak üç ayrı tesisin de açılışını gerçekleştirdi.

Töreni Papandreu ile birlikte Yunanistan'dan gelen Yunan gazeteciler de izledi.

3. Büyükelçiler Konferansına katılan büyükelçiler de açılış töreninde yer aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • muolli 13 yıl önce Şikayet Et
    06 RTE 25. işte Başbakan işte dadaşlar diyarı Erzurum.. Erzurum seninle gurur duyuyor Başbakanım...
    Cevapla
  • Fatih Akyüz 13 yıl önce Şikayet Et
    TEŞEKKÜRLER. Sevgili başbakanım,Siz Allahın Türk Milletine bir lütfusunuz,DAP denilince çok karamsardım,yine şu zavallı insanlarımızı oyalıyorlar,yine unutulacağız,Vatan Millet Sakarya edebiyatıyla,şu temiz insanları yine oyalıyacaklar,Yine Kaybolan yıllar,yine Ümitsizlik,yine yokluk ,yine çaresizlik,yine canlı canlı kabir hayatı yaşayan ,Erzurumlular....Fakatbize bunun kader olmadığını öğrettiniz,bu millete layık olduğu hizmeti sundunuz,Bu milletin duasıyla,hem bu dünyanızı hem Allahı izniyle ahiretinizi kazandınız.
    Cevapla