Sırbistan'dan IOC'nin "Kosova" kararına tepki

Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), Kosova'yı "tam üye" olarak kabul etmesini "kabul edilemez" bir hareket olarak değerlendirdi

Sırbistan'dan IOC'nin "Kosova" kararına tepki
Sırbistan'dan IOC'nin "Kosova" kararına tepki
GİRİŞ 09.12.2014 19:27 GÜNCELLEME 09.12.2014 19:27

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), bugün Monaco'da yaptığı toplantıda, Kosova'yı "tam üye" olarak kabul etmesinin "kabul edilemez" bir hareket olduğunu savundu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, IOC'nin kararının en sert şekilde kınandığı belirtilirken, Dışişleri Bakanı Daçiç'in söz konusu kararı "kabul edilemez, ilkesiz ve Olimpiyat ilkeleri'ne aykırı" olarak nitelendirdiği ifade edildi.

Daçiç, Olimpiyat ilkelerinin, bağımsızlığı tüm uluslararası toplum tarafından kabul edilen devletleri IOC üyeliğine kabul etmeyi öngördüğünü belirterek, BM üyesi olmayan Kosova'nın IOC üyeliğine kabul edilerek, Olimpiyat ilkelerinin çiğnendiğini öne sürdü.

IOC'nin sporun gelişimine, dostluk ve anlayışa adanmış olan evrensel bir kurum olduğunu ifade eden Daçiç, bu hareketi ile IOC'nin politik hakemliğe soyunduğunu savunduğunu kaydetti.

Monaco'nun Monte Carlo kentinde düzenlenen 127. IOC Toplantısı'nın ikinci ve son gününde, Sırbistan'dan 2008 yılında ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'ya tam üye statüsü verildi. IOC'nin bu kararı üzerine, Kosova'nın 2016 Rio Yaz Olimpiyatları'na katılmasının önü açıldı.

IOC'nin 205'inci üyesi olan Kosova, 2015 yılında Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenecek Avrupa Oyunları'nda da yer alabilecek.

KAYNAK: AA