IAAF'den Rus atletlere soruşturma

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği, yüzde 99'u doping yaptığı iddia edilen Rus atletlere ilişkin soruşturma yürütüyor

IAAF'den Rus atletlere soruşturma
IAAF'den Rus atletlere soruşturma
GİRİŞ 05.12.2014 16:07 GÜNCELLEME 05.12.2014 16:07

ANKARA (AA) - Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), yüzde 99'u doping yaptığı iddia edilen Rus atletlere ilişkin soruşturma başlattı.

IAAF'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Alman televizyon kanalları ZDF/ARD'da yayınlanan "Das Erste" adlı belgeselde Rus atletlerin yüzde 99'unun doping yaptığı yönünde ciddi iddiaların bulunduğu, bunların incelenmesi amacıyla etik komisyonunun soruşturma yürüttüğü belirtildi.

Açıklamada, IAAF Etik Komisyonu'nun bağımsız bir kurum olduğu hatırlatılarak, söz konusu iddiaların titizlikle inceleneceği ve uygun bulunması halinde çeşitli yaptırımlar uygulanacağı vurgulandı. IAAF, soruşturmanın Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) ile işbirliği içinde yürütüldüğünü de ifade etti.

Belgeselde, Chicago ve Londra maratonlarında 3 kez birincilik yaşayan Liliya Shobukhova ve 800 metrede olimpiyatta altın madalya kazanan Mariya Savinova'nın da bulunduğu birçok Rus atletin geçmiş yıllarda sistematik şekilde doping yaptığı öne sürülmüştü. İddialar doğrultusunda doping testi pozitif çıkan Shobukhova'nın, Rusya Atletizm Federasyonu (RAF) Başkanı ve o dönem Uluslararası Atletizm Federasyonunda mali işlerden sorumlu üyesi Valentin Balakhnichev'e olayın üstünün örtülmesi için 450 bin avro ödediği savunulmuştu.

KAYNAK: AA