Vali'ye '1453', Trabzonspor'a '5455' TIK!

Trabzonspor'un, Trabzonlular için ne akdr önemli olduğu yayınlanan haberlere gösterilen ilginin sonuçları ile bir kez daha pekişti. İşte sonuçlar:

Vali'ye '1453', Trabzonspor'a '5455' TIK!
Vali'ye '1453', Trabzonspor'a '5455' TIK!
GİRİŞ 12.08.2009 11:30 GÜNCELLEME 12.08.2009 11:30
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Spora ilgileri ve Trabzonspor sevgileri sonucu, gazeteleri spor sayfalarından okumaya başlamalarıyla bilinen Trabzonlular, sanal alemde de Trabzonspor haberlerine daha çok ilgi gösteriyor.

Trabzon'da, Cumhuriyet'in ilanından buyana gelişen basın sektörü, Trabzonspor'un 1975-1976 sezonunda Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde, İstanbul dışındaki bir kulüp olarak ilk şampiyonluğunu kazanmasıyla, çok daha hızlı bir ilerleme kaydetti.

Trabzonspor, özellikle Trabzon'da yayım yapan yerel gazete, radyo ve televizyonların en önemli gündem maddelerinden birini oluştururken, bir çok ulusal gazete ve televizyon kanalının, kentte büro ve temsilcilik açmasının, önemli nedenleri arasında yer aldı.

Neredeyse tamamı bordo-mavi renklere gönül veren Trabzonlular, takımlarına olan sevgileri nedeniyle gazeteleri okurken önceliği spor sayfalarına verirken, sanal alemde de bu tutumlarını sürdürüyor.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'da gazetelerin ve internet sitelerinin okunmasında Trabzonspor faktörünün çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Trabzonspor'un, Trabzonlular için çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Ata, ''Artık Trabzonspor bazıları tarafından kabul edilmese bile Trabzonluların üst kimliği olmuştur. Dolayısıyla gazetelerde olduğu gibi, internet sitelerinde de spor haberi ve yazılarının yer alması doğal bir durumdur'' dedi.

Türkiye Spor Yazarları Derneği Trabzon Şubesi Başkan Yardımcısı Murat Taşkın ise Trabzon'da yerel gazetelerin çok okunmasının başlıca nedeninin Trabzonspor olduğunu ifade ederek, ''Trabzon'da en fazla Trabzonspor ile ilgili haberler okunur. Hatta gazetelerin kentteki satış rakamları da Trabzonspor'un başarı ve başarısızlığına paralel olarak iner çıkar. Bu durum artık internet siteleri için de geçerli. İnternet sitelerinde okunma oranları da Trabzonspor'un başarısına göre değişiyor'' diye konuştu.

kullan

''DİĞER HABERLER TRABZONSPOR'DAN SONRA GELİR''

''Haber61.net'' sitesi genel yayın yönetmeni Selahattin Aydınlı da okuyucularının daha çok spor haberlerine ilgi gösterdiğini belirterek, ''Trabzonspor ile ilgili gelişmeler ve de özellikle transfer haberleri daha çok tıklanıyor. Trabzonspor haberleri yanında bölge haberleri ikinci sırayı alıyor'' dedi.

Aydınlı, internet sitelerinde, 5 Ağustos tarihinde yayımlanan, Ünal Karaman'ın, ''Batuhan'a teklif yapmıştık'' başlıklı haberin, 7 bin 294 kez okunduğunu, buna karşılık, şehir için çok önemli bir gelişme olan, 'Trabzon doğalgaza kavuşuyor' başlıklı haberinin ise 2 bin 407 kez okunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Üç İstanbul takımından biri şampiyon olduğunda, Trabzon hariç, Türkiye'nin 80 ilinde kutlamalar olur. Bu da gösteriyor ki, Trabzonspor, Trabzon'un birinci olmazsa olmazıdır. Maalesef Trabzon halkı, Trabzon'un diğer sorunlarına Trabzonspor kadar ilgi göstermiyor. Trabzon halkı sorunlarının çözüleceğine inanmadığı gibi bu yönde de bir ilgisizlik ve bıkkınlık içerisinde. Yani Trabzon halkı iş dünyasından, siyasetten, ekonomiden sosyal çevreden umudunu kesti. Mutluluğu ve huzuru Trabzonspor'da aramaya başladı.''

TRABZONSPOR HABERLERİ 5 KAT DAHA FAZLA TIKLANIYOR

''medyatrabzon.com'' internet sitesi genel müdürü Ulaş Özdemir de kendilerine, ''neden sürekli Trabzonspor haberi veriyorsunuz'' şeklinde eleştiriler yöneltildiğini belirterek, ''Bu durumun nedeni çok açık. Mesela, Trabzon Valisi Nuri Okutan'ın Şanlıurfa'ya atanması haberi günün en önemli gelişmesiydi. Okutan haberi bin 453 kez, Trabzonspor'un transfer etmeyi düşündüğü teknik adam Eriksson'dan vazgeçtiği haberi, 5 bin 445 kez okundu'' diye konuştu.

kullan

Yaz mevsimiyle birlikte internet sitelerinin okunma oranlarında azalma olduğunu, fakat bunun Trabzonspor haberlerini etkilemediğini belirten Özdemir, şöyle devam etti:

''Trabzonspor haberleri her zamanki gibi revaçta. Örneğin dün ekonomik krizin Trabzon'u nasıl etkilediğine yönelik istatistiksel verileri manşetimizden verdik. Kentte kriz döneminde 5 bin insan işsiz kalmış. Okunma sayısı 371. Doğalgaz ile ilgili haber ise sadece 210 kez okunmuş. Aynı saatlerde Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un, hafta sonu Trabzonspor ile yapacağı maç öncesindeki açıklamalarını da manşetten girdik. Okunma sayısı bin 205. Bu durum bizi çok önemli olmadıkça güncel haberleri verememe pozisyonuna itti. Trabzonspor'daki her gelişmeye okuyucu büyük ilgi gösteriyor. Şehrindeki işsizliğe, ekonomik dar boğaza, yerel siyasetteki gelişmelere ve yatırımların neler olacağına dair haberlere çok fazla ilgi göstermiyor. Bu çok çelişkili bir durum. Halbuki Trabzon'un çözülmeyi bekleyen yığınla sorunu var, ama ilgi Trabzonspor'a kaymış.''

Özdemir, internet sitelerinde bir köşe yazarının, Trabzon'un Trabzonspor ile anılmasının yanlışlığına vurgu yapan bir yazı kaleme aldığını belirterek, ''İnanılmaz derecede tepki gördü. Fazla söze gerek var mı'' diye

ULUSAL MEDYA TS'YE FAZLA YER VERMEDİĞİ İÇİN BÖYLE OLUYOR

Trabzonunsesi.com sitesi genel yayın yönetmeni Atakan Kadıoğlu ise Trabzonspor haberlerinin Trabzonlular için her zaman öncelik taşıdığını belirterek, ''Trabzonspor isminin geçtiği bütün haberler otomatik olarak diğer haberlere fark atıyor. Şehirle ilgili bir haberi 10 kişi okuyorsa, Trabzonspor haberini 500 kişi okuyor'' diye konuştu.

Kadıoğlu, Trabzonspor haberlerinin fazla okunmasının bir başka nedeninin de ulusal gazete ve televizyonlarda Trabzonspor ile ilgili haberlere fazla yer verilmemesi olduğunu savundu.

SADECE OKUNMUYOR, HER HABERE ÇOK SAYIDA YORUM YAZILIYOR

Trabzon merkezli ''61haber.com'' adlı internet sitesinin genel yayın yönetmeni Turgut Özdemir ise yazılı basında olduğu gibi internet haberciliğinde de Trabzonspor ile ilgili en küçük detayın dikkatle okunduğunu belirterek, kısa zamanda erişim sayısının arttığını söyledi.

kullan

Trabzonspor haberlerinin okunmasının yanında, okuyucuların, yoğun şekilde haberlere yorum yazdığını belirten Özdemir, şunları anlattı: ''Bunu Trabzonspor ile ilgili haberlerde en üst düzeyde görüyoruz. Haberle ilgili tepkisini olumlu veya olumsuz mesaj atarak ortaya koyuyor. Yayınlandığı anda da, görüşünü beyan etmenin mutluluğunu yaşıyor. Haberden çok bazen metnin altındaki mesaj çatışmaları yaşanıyor. Birinin dediğini diğeri çürütmeye veya doğrulamaya çalışıyor. Yani insanlar, deyim yerindeyse, Trabzonspor'un her nefes alışıyla yakından ilgileniyor. Buna karşın toplumsal olaylarda bu ilgiyi aynı şekilde göstermiyor.''

KAYNAK: (AA)
YORUMLAR 4
  • MüslümanTürk 14 yıl önce Şikayet Et
    Konyalı arkadaşın yazdığuına alınmamam gerek. Konyalı biri Antepli biri aynı kelimeyi kullansın ben Trabzonlu olarak gurur duyarım..Laf Türk lüğü gereği gibi yaşamayanlar için söylenmiştir..Konuya gelirsek bizim denge unsurumuz Ts dur..Tüm işlerimizde ts başarılı olursa daha başarılı ve rahat oluruz..Gazeteye sondan başlarız.v.s v.s..Ve sadece bizler kendi takımımızı tutarız..(%95 i)
    Cevapla
  • Türk'çe 14 yıl önce Şikayet Et
    konyalı. bu site de bir Türk e rastlamak çok şaşırtıcı! ilk defa böylesine Türklüğü savunan biri çıktı karşıma. göktan mi düştün, zembille mi indin.. eğer bu sözlerin üzerine birde kürt açılımını desteklediğini söylersen işte o zaman tam bi kargaşa çıkar onaa göre:))
    Cevapla
  • Yunus Vepo 14 yıl önce Şikayet Et
    lafını bil. bende Konyalıyım Türk'üm Türklük kimsenin veya bir bolgenin Ayrıcalıgı olamaz oyle bir soyluyorsun ki sanki tek Türk trabzonlular haddinizi bilin.Merak etme hiç bir Bilinçli Türk vatanını satmaz.tamammı kardeşim bizde Türk'üz Sonuna kadar.
    Cevapla
  • Türk'çe 14 yıl önce Şikayet Et
    Türkler Trabzondan çıkar. bizler her zaman Trabzon lu ve Trabzonsporluyuz. ne Vatanımızı, ne de takımımızı satarız... Allah ına kurban Trabzon
    Cevapla