Hentbol: 24. Erkekler Dünya Şampiyonası

Fransa, finalde ev sahibi Katar'ı yenerek dünya şampiyonu oldu

Hentbol: 24. Erkekler Dünya Şampiyonası
Hentbol: 24. Erkekler Dünya Şampiyonası
GİRİŞ 01.02.2015 22:59 GÜNCELLEME 01.02.2015 22:59

Katar'da düzenlenen 24. Dünya Erkekler Hentbol Şampiyonası'nın final mücadelesinde Fransa, ev sahibi takımı yenerek dünya şampiyonu oldu.

15 bin 300 kapasiteli Lusail Sports Arena'da oynanan günün ilk maçında önceki dünya şampiyonu İspanya ve Polonya, üçüncülük ve bronz madalya için karşılaştı.

Çekişmeli geçen mücadelenin ilk yarısı, 13-13'lük beraberlikle tamamlandı. İkinci yarıda 29. dakikada İspanyol Valero Rivera, farkı İspanya lehine ikiye çıkardı: 22-24.

İspanya'nın golüne Polonya'dan Michal Szyba yanıt verdi: 23-24.

İspanya'dan Jorge Maqueda'nın şutunda top direkte kaldı. Polonya, kontratağa çıkarak Szyba ile devrenin son saniyelerinde bir gol daha atıp maçı uzatmalara götürdü: 24-24.

Uzatma devresinin ilk yarısı, karşılıklı ikişer golle berabere tamamlandı: 26-26.

Polonya'dan Kamil Syprzak, ikinci uzatma devresinin son dakikasında eşitliği bozan golü attı ve skoru belirledi: 29-28.

İspanya'dan Victor Tomas, 7 golle takımının en skorer ismi olurken, Polonya'dan Michal Szyba ve Kamil Syprzak takımlarının galibiyetlerine katkı sağladı.

Polonya, dünya şampiyonaları tarihinde 2007'de gümüş, 1982 ve 2009'da aldığı bronz madalyalara yenisini ekledi.

Katar-Fransa finali

Şampiyonanın final maçı, ev sahibi Katar ile Fransa arasında oynandı.

Fransa Milli Takımı, ev sahibi Katar'In ilk devrede üç oyuncusunun ceza alarak saha dışına gönderilmesinden avantaj sağlayarak, ilk yarıyı 14-11 önde tamamladı.

İkinci yarıda rakibinin beraberliği yakalamasına izin vermeyen Fransa, maçı 25-22 kazandı.

Katar'dan Rafael Capote 6 ve Zarko Markovic 7 golle takımlarının en skorer isimleri oldu, Fransa'da Nikola Karabatic 5 golle takımına katkı sağladı, Daniel Narcisse ve Valentin Porte de dörder gol attı.

Katar ekibi, mağlubiyete rağmen dünya şampiyonalarında Avrupa dışında ilk gümüş madalya kazanan takım unvanını elde etti.

Fransa ise hentbolde final oynadığında kürsüye şampiyon çıkma serisini bozmadı. Fransa ekibi, 2010'da Olimpiyat (2008), Dünya (2009) ve Avrupa şampiyonluğu olmak üzere 3 büyük kupayı elinde bulunduran tarihteki ilk takım unvanını elde etmişti. 2012 Olimpiyatları'nda dünya ve 2014'te Avrupa şampiyonluğunu kazanan Fransa, 2015'teki bu başarısıyla daha öncekiler gibi müzesine üç şampiyonluk kupası daha ekledi.

Madalya töreni

Maçların ardından düzenlenen madalya töreni, renkli görüntülere sahne oldu. Seyircilere dağıtılan küçük LED lambaların yaydığı ışığın salondaki lazer sistemleriyle buluşması, görsel şölene dönüştü.

Uluslararası Hentbol Federasyonu Başkanı (IHF) Hasan Mustafa, konuşmasının ardından Polonyalı oyuncuları sahneye çağırdı.

Polonya Milli Takımı'na madalyalarını Şampiyona Organizasyon Komitesi Başkanı Şeyh Cuan, ev sahibi ekibe gümüş madalyalarını Asya Olimpiyat Komiteleri Başkanı Şeyh Ahmed Al Fahad Al Sabah verdi.

Şampiyon Fransa takımına ise Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani altın madalyalarını ve kupayı takdim etti.

IHF Başkanı Mustafa, Cuan'ın kendisine teslim ettiği IHF'nin bayrağını gelecek dünya şampiyonasına ev sahipliği yapacak Fransa'nın Hentbol Federasyonu Başkanı Joël Delplanque'e verdi.

Kapanış töreni, Kylie Minogue, Taio Cruz ve Mani Hoffman'ın konseriyle tamamlandı.

KAYNAK: AA