Türkiye'nin spor fakiri şehirleri

Türkiye'de yer alan 81 ilden 19'unun, profesyonel futbol, basketbol, voleybol ve hentbol liglerinde temsilcileri bulunmuyor.

Türkiye'nin spor fakiri şehirleri
Türkiye'nin spor fakiri şehirleri
GİRİŞ 03.08.2009 15:36 GÜNCELLEME 03.08.2009 15:36
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye'de öne çıkan 4 takım sporunda Ağrı, Bitlis, Burdur, Erzincan, Hakkari, Muş, Nevşehir, Niğde, Sinop, Tunceli, Aksaray, Bayburt, Karaman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Kilis ve Osmaniye illerinin profesyonel liglerde takımlarının yer almaması dikkati çekiyor.

''Spor fakiri'' illerin bölgelere dağılımında Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri başı çekiyor. Profesyonel futbolun yanı sıra voleybol, basketbol ve hentbol liglerinde takımı bulunmayan 19 ilden 8'i Doğu Anadolu Bölgesi'nde, 4'ü İç Anadolu Bölgesi'nde, 3'ü Karadeniz Bölgesi'nde, 2'şer şehir de Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi illerinden Ağrı, Bitlis, Erzincan, Hakkari, Muş, Tunceli, Ardahan ve Iğdır'ın profesyonel futbol liglerinin yanı sıra basketbol, voleybol ve hentbol liglerinde hiçbir temsilcisi bulunmuyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ise Şırnak ve Kilis illerinden de bu 4 takım sporunda temsilci yer almıyor. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en küçük bölgesinde, Gaziantep ve Diyarbakır illeri futbolun en üst liginde boy gösteriyor.

Bölgenin diğer kentlerinden Adıyaman, Siirt, Batman, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin ve Diyarbakır'ın ise futbolun çeşitli liglerinde profesyonel takımları bulunuyor.

Akdeniz bölgesi'nden Burdur ve Osmaniye, Karadeniz Bölgesi'nden Bartın, Bayburt ile Sinop illerinde 4 takım sporunun hiçbirinde profesyonel bir takım yer almıyor.

İç Anadolu Bölgesi illerinden Karaman, Nevşehir, Niğde ve Aksaray'ın da, basketbol, futbol, hentbol ve voleybolun profesyonel liglerinde temsil edeceği bir takımı bulunmuyor.

NÜFUSU ÇOK, TAKIMI YOK

Ağrı, önde gelen 4 spor branşının profesyonel liglerinde takımı olmayan iller arasında en fazla nüfusa sahip il konumunda bulunuyor.

2007 nüfus verilerine göre 530 bin 879 nüfusa sahip olan ili, basketbol, futbol, hentbol ve voleybol liglerinde temsil eden bir profesyonel takım yok. 

Nüfusu 452 bin 880 olan Osmaniye ise bu kategoride ikinci sırayı alırken, Şırnak, 416 bin nüfusuyla üçüncü sırada.

Bayburt ise 76 bin 609 nüfusuyla herhangi bir spor takımıyla temsil edilmeyen 19 il arasından en düşük nüfusa sahip şehir olma özelliğini taşıyor.

KAYNAK: (AA)
YORUMLAR 2
  • egemen 2 14 yıl önce Şikayet Et
    amasya. karadenızın en şirin şehri olan amasyada futbol bitmıstır yetkıliler hiç ilgilenmiyorlar artık birilerın bu konuya degınmesı gerek en basta sayın valı bld baskanı sonra artık erdal gökalpın bırakması lazım hıc bıseyden anladıgı yok amasyada bıde futbolun patronu olmusş.ancak otoparkda bılet keser o
    Cevapla
  • mustafa cevik 14 yıl önce Şikayet Et
    yazık. ben bir niğdeli olarak utandım doğrusu.
    Cevapla