Olimpiyat şampiyonları için doping iddiası

Aralarında olimpiyatlarda altın madalya kazanan isimlerin bulunduğu ve doping yaptığı tespit edilen 225 atletin IAAF tarafından görmezden gelindiği iddia edildi

Olimpiyat şampiyonları için doping iddiası
Olimpiyat şampiyonları için doping iddiası
GİRİŞ 11.12.2014 17:50 GÜNCELLEME 11.12.2014 17:50

Alman televizyon kanalı Das Erste'de yayınlanan belgeselde yer alan belgelere dayandırılarak, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından geçmiş yıllarda 225 atletin yaptığı dopingin üstünün örtüldüğü öne sürüldü.

İngiltere basınında yer alan haberlerde, aralarında olimpiyat oyunlarında ve büyük şampiyonalarda altın madalya kazanan isimlerin de bulunduğu 39 ülkeden 225 atletin, IAAF tarafından doping yaptığı tespit edilmesine rağmen herhangi bir yaptırıma maruz kalmadığı iddia edildi. İsmi geçen atletler arasında uluslararası organizasyonlarda derece elde eden 58 Rus, 25 Kenyalı, 5 Fransız ve 3 Büyük Britanyalı ismin yer aldığı ileri sürüldü.

Belgeselde yer alan iddialarda, Chicago ve Londra maratonlarında 3 kez birincilik yaşayan Liliya Shobukhova ve 800 metrede olimpiyatta altın madalya kazanan Mariya Savinova'nın da dahil olduğu birçok Rus atletin geçmiş yıllarda sistematik şekilde doping yaptığı öne sürülmüştü. Doping testi pozitif çıkan Shobukhova'nın, Rusya Atletizm Federasyonu Başkanı ve o dönem IAAF'ın mali işlerden sorumlu üyesi Valentin Balakhnichev'e olayın üstünün örtülmesi için 450 bin avro ödediği savunulmuş, iddiaların ardından IAAF ve Dünya Dopingle Mücadele Ajansı konuya ilişkin ortaklaşa soruşturma başlatmıştı.

KAYNAK: AA