Uluslararası Buz Tırmanış Festivali

Festival, dünyaca tanınan dağcıların Türkçe müzik eşliğinde çiftetelli oynayıp halay çekmesiyle sona erdi

Uluslararası Buz Tırmanış Festivali
Uluslararası Buz Tırmanış Festivali
GİRİŞ 25.01.2015 22:50 GÜNCELLEME 25.01.2015 22:50

Uluslararası Buz Tırmanış Festivali, kapanış programıyla sona erdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından Erzurum Valiliğinin desteğiyle 21-25 Ocak'ta düzenlenen festivale yurt içinden 146, ABD, İspanya, İtalya, Portekiz, Nepal, Rusya, Çin, İsviçre, Romanya ve Moğolistan başta olmak üzere 17 ülkeden 26 dağcı katıldı.

Dağcılar, festival boyunca Uzundere ve Tortum ilçelerindeki donmuş şelale ve akarsularda tırmanışlar gerçekleştirip, deneyimlerini gençlerle paylaştı.

Uluslararası Dağcılar Birliği (UIAA) Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Akıncı, kentteki otelde düzenlenen kapanış programında, festivalin bölgedeki gençlerin boş zamanlarında katılabilecekleri etkinliğe sahip olmaları amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Yerli ve yabancı dağcıların katkılarıyla arzu edilen hasılanın oluştuğuna inandığını belirten Akıncı, şunları kaydetti:

"Şimdi biz buzlara gitmeye başladık. Buzdan hep korkardık, çekinirdik. Bu faaliyette aslında amaç şuydu. 100 bine yakın öğrenciyi barındıran üniversitemiz, karı, buzu bol memleketimiz var. Ulaşımı çok kolay. bunların hepsini bir araya getiren bir spor faaliyeti. Yıllardır bunun aktif hale getirilmesi için epey gayret sarf edildi açıkçası. Büyükşehir Belediye Başkanımızın gayretleri ve bu konuya sıcak bakışı nedeniyle de buna start verdik. Tabii aksaklıklar oldu ama amaç bu sporun yaygınlaştırılması.

Sanıyorum, mıknatıs etkisini yaratabilecek festival oldu, gençlerin ilgisi çekildi. Yerli ve yabancı dağcılarımızın katkılarıyla sanırım arzu edilen hasıla oluştu. Bu sporun arzu edilen seviyeye gelmesi için beklenen adımlar gerçekleşecektir. Doğum gerçekleşti, emekleme süreci olacak ama eminim daha sonra ayağa kalkıp koşmaya başlayacaktır. Bu boşluğu doldurmak için de elimden geldiğince gerekli irtibatları kurmaya ve bu sporun yolunu açmaya devam edeceğim."

Portekiz Dağcılık Federasyonu Başkanı Carlos Teixeira da çok güzel anılarla ayrıldığını vurgulayarak, "Bunları kalbimde hissettim ve bu deneyimleri sizlerle paylaşmaktan son derece mutlu oldum. Burada daha çok faaliyetler görmek isteriz. Özellikle görmüş olduğum büyük tesisten son derece etkilendim. Burada büyük yarışlar da yapılabilir. UIAA'nın hakem jürisi olarak bunların yapılabileceği konusunda büyük inancım var" diye konuştu.

Konuşmaların ardından programa katılan dünyaca tanınan dağcılar, Türkçe müzik eşliğinde çiftetelli oynayıp, halay çekti. Çin ve Rusya'dan gelen Zang Wei ile Roman Abıldaev'in müzikle uyumu, beğeni topladı.

KAYNAK: AA