Nevin Yanıt'ın CAS'taki duruşması

IAAF, milli atlet Nevin Yanıt'ın duruşmasında Lozan Laboratuvarı Başkanı Saugy'den destek aldı

Nevin Yanıt'ın CAS'taki duruşması
Nevin Yanıt'ın CAS'taki duruşması
GİRİŞ 12.12.2014 14:20 GÜNCELLEME 12.12.2014 14:20

Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun (IAAF) milli atlet Nevin Yanıt'ın Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ndeki (CAS) duruşmasına Lozan Laboratuvarı Başkanı Doktor Martial Saugy'i uzman olarak getirdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, IAAF'ın Yanıt'ın cezasının 4 yıla çıkarılması istemiyle CAS nezdinde açtığı davanın duruşması yaklaşık 10 saat sürdü. İngiltere'nin başkenti Londra'da saat 10.00'da başlayıp 19.30'da sona eren duruşmada taraflar savunmalarını sundu.

Milli atletin numulerinde çıkan değerlerin yanı sıra "testosteron" kullandığını iddia eden IAAF'ın tezine karşılık Yanıt'ın destek aldığı ABD'li bir uzmanın, "testosteron" artışının Yanıt'ın numunelerinde çıkan "stanozolol"dan kaynaklandığını savundu.

IAAF'ın, Lozan Laboratuvarı Başkanı Saugi'nin yanı sıra duruşmada görüntülü bağlantı kurulan iki kimyagerden daha faydalandığı bildirildi.

Tarafların savunmalarını alan CAS'ın Yanıt ile ilgili kararı, gelecek yıl şubat ayında vermesi bekleniyor.

Bu arada ABD Dopingle Mücadele Merkezi de ABD'li bisikletçi Lance Armstrong'un dopingten yargılanma sürecinde Martial Saugy'den destek almıştı.

Doping süreci

Bayanlar 100 metre engellide bir olimpiyat beşinciliği, 2 Avrupa, 1 Akdeniz Oyunları, 1 Dünya Üniversiteler Oyunları, 60 metre engellide ise Avrupa salon şampiyonluğu bulunan Nevin Yanıt'ın doping süreci oldukça sıkıntılı geçti.

Yanıt'ın geçen yıl müsabakalardan 2 yıl men edilmesinin ardından Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), sporcuların kullandıkları yasaklı maddelerin, vücutlarından atılsa bile etkilerinin daha uzun sürebileceğini savunarak, o dönem Yanıt ile ceza alan 37 milli atletin cezasının 2 yıldan 4 yıla çıkarılması istemiyle SGM Tahkim Kurulu'na başvurmuştu.

SGM Tahkim Kurulu tarafından cezası 2 yıl 6 aya çıkarılan Nevin Yanıt, kararın hemen ardından IAAF'ın CAS'a yaptığı başvuru ile bir şok daha yaşamıştı.

IAAF, Yanıt'ın numunesinde birden fazla yasaklı madde bulunduğu ve biyolojik pasaportunda da sapmalar olduğu gerekçesiyle, milli atletin cezasının 4 yıla çıkarılması talebiyle CAS'a gitmişti.

CAS sürecinde biyolojik pasaport değerlerindeki sapmalar nedeniyle de savunması alınan Yanıt, bu konuda bir ihlal yaptığına karar verilmesi durumunda, dünyada steroid profilden ceza alan ilk atlet olacak.

Steroid profil

Sporculardan alınan kan örnekleriyle oluşturulan Biyolojik Pasaport'ta, bu yıl başına kadar sadece kan yapımıyla ilgili hücre ile proteinlerin miktarının artmasına yönelik incelemede bulunulabiliyordu. Hematolojik profil olarak adlandırılan bu uygulama, daha çok uzun mesafe ile dayanıklılık sporcularını kapsıyordu.

Bu yıl ocak ayından itibaren IAAF ve Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Biyolojik Pasaport'ta steroid profil uygulamasına geçti. Sporculardan alınan idrar örnekleriyle oluşturulan bu profil, kısa mesafe koşuları, sprint, atma ve atlamalar gibi "patlayıcı güç" ve hız gerektiren branşlarda mücadele eden atletlerde kullanılıyor.

KAYNAK: AA