FIS Snowboard Dünya Kupası'na doğru

Türkiye Kayak Federasonu Başkanı Yarar: - "Türkiye'ye yaraşır bir Dünya Şampiyonası yapıyoruz"

FIS Snowboard Dünya Kupası'na doğru
FIS Snowboard Dünya Kupası'na doğru
GİRİŞ 18.12.2014 14:26 GÜNCELLEME 18.12.2014 14:26

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından 20 Aralık Cumartesi günü düzenlenen FIS Snowboard Dünya Kupası Big Air İstanbul'a dünyanın en iyi sporcularını getirmeyi başardıklarını belirterek, "Türkiye'ye yaraşır bir Dünya Şampiyonası yapıyoruz" dedi.

Maslak Sheraton Hotel'de düzenlenen organizasyonun basın toplantısında konuşan Yarar, FIS Snowboard Dünya Kupası Big Air'in dünyanın en önemli şehirlerinden biri olan İstanbul'da yapılacağını vurgulayarak, "İstanbul gibi 15 milyonluk megapolde kış sporları açısından Türkiye'ye ve dünyaya bir mesaj vermemiz lazım. Erzurum'dan bu mesajı, bu boyutta veremezdik. Onun için bu organizasyonu İstanbul'a aldık" diye konuştu.

Türkiye'nin kış sporlarında bundan sonra var olacağını kaydeden Yarar, şöyle devam etti:

"Yarışmalarıyla, sporcularıyla, sistemli çalışmasıyla ve dünya kayak camiasıyla artık Türkiye entegre olacak. Şu ana kadar kopuktuk. Bizim bu organizasyonu almamızın en önemli sebeplerinden biri bu. Dünyanın en iyi sporcularını getirmeyi başardık. Türkiye'ye yaraşır bir Dünya Şampiyonası yapıyoruz. Allah'ın izniyle cumartesi günü büyük bir şov olacak. Naklen yayınlarla da bütün dünya İstanbul'u, Türkiye'yi ve sporcularımızı seyredecek."

Erol Yarar, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kış sporları direktörü ile program koordinatörünün Türkiye'ye geldiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu Türkiye açısından çok önemli. Hem bizim organizasyonumuzu, hem de Big Air'i gözlemleyecekler. İki şeye karar verecekler. Bir tanesi Big Air artık olimpik spor olmalı mı. Eğer karar verirlerse 2018 Kore'de Big Air olimpik spor olacak. İkincisi Türkiye'ye bakacaklar. Kış sporlarında Türkiye'nin kabiliyeti, organizasyon, Kayak Federasyonu hepimiz bir imtihandan geçiyoruz. İnşallah 2026 Kış Olimpiyatları yönünde bizim ilk yüzümüz olacak. İyi bir not alırsak bu organizasyonun açılışını hep İstanbul'da yapmak istiyoruz. Türkiye'nin olimpik branşlarındaki en büyük federasyonu Türkiye Kayak Federasyonu'dur. Türkiye'de hiçbir federasyon bizim kadar olimpik madalyayı temsil etmiyor. Bizim başarımız Türkiye açısından çok önemli. 2,5 milyonluk Slovenya 66 sporcuyla kış olimpiyat oyunlarına katılıyor. 77 milyonluk Türkiye'de kış sporlarından 6 kişi gitmiş. Bu kabul edilebilir değil. Ekibimle beraber bunu değiştirmek geliştirmek ana hedefimiz olacak."

Yarar, Erzurum'u da Türkiye'nin en büyük kayak merkezi yapmak istediklerini, bu şehirde 1 Kasım ile 30 Nisan arasında 6 ay kayak yapılacağını sözlerine ekledi.

Türkiye Kayak Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Memet Güney, organizasyon için yapay kar yapma çalışmalarının bugün başlandığını, bu akşam pistin karla kaplanacağını belirterek, "İstanbul'da 30 erkek, 15 kadın sporcu yarışacak. Kadınlar ilk defa bu organizasyonda yer alacak. Yarışmanın kalitesi çok yüksek. Olimpik sporcular var, dünya kupası, dünya şampiyonası kazananlar var" ifadelerini kullandı.

FIS Snowboard Dünya Kupası Big Air'in ilk ayağının İstanbul'da başlayacağını kaydeden Güney, "Sonra Londra, Quebec, muhtemelen Moskova'da olacak. İki tane de İsviçre ve Fransa'da dağ ayağı var" dedi.

Playmaker Sports Entertainment'in başkanı Kerem Mutlu ise organizasyonun dünyada 7-8 televizyon kanalında yayınlanacağını, 120 milyon civarında haneye ulaşmasını beklendiğini söyledi.

Uluslararası Kayak Federasyonu Yarış Direktörü Roberto Moresi, amaçlarının tüm kış sporlarının Türkiye'de geliştirmek ve çok daha ileriye taşımak olduğunu kaydederek, İstanbul'da çok güzel bir organizasyon geçireceklerini ifade etti.

İTÜ Stadı'nda dev rampa kuruldu

Organizasyonun yapılacağı İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak Yerleşkesi'nde bulunan İTÜ Stadı'na 41 metre yüksekliğinde ve 125 metre uzunluğunda dev bir rampa kuruldu.

Organizasyonda mücadele edecek 30 erkek, 15 kadın sporcu yarın antrenman yapacak. Cumartesi günü sabah elemelerin ardından finale kalan 10 erkek, 6 kadın sporcu, akşam saat 19.00'da finalde mücadele edecek.

FIS Snowboard Dünya Kupası Big Air İstanbul Eurosports, NTV Spor ve dünya genelinde 8 televizyon kanalından canlı olarak yayınlanacak. Canlı yayından önce 2 dakikalık İstanbul tanıtım filmi gösterilecek.

Organizasyon için alana 350 ton yapay kar yığma işlemi başladı. Dünya Kupası için 5 bini tribün, 15 bini saha içi olmak üzere 20 bin bilet satışa sunuldu. Biletler, Biletix üzerinden 67-215 lira aralığındaki fiyatlarla satılıyor.

Organizasyon kapsamında 19-20 Aralık tarihlerinde İTÜ Spor Salonu'nda düzenlenecek Winter Expo'da kış mevsimine yönelik üretim ve pazarlama yapan firma temsilcilerini bir araya getirecek. Winter Expo ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

FIS Snowboard Dünya Kupası çerçevesinde çeşitli konserler ve etkinlikler de gerçekleştirilecek. Final yarışlarının ardından Athena konser için sahne alacak, yarışlar öncesinde ise BubiTuzak grubu konser verecek.

KAYNAK: AA