TFF'nin "yabancı oyuncu" kararı

Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Çalımbay: "Yabancı kuralı Türk futboluna rekabet getirecek"

TFF'nin "yabancı oyuncu" kararı
TFF'nin "yabancı oyuncu" kararı
GİRİŞ 06.01.2015 14:31 GÜNCELLEME 06.01.2015 14:31

Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Türkiye Futbol Federasyonunun açıkladığı yeni yabancı oyuncu kuralının Türk futboluna rekabet getireceğini söyledi.

Çalımbay, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 23. Uluslararası Antrenör Gelişim Semineri'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yabancı kuralının Türk futboluna fayda getireceğini belirtti. Çalımbay, "Her şeyden önce rekabet getirecek. Kriterler konmuş, onlar da güzel. Borcu olan daha az transfer yapacak. Borcu olmayan daha fazla alacak. O yüzden borçları ödemek zorunda kalacaklar" diye konuştu.

Şu anda yabancı oyuncuda uygulanan 5 artı 3 kuralının pek faydalı olmadığını vurgulayan Çalımbay, "Anadolu takımları için 3 tane yabancıyı alıp, oturtmak iyi bir şey değil. Avrupa'ya giden büyük takımlar hepsini Avrupa'da oynatabiliyor. Ancak ligde oynatamayıp, Avrupa'da oynatabilmek de iyi değil" ifadelerini kullandı.

"Türk futbolunun iki sorunu var"

Rıza Çalımbay, Türk futbolunun iki sorunu olduğunu belirterek, "Bana göre bir tanesi altyapı, diğeri de kulüplerin borçlarının olması" dedi.

Mersin İdmanyurdu'nun borçlarından dolayı transfer yasağıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Çalımbay, "Şu anda belki bizim kulübümüze borçlarından dolayı transfer yasağı gelecek. Bu üzücü bir şey. Böyle bir şey geldiği zaman ne oluyor, Mersin İdmanyurdu diğerlerine göre biraz daha geride kalıyor. Bunların önüne geçilebilir" ifadelerini kullandı.

"Yabancı mecbur kaldığında alıyorsun"

Çalımbay, yeni yabancı kuralının daha fazla yabancı oyuncu alabilecek büyük kulüplerle Anadolu kulüpleri arasındaki rekabeti nasıl etkileyeceği konusunda şunları söyledi:

"O zaman daha kaliteli yerli oyuncular büyük takımlara gidemeyeceklerine göre Anadolu takımlarına gelecekler. Yabancılarla rekabet edecekler. Niye ben Anadolu'da 14 tane yabancı alayım ki iyi yerli olduktan sonra kimse istemez yabancı almayı. Ancak mecbur kaldığında alıyorsun. Şimdi bir yerli oyuncuyu almak istediğinde inanılmaz pahalı oluyor, alamıyorsun. Belki onun parasına iki yabancı oyuncu alıyorsun. Onun için de her şeyin oturacağına, rekabet olacağına inanıyorum."

Çalımbay, "Yerli oyuncuların ücretleri düşecek mi" sorusu üzerine "Oyuncusuna bağlı, niye düşsün. Belli bir şey zaten vardır. Ona göre hareket ederler" ifadelerini kullandı.

Türkiye Futbol Federasyonunun Uyuşmazlık Çözüm Kurulu'nu yeniden getirmesi gerektiğini kaydeden Çalımbay, "Öyle bir eşitsizlik var ki ben oyuncuyu almak istiyorum 5 veriyorum, öbürü geliyor 8 veriyor. Nasıl olsa 8 veren ödemiyor parasını, peşinatını veriyor, gerisini ödemiyor. Ödemeyince mahkemeye gidiyor. Mahkeme yıllarca sürüyor. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu varken bunu yapamıyordu" diye konuştu.

"Biz de sözleşmeleri avukatlarla yapıyoruz"

Çalımbay, yabancı teknik adam ve oyuncuların sözleşmelerinde sıkıntı yaşanınca FIFA'ya giderek, paralarını aldıklarını söyledi.

Türk teknik adamların da sözleşmeleri avukatlarla yaptığını dile getiren Çalımbay, şöyle konuştu:

"Biz de sözleşmeleri avukatlarla yapıyoruz. Avukatla yaptığınız zaman mahkemeler sürüyor, hemen bitmiyor. Ancak yabancı öyle yapmıyor, gidiyor FIFA'ya veriyor. İster öde ister ödeme. Mersin İdmanyurdu'nun başına geldi. Hiç kimse beklemiyordu bir anda bu çıktı. Antrenörler veya futbolcu FIFA'ya veriyor, bir bakıyorsun 5 olan şey 15 olarak karşına geliyor."

"İlk defa böyle bir fikstür gördüm"

Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, ligin ikinci yarısında, ilk yarıda aldıkları puanları tekrar almayı hedeflediklerini anlattı.

"Ancak bizim fikstürümüz çok kötü" diyen Çalımbay, "İlk defa böyle bir fikstür gördüm. Galatasaray ve Fenerbahçe ile deplasmanda oynuyoruz. Arkasından Gençlerbirliği içeride, sonra İstanbul Başakşehir ve Beşiktaş ile deplasmanda karşılaşacağız. Bizim fikstürümüz çok kötü. Eğer bu transfer yasağı çıkarsa bizim için problem olabilir" diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK: AA