Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:

"Bursaspor Kulübü fair play kriterlerinden dolayı Avrupa kupasından men edildi. Evlerimizi temizlememizgerekiyor"

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:
GİRİŞ 27.12.2014 01:23 GÜNCELLEME 27.12.2014 01:23

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, futbolda kulüplerin mali disiplin konusunda ödevlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Kılıç, CNN Türk'te katıldığı programda Türk sporu ve Bakanlığın diğer çalışmalarıyla ilgili görüşlerini aktardı.

Türkiye'deki futbol kulüplerinin yaşadığı sorunlara ve mali disiplin konusuna değinen Bakan Kılıç, "Bursaspor Kulübü fair play kriterlerinden dolayı Avrupa kupasından men edildi. Evlerimizi temizlememiz gerekiyor. Ödevimizi yapmamız gerekiyor. Ev ödevimizi yapmazsak, bu işi düzene sokmazsak, üzerimize doğru gelen kural zorlaması var. Çok keskin geliyor. Onu beklemeden kendimiz harekete geçmemiz gerekiyor" dedi.

Tüm spor dünyasının bu kıskaçtan çıkması gerektiğini kaydeden Kılıç, "UEFA kriterleri içinde sıkıntısı olmayan kulüplerin maalesef sayısı az. Keşke daha fazla olsa. Mali disiplini sağlamış kulüplerin zaten sıkıntısı yok. Olmayanların ciddi manada oturup çalışıp, birbirinden destek alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Kulüpler Yasası taslağı hazırladıklarını anlatan Kılıç, "İyi noktaya gelmiş durumdayız. Şu anda ittifak sağlanamamış olan noktalar üzerinde hemen bir çalışma yapmak üzerine bir anlaşma var. Bunu artık yasalaştırmak ve yasayı geçirmemiz lazım. Biz adım atmazsak zorla adım atmak zorunda kalacaklar. Yapılmaması gereken, uygulanmaması gereken bazı yanlış yönetim tarzlarıyla zaten kulüpler uzaklaşmak istiyor. Yardımcı olabilecek bir şey olarak bunu düşünebiliriz" diye konuştu.

Yabancı oyuncu sayısı konusu

Türkiye Futbol Federasyonu'nun yabancı oyuncu sayısı konusundaki sınırlamayla ilgili soruyu yanıtlayan Akif Çağatay Kılıç, şunları söyledi:

"Futbolculara ödenen fiyatlar konusunun aynı zamanda kulüplerin kendileriyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Siz illaki bir oyuncuyu alacağım, öbür kulübe vermeyeceğim diye yola çıkarsanız, her ne olursa olsun alacağım diye çıkarsanız, fiyat yükselir. Altyapılarımızda yeterince oyuncu yetiştirmediğimizi düşündüğümüzden dolayı... Kendi futbolcularımıza biraz daha fırsat vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Altyapı çalışmalarını iyi yaptığımız noktada doğal yoldan belli sayıda yabancı oyuncuya ihtiyaç olur. Geldiklerinde değer katacak oyuncu olur. Her yabancı da bizim oyuncumuzdan iyi diye bir şey yok."

Bakan Kılıç, altyapı çalışmalarına daha fazla yoğunlaşmaları halinde ideal noktaya gelebileceklerini dile getirdi.

Kulüplerin yabancı oyuncu konusunda kendi arasında müzakere edeceğini kaydeden Kılıç, "Bunu da federasyon ile paylaşırlar. Bizim fikrimizi isterlerse onlarla paylaşırız. Bir şekilde yol göstermek isteriz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de spora ayrıldığı kadar hiçbir yere kaynak aktarılmadığını anlatan Kılıç, "Federasyonlarımıza verdiğimiz maddi destek 230 milyon liradan fazla. Birçok yapısı olan ülkeler var. Biz daha fazlasını veriyoruz. En önemli noktamız nereye, nasıl harcanıyor, verimli harcanıyor mu?" diye konuştu.

"Gündüz maçlarının daha fazla olması gerekiyor"

Kılıç, futbolda gündüz maçlarının daha fazla olması gerektiğini söyledi.

Kulüpler Birliği Vakfı toplantısındaki konulardan birinin bu olduğunu kaydeden Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı maçların gündüz oynanması konusunda bir fikir birliği var. Nasıl yapılır, onu TFF ile kulüplerin oturup çalışması gerekiyor. Gündüz maçının hem seyirci açısından hem de kulüpler açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Her maçın gece oynanmasını gerektirecek durum yok. Gündüz maçlarının daha fazla olması gerekiyor. Ertesi günü okulu olan öğrenciyi götürmeniz zor. Bu noktada artık hem talep var hem de fikir... Bu noktada olgunlaşıyor. Olacak diye düşünüyorum. Bu sezon olur mu bilemiyorum ama önümüzdeki sezon bazı maçların olacağını düşünüyorum."

Bu konuda karar verecek noktada olmadığını anlatan Kılıç, "Ancak fikrimi söyleyip, telkinde bulunabilecek noktadayım. Bazı maçların gündüz oynanmasının hem futbolumuza hem sporumuza faydası olur. Sadece büyük takımların maçları olarak düşünmeyin. Statların çalışmasına çok faydası olur. Bütün günü faaliyet haline getirir. Beşiktaş'ın Konya'daki maçta 37 bin seyirci vardı. Şehir olduğu gibi o maçı yaşadı" diye konuştu.

Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav'ın maçlarda İstiklal Marşı'nın söylenmemesi yönündeki talebine değinen Akif Çağatay Kılıç, "İstiklal Marşı'nın 77 milyon vatandaşımız tarafından benimsendiğini düşünüyorum ama farklı fikirleri olanlar olabilir. Okunup okunmaması konusunda TFF'nin elindeki veriler nedir bilmiyorum. Benim de açıkçası üzerinde çalıştığım konu değil" dedi.

Türk Telekom Arena'nın çatısının kapatılması ve stada giden metro çalışması konusundaki soruyu yanıtlayan Kılıç, "Bildiğim kadarıyla Galatasaray sorumluluklarıyla ilgili açıklama yaptı. Olaya teknik ve hukuki açıdan bakıp yolumuza devam edeceğiz. Metro inşaatının bitmesi konusunda kurumlarımız en hızlı şekilde bitirmek için elinden geleni yapıyor" şeklinde konuştu.

Atatürk Olimpiyat Stadı

Atatürk Olimpiyat Stadı'nın durumuna değinen Kılıç, bu stadın şehir merkezine çok uzak ve büyük olduğunu dile getirdi.

Şu anda maçlarını bu statta oynayan Beşiktaş'ın stadının faaliyete geçmesiyle sıkıntısının giderileceğini vurgulayan Kılıç, siyah-beyazlı takımın yaşadığı stat sorunuyla ilgili, "O sıkıntı bildiğim kadarıyla çözümlendi. Başakşehir Stadı'nda oynayacak diye biliyorum. O konu çözüldü diye biliyorum. Daha önce hallolması daha iyi olurdu" ifadelerini kullandı.

Elektronik bilet konusu

Elektronik bilet konusunda yaşanan sorunlarla ilgili görüşlerini aktaran Bakan Kılıç, şunları söyledi:

"Elektronik biletin satışı, pazarlanması konusunda şirketin de eksikleri olabilir. Kulüplerimizin de bazı eksikleri oldu. Taraftarlara ne olduğunu, ne olmadığını anlatmayarak eksikleri olmuş olabilir. Uygulamanın içinde bazı eksikler veya farklılıklar ortaya çıktı. Onlar giderildi. Şu anda daha iyi işleyen sistem var. (Seyirci sayısının düşmesi) her şeyi elektronik bilete bağlamak doğru değil. Futbol kalitesi, algısı, stada gittiğinizde karşılaştığınız ortamın etkisi var. Şu anda benim gündemimde bir şey yok."

Anayasa Mahkemesi'nin bu konuyla ilgili başvuruyu esastan görüşmeye karar vermesine değinen Bakan Kılıç, "Ben de o konuda takip edeceğim. Zaten kanun dışı bir şey yaptığınız zaman kanunu uygulamakla yükümlü olanlar sizi bulacaklar. Anayasa Mahkemesi esastan görüşecek. Sonucun ne olacağını bilemem" ifadelerini kullandı.

"900'ü aşkın tesis yapıyoruz"

Kılıç, 900'ü aşkın tesis yaptıklarını ve artık spor yapmak isteyen vatandaşların sayısının arttığını ifade etti.

Gençlik merkezi ile ilgili çalışmalar konusunda bilgi veren Bakan Kılıç, "Bizim 182 faal gençlik merkezimiz var. Türkiye genelinde inşaatı devam eden 202 gençlik merkezimiz var. 2016'da bu sayıyı 344'e yükseltmek istiyoruz" diye konuştu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndaki çalışmalarına değinen Akif Çağatay Kılıç, "Şu anda Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun kapasitesi 360 bin. Yılbaşına kadar 390 bine ulaşmış olacak" dedi.

Verilen burslarla ilgili soruyu yanıtlayan Kılıç, şöyle konuştu:

"2002 yılını baz alıyoruz. 2002'de 450 bin öğrenciye kredi verirken, 2014'te bir milyon 245 bin öğrenciye çıkmış durumdayız. 100 bine yakın öğrenciye burs, geri kalanı kredi noktasında. Kim başvuruyorsa alıyor. Ocak'tan itibaren yeni rakam belirlenecek. Bunu Başbakanımız en kısa sürede açıklayacak. Beslenme yardımı günlük 7 lira 30 kuruş. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda barınan her öğrenci alıyor. Bunda da artış olacak."

KAYNAK: AA