İspanya'da korsan maç yayınına çözüm aranıyor

LFP başkanı Tebas: "Futbolda korsan yayınlara karşı savaşmazsak İspanyol futbolu çöküşe geçecek"

İspanya'da korsan maç yayınına çözüm aranıyor
İspanya'da korsan maç yayınına çözüm aranıyor
GİRİŞ 13.11.2014 12:53 GÜNCELLEME 13.11.2014 12:53

Avrupa futbolunun en zengin ve en gözde kulüplerinden Barcelona ile Real Madrid'in mücadele ettiği İspanya Birinci Futbol Ligi (La Liga), internetteki korsan maç yayınlarından dolayı sorun yaşanıyor.

La Liga'da küçük kulüplerin yüzde 50 ila 60, Barcelona ve Real Madrid gibi büyük kulüplerin ise kazançlarının yaklaşık yüzde 30'unu karşıladığı maç yayın gelirleri, korsan yayınlardan dolayı tehlikeye girdi.

İspanya'da 1. ve 2. futbol liglerindeki kulüplerin bağlı olduğu Profesyonel Futbol Ligi (LFP) kurumu tarafından yapılan açıklamada, ülkede televizyondan canlı yayınlanan maçlar için yaklaşık 3,8 milyon abone olduğu, bu sayının İngiltere'de 14 milyon, İtalya'da ise 10 milyon olduğuna vurgu yapıldı. Dünyanın en çok takip edilen liglerinden La Liga'nın canlı maç yayın haklarından elde ettiği toplam geliri 600 milyon avro olarak açıklanırken, İngiltere Premier Lig'in aynı haklardan toplam gelirinin 1 milyar 400 milyon avro olduğuna dikkat çekildi.

La Liga'nın televizyon gelirini en üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen LFP, bu amaçla yeni girişimler başlatarak internetteki korsan canlı maç yayınlarına karşı mücadele kapsamında La Liga'da canlı yayın hakkını elinde bulunduran Mediapro Grubu, Medya Ajansları Derneği ve Prisa adlı medya grubu ile bu hafta içinde ortak bir anlaşma imzaladı.

Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere'de korsan yayıncılığa karşı uygulanan yasal cezai yaptırımların İspanya'da henüz olmamasından yakınan LFP'ye, canlı yayın haklarından en fazla gelir elde eden Real Madrid, Barcelona ve Atletico Madrid gibi kulüplerin yöneticileri de destek verdi.

LFP Başkanı Javier Tebas da korsan yayınlara karşı savaşılmaması halinde İspanyol futbolunın çökeceğini, ülke futbolunun 1-2 yıl içinde vasat bir hale gelme riskiyle karşı karşıya olduğunu savundu.

Tebas, mevcut durumda La Liga'daki canlı maç yayın haklarından hedefledikleri 1 milyar 100 milyon avroyu yakalama imkanlarının olmadığını hatta para ödemeden maç izlemek isteyen izleyicilerden dolayı 800 milyon avroyu bile bulamayacaklarını belirtip, yeni yasal önlemlerin kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

KAYNAK: AA