Başörtü yasağına karşı mücadele ediyorlar

Türkiye’de kurumsal anlamda Postkolonyal çalışmalar yapan ilk kurum olan PAMER ilk uluslararası etkinliğini yaptı.

Başörtü yasağına karşı mücadele ediyorlar
Başörtü yasağına karşı mücadele ediyorlar
GİRİŞ 20.02.2015 14:05 GÜNCELLEME 20.02.2015 14:28

Türkiye’de kurumsal anlamda Postkolonyal çalışmalar yapan ilk kurum olan, Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) ilk uluslararası etkinliğini yaptı. Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, PAMER Müdürü Dr. Merve Kavakçı İslam’ın koordinatörlüğünde düzenlenen “Oryantalist Kodlarla Yüzleşme” sempozyumuna FİBA’nın basketbol karşılaşmalarında başörtüsü yasağının kaldırılmasını sağlayan dünyaca ünlü basketbolcu Indira Kaljo ile başörtülü kadın boksörlerimizden İslam Eslem Tezcan da katıldı.

Mücadelem tüm başörtülü kadınlar için

9 yaşından itibaren oynadığı basketbol tutkusunu yenemeyerek spora başladığını ancak başörtülü olması nedeniyle karşılaşmalarda sorunlar yaşadığını kaydeden ABD’de yaşayan, Bosna Hersek doğumlu İndira Kaljo, sadece kendisi için değil tüm başörtülü kadınlar için mücadele ettiğini anlattı. Kaljo sempozyumda şöyle konuştu:

“Basketbol hayatımın büyük parçası. FIBA'nin başörtüsüne karşı bir yasağı vardı. O zaman geri çekilme ya da savaşma kararı verecektim. Ya çocuklarım da basketbol oynamak isterlerse diye düşünüp imza toplamaya başladık ve 60 bin imza topladık. Kampanyamıza birçok yerden destek geldi. Medyanın da desteğini alınca FIBA bu konuda toplandı. Toplantıda iki yıllık bir süre verdiler. Bunun sonucunda başörtülü sprorcuların ulusal liglerde oynayabileceği izni çıktı. Ancak uluslararası karşılaşmalarda başörtüsü ile oynama yasağı sürüyor.”

Müslüman kızları spora teşvik için örgüt kurduk

Katarlı kadın sporcuların başörtü yasağına dikkat çekmek için uluslararası bir karşılaşmaya başörtüleriyle gittiklerini ancak karşılaşmaya çıkamadıklarını da kaydeden Kaljo şöyle devam etti.

“Katarlı sporcular zaten başörtüleriyle oynayamayacaklarını biliyorlardı. Amaç bu yasağı konuşmaktı. Biz müslüman aktif kadınlarız. Bu mücadelede önce tek başınıza olduğunuzu zannediyorsunuz ama sonra birçok kadın için ilham kaynağı oluyorsunuz. Tüm genç kızlar için ilham kaynağı olmanız gerekiyor. Müslüman kızları spora teşvik etmek için bir örgüt kurduk. Eğer spor sizin tutkunuz hayaliniz ise niye vazgeçeceksiniz? Başörtülü olarak uluslararası karşılaşmalara çıkmak için, bu davamızın kabulü için dua ediyoruz. Aslında televizyonda görünen İslam’ın gerçek İslam olmadığını göstermeye çalışıyoruz. Başörtüsüzlerin yaptığı her şeyi başörtülerinizle yapabilirsiniz. “

Başörtülü boksör Eslem: “Boks başörtüsüyle de yapılır”

Sempozyumda konuşan kadın boksör İslam Eslem Tezcan da küçük yaşlardan itibaren spora özel ilgi duyduğunu belirterek, öğretmenlerin desteği ile boksa başladığını söyledi. İslam Eslem Tezcan şöyle konuştu:

“Balıkesir'de küçük bir ilçede yaşıyorduk, 4 kız kardeşiz. Koşmayı, sporu çok seviyorduk. Öğretmenlerimiz bizi buna kanalize etti. Boks eğitimini gördüğüm zaman çok ilgimi çekti. Çevremin desteği ile boks yapmaya başladım. Ben yapayım, benim arkamdan kızlar gelsin. Güçsüz değiliz. Müslümanız ama başörtülü kızların geri durması olmaz. Daha güzel desteklerle daha ileriye gideceğiz. Kulubümüzde 270 öğrencimiz var, kızlarımız var. Başörtüsüyle nasıl boks yapabildiğimi soruyorlar. Başörtüsü engel değil. Spor anlamında çocuklarımız yapabildikleri her şeyi yapsınlar istiyorum.”