Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:

"Şu anda Türk futbolunun kavgaya değil, uzlaşmaya, birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyacı var"

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:
GİRİŞ 25.12.2014 16:14 GÜNCELLEME 25.12.2014 16:14

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Şu anda Türk futbolunun kavgaya değil, uzlaşmaya, birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyacı var" dedi.

Kulüpler Birliği Vakfı'nın Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirdiği toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Kılıç, Türk futbolunun sıkıntılarına dikkati çekti.

Vakfın daha önce kendilerine yaptığı ziyarete karşılık vermek ve kulüplerle karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak için toplantıya katıldığını belirten Bakan Kılıç, "Bu tip toplantılar, sadece fikirlerin konuşulduğu, bir araya gelinerek, bir şeylerin dillendirildiği ve sonra dağıldığımız toplantılar olmayacak. Burada konuştuğumuz, dile getirdiğimiz, bir birimizle açık yüreklilikle konuştuğumuz, başkanların da birbirleriyle paylaştıkları konular üzerinde ne yapılabilir ve nasıl daha iyi noktaya gelebiliriz" diye konuştu.

Türk futbolunun karşı karşıya olduğu birçok konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını kaydeden Kılıç, "Bizim de üstüne titrediğimiz bazı konular var. Şunu açık açık söylememiz lazım; şu anda Türk futbolunun kavgaya değil, uzlaşmaya, birliğe, beraberliğe ve kardeşliğe ihtiyacı var. Zaten sporun ruhu içinde birlik ve beraberlik olmazsa olmazdır. Hem sahada hem sahanın dışında beraber olmaya, bütünleşmeye ve sorunlarımızı özeleştiri yaparak da masaya yatırıp çözmek için çalışmamız gerekiyor" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Elektronik bilet konusunda görüşmeler de yaptıklarını bildiren Bakan Kılıç, bu anlamda yararlı bir toplantı olduğunu kaydederek, "Geçen toplantıda dile getirdiğimiz bazı konular hallolmuş vaziyette. Böyle böyle, ufak ufak, bizim de atmamız gereken adımlar varsa bunları da değerlendirerek yolumuza devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Yaşayan stat" projesi

Türkiye'nin birçok ilinde ve bölgesinde ciddi stat yatırımları olduğunu anımsatan Akif Çağatay Kılıç, bu statların Türk futboluna ve sporuna her zaman hizmet edecek mekanlar olacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Şu anda imkan olarak sunacağımız ve model olarak artık dile getirdiğimiz 'yaşayan statlar' felsefemiz var. Bir futbol stadının sadece 15 günde bir kapılarını açtığı değil, her zaman kapılarının açık olduğu, her anda ve anlamda sosyal hayatın içinde olduğu, değişik branştaki sporculara hizmet verebileceği noktada çalışması için elimizden geleni yapacağız. Bu anlamda kulüp başkanlarımıza da büyük sorumluluklar düşüyor. Bu statların yaşaması için kendilerinin de ortaya koyacağı büyük bir çaba gerekiyor. İnanıyorum ki bu çabayı ortaya koyarak, statlarını hayata geçiren ve yaşatan başkanlarımız da çok olumlu manada anılacaktır."

Kulüplerin mali sıkıntıları

Bakan Kılıç, toplantıda, Türkiye'de futbol kulüplerinin yaşadığı mali sıkıntılar ve çözüm önerileri konusunda da konuştuklarını kaydetti.

Sadece Spor Toto Süper Lig kulüplerinin değil, PTT 1. Lig ve diğer liglerdeki kulüplerin de aynı sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu aktaran Kılıç, şunları kaydetti:

"Devlet olarak, hükümet olarak biz ne yapabiliriz? Bu konunun üzerinde çeşitli çalışmaların içerisinde nasıl olabiliriz? Hangi modeller kullanılabilir? Bununla ilgili çalışmalarımızı da değerlendirdik. UEFA bu noktadaki kriterleri zaten ortaya koymuş durumda. Belli yol haritası mevcut. Kulüpler yasasıyla ilgili belli noktaya getirdiğimiz çalışmaları hızlandırarak sürdüreceğiz. Başkanlarımızdan bu konudaki ricam, önümüzdeki günler içerisinde tekrar bir araya gelinerek değerlendirme yapılması ve gelinen noktanın masaya yatırılmasıdır."

Kılıç, kulüpler yasasıyla ilgili, anlaşmaya varılmış olan maddelerin, anlaşmaya varılmamış maddelerden daha fazla olduğunu belirterek, "Zaten çözmemiz gereken ve sorumlu olduğumuz konuyu bir an önce masaya yatırıp bitirmemiz hem bizim açımızdan hem Türk futbolu açısından olumlu olacaktır. Önemli olan bu konuları açık yüreklilikle konuşup, çözüm yollarını ortaya koyarak, ortaya konan reçeteyi de kabul ederek, hepimizin istisna göstermeksizin kabul edilen noktada uygulamamızdır" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerin çok güzel gelişmeleri getireceğini ümit ettiğini vurgulayan Kılıç, "Türk futbolumuz daha iyi noktalara gelecektir. Biz bu noktada hem sporumuz hem Türk futbolumuz açısından üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Her zaman başkanlarımızla beraber destek olmak için beraberiz. Ümit ediyorum ki yakın zamanda çok daha güçlü, güzel bir Türk futbolu olacaktır. Bu konudaki çalışmaları dolayısıyla Kulüpler Birliği Vakfı'na teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"Men cezasında ciddi sayılara geldik"

Statlarda olaylara neden olan taraftar gruplarıyla ilgili soru üzerine, şiddete karışan, şiddete yol açan veya bunun önünü açan kişilerin, hem kanunların verdiği yetkiyle hem de emniyet güçlerinin ve yargının verdiği kararlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Akif Çağatay Kılıç, şöyle konuştu:

"Men cezasında çok ciddi sayılara geldik. Bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Zaten statlarımızdaki teknik altyapı şu anda birçoğunun tespiti konusunda bu imkanı sunuyor. Bütün kulüp başkanlarımızın ortak olarak gördüğü, düşündüğü konu şu; şiddetle alakalı olarak statlara gelenlerin statlarda işi yok. Yaptığımız çalışmalar, bu tip kişilerin statlara gelmemesi üzerine. Biz ailelerin, futbolu taraftar olarak gelip seyretmek isteyenlerin, takımlarını taraftar olarak desteklemek isteyen kişilerin stada gelmesi konusunda çalışmamızı yapıyoruz. Bütün kulüp başkanlarımızın düşüncesi de bu. Bahsettiğiniz sıkıntılara yol açan grupların da aşağı yukarı kimler oldukları belli. Onların da tespitleri konusunda sıkıntılar yaşanmıyor."

Bu noktada yargıya büyük iş düştüğünü vurgulayan Bakan Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"Kurulmuş olan elektronik altyapı tespiti yaptıktan, emniyet güçlerimiz de üstlerine düşen görevi yerine getirdikten sonra, onların kanundan gelen cezalarının uygulanması konusunda da yargının üzerinde bir sorumluluk var. Onların da bu konuda hareket etmesi gerekiyor. Bu yavaş yavaş iyice yerleşmeye başladı. Görüyoruz ki, şu anda yaşanan olaylarla ilgili ciddi bir farklılık var. Daha farklı noktalara gelmiş vaziyetteyiz. Tribünlerin de ciddi manada dolu olduğu, yoğun atmosferde geçen birçok karşılaşma yaşadık ama olumsuzluklar anlamında, taraftarlar tarafından sahaya yansıyan konular ciddi manada olmadı. Olan bazı olaylarla ilgili olarak da gereken işler yapıldı. Daha iyi noktaya doğru gideceğimizi düşünüyorum. Sporun hiçbir branşında şiddetin, fiziki müdahalenin yerinin olmadığını söylüyoruz. Buna karşı bütün spor camiasının, hepimizin ortak görüşü, biz temiz bir spor istiyoruz, şiddeti istemiyoruz, bu şiddete yol açanlarla alakalı olarak da kanunların bize vermiş olduğu, elimizde olan bütün enstrümanları kullanarak, bunların müsabakalarda huzursuzluk ve olumsuzluk çıkarması konusunda en sert şekilde karşılarında duracağımızı açıkça dile getiriyoruz."

KAYNAK: AA